Κάτω στον Πειραιά

Εκεί όμως που το πρόβλημα είναι έντονο, είναι οι παιδικοί σταθμοί που ενώ παλιά ήταν κρατικοί τώρα λειτουργούν με την ευθύνη των δήμων. Οι σταθμοί αυτοί πρέπει να χρηματοδοτούνται από το κράτος για να λειτουργούν, όμως κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Τα χρήματα δίδονται με… το σταγονόμετρο, οι δήμοι δεν έχουν θεσμοθετημένους πόρους για να λειτουργήσουν τους σταθμούς και έτσι ο αριθμός τους συρρικνώθηκε σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα ο κόσμος να διαμαρτύρεται και με το δίκιο του.

Εδώ βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ένα κενό που έχει η νομοθεσία σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων και την εμπλοκή των ΟΤΑ σε αυτήν.

Κατ’ αρχάς, όταν η χρηματοδότηση κάποιου φορέα δεν γίνεται απευθείας, αλλά μέσω τρίτου, είναι σαν να μην γίνεται. Γιατί είτε ο χρηματοδότης είτε ο μεσάζων κάπου… χάνουν την μπάλα και… χαλάει το παιγνίδι. Αν οι δήμοι δεν έχουν αυτοτελείς πόρους για τη συντήρηση των σχολείων, δεν γίνεται τίποτα. Και δεν γίνεται να τα περιμένουμε όλοι όλα από το κράτος. Το σημερινό καθεστώς δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί γιατί δεν ωφελεί κανέναν και ιδιαίτερα τους μαθητές. Επιπλέον υπάρχει πρόβλημα και με τα μισθωμένα κτίρια που στεγάζουν σχολεία. Γιατί σ’ αυτά τη συντήρηση την έχουν οι ιδιοκτήτες. Αυτοί λοιπόν ουδέποτε συντηρούν τα κτίρια. Οι δήμοι τους… κυνηγάνε, γίνονται δίκες επί δικών, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Τα κτίρια μένουν ασυντήρητα και οι μαθητές υποφέρουν! Έτσι όσοι δήμοι έχουν κάποιες… καβάντζες τα καταφέρνουν και κάνουν κάποιες συντηρήσεις. Οι άλλοι όμως;

Με το σημερινό καθεστώς μόνο προβλήματα υπάρχουν. Αυτό τόνισε και ο Π. Φασούλας που είπε πως αν δεν μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα ο κάθε δήμος, αν δεν έχει τον τρόπο και τα μέσα να κάνει κάτι μόνος του και εξαρτάται για όλα από το κράτος, δεν θα κάνει τίποτα. Θα παραμένει μόνο ένα τυπικός διαχειριστής των σκουπιδιών και των… παρκόμετρων.

Πάντως ο Δήμος Πειραιά κατάφερε κι έδωσε μια μικρή δόση ευχαρίστησης στους μαθητές. Το DVD που τους μοίρασε την ημέρα του Αγιασμού ήταν χρήσιμο και όλοι μόνο καλά λόγια είχαν να πουν γι’ αυτό. Άλλωστε το Δημοτικό Θέατρο στο οποίο αναφέρεται το DVD είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι και όλοι θέλουν να μάθουν την ιστορία του.

// Με σοβαρότητα και συνέπεια ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης δίνει καθημερινά τη «μάχη» με τα… σκουπίδια. Με τα πέντε νέα απορριμματοφόρα που πρόσφατα απέκτησε ο δήμος -τα δύο κινούνται με φυσικό αέριο και παραχωρήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών- και την ένταξη στο στόλο της υπηρεσίας τριών ακόμα στο άμεσο μέλλον, η δέσμευση της δημοτικής αρχής του Σταύρου Κασιμάτη να γίνει ο Κορυδαλλός μια πόλη καθαρή, γίνεται πράξη! Εκτός από τα απορριμματοφόρα ο μηχανολογικός εξοπλισμός του δήμου ενισχύεται με δύο σάρωθρα, απαραίτητα για τον οδοκαθαρισμό, ένα τριαξονικό φορτηγό, ένα ανυψωτικό και ένα ανοιχτό ανατρεπόμενο φορτηγό για την περισυλλογή μεγάλων αντικειμένων. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή τηρώντας την δέσμευσή της, έχει αποφασίσει μηδενική αύξηση των τελών καθαριότητας ολόκληρη την τετραετία θεωρώντας υπέρογκες τις αυξήσεις των προηγούμενων ετών σε σχέση με το επίπεδο και τις υπηρεσίες καθαριότητας που απολάμβαναν οι δημότες.

// Επιστολή στην ΚΣΤ’ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων απέστειλε ο νομάρχης Πειραιά, για την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζουν τα ευρήματα του αρχαίου λιμανιού της πόλης. Στην επιστολή επισημάνθηκε η προσβλητική για τον Πειραιά και για ολόκληρη τη χώρα εγκατάλειψη του αρχαιολογικού χώρου, ενώ εκφράσθηκε η ανάγκη για άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων, ώστε να σωθούν και ν’ αποδειχθούν τα λίγα εναπομείναντα τμήματα του αρχαίου λιμανιού της πόλης.

// Συγκεκριμένα, στην καρδιά του λιμένος Πειραιά (στην οδό Γούναρη, έναντι της πλατείας Καραϊσκάκη) ο εντοπισμός των αρχαίων τμημάτων του λιμανιού οδήγησε στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου και στην περίφραξή του. Από εκείνη τη στιγμή, ο ιστορικός χώρος βρίσκεται διαρκώς βυθισμένος σε λιμνάζοντα ύδατα, τα οποία καταστρέφουν τ’ αρχαία, ενώ αποτελούν εστία μόλυνσης που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η Νομαρχία Πειραιά ενημέρωσε την ΚΣΤ΄ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων ότι προτίθεται να προχωρήσει στην αφαίρεση των υδάτων με αντλίες και να καθαρίσει τα συσσωρευμένα σκουπίδια από τον αρχαιολογικό χώρο, διασφαλίζοντας κατ’ αρχάς τη δημόσια υγεία.

Επιπροσθέτως, η Νομαρχία ζήτησε την άμεση αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, προτείνοντας ένα βασικό σχέδιο ανάπλασης με ίδια έσοδά της, ώστε τα ευρήματα να είναι ορατά και προσεγγίσιμα στους πολίτες και στους επισκέπτες.

// Πολύ καλές εντυπώσεις προκαλεί το περίπτερο του Κέντρου Εκπαίδευσης – Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του κέντρου, πρώην αντιδήμαρχος Πειραιά και ως δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δαβάκης επιμελήθηκε προσωπικά το περίπτερο, το οποίο αναδεικνύει τη θέση των ατόμων με προβλήματα όρασης στην κοινωνία. Σε δηλώσεις του μάλιστα τόνισε ότι παρουσία του ΚΕΑΤ στη ΔΕΘ υποδηλώνει την απόφασή του να διεκδικήσει με τους καλύτερους όρους το μερίδιο αγοράς που αναλογεί στους τυφλούς της χώρας μας.

// Ο βουλευτής της Α’ Πειραιά Βασ. Μιχαλολιάκος, ο υποψήφιος Νομάρχης και νυν περιφερειάρχης Δυτ. Πελοποννήσου Σπ. Σπυρίδων, και οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού που στήριξε η ΝΔ στον Πειραιά Γ. Δαβάκης και Π. Καλλαγιά ήταν ορισμένοι από τους αιρετούς του Πειραιά που είχαν πάει στη ΔΕΘ, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η θερμή χειραψία πάντως του πρωθυπουργού με τον Γ. Δαβάκη προκάλεσε εντύπωση και ποικίλα σχόλια. Μήπως γνωρίζονται από… παλιά;


Σχολιάστε εδώ