Η Κύπρος πάει για διχοτόμηση!
Η διακυβέρνηση
Από την πρώτη κιόλας συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών Χριστόφια – Ταλάτ της 11ης Σεπτεμβρίου 2008 έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η βάση επί της οποίας συζητείται η διακυβέρνηση και η κατανομή των εξουσιών δεν είναι άλλη από το Σχέδιο Ανάν. Γεγονός για το οποίο το «ΠΑΡΟΝ» είχε προ πολλού προειδοποιήσει, παρότι για τη θέση του αυτή δέχθηκε επίθεση από τον ίδιο τον κ. Χριστόφια.
Η τουρκική «Μιλιέτ» αποκαλύπτει τις θέσεις των δύο πλευρών στο θέμα της διακυβέρνησης. Απ’ αυτές γίνεται αντιληπτό ότι το Σχέδιο Ανάν είναι στο τραπέζι. Γράφει η «Μιλιέτ» τα ακόλουθα:
Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκει: α) Το ομοσπονδιακό κράτος να διοικείται από το Προεδρικό Συμβούλιο, το οποίο θα εκλέγει το Κοινοβούλιο μέσα από μια λίστα. β) Η αλλαγή στον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο να γίνεται κάθε 12 μήνες. γ) Στο Προεδρικό Συμβούλιο να συμμετέχουν σύνολο 7 άτομα, 4 Ελληνοκύπριοι και 3 Τουρκοκύπριοι. Στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία πρέπει να υπάρχουν 2 μέλη της κάθε κοινότητας που θα έχουν δώσει θετική ψήφο. δ) Το τουρκοκυπριακό «συνιστών κρατίδιο» να αντιπροσωπεύεται στο κοινοβούλιο κατά 1/3.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει: α) Το ομόσπονδο κράτος να διοικείται από Προεδρικό Σύστημα. Ο Πρόεδρος και ο αντιπρόσωπος να εκλέγονται από τους υπηκόους του ομόσπονδου κράτους, δηλαδή τον λαό. β) Να υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία, 4 χρόνια για τον ελληνοκύπριο Πρόεδρο και 2 για τον Τουρκοκύπριο. γ) Το υπουργικό συμβούλιο να αποτελείται από 9 άτομα, 6 Ελληνοκύπριους και 3 Τουρκοκύπριους.
Εκεί όπου δεν υπάρχει ομοφωνία, οι αποφάσεις να λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, υπό τον όρο ότι θα είναι θετική η ψήφος τουλάχιστον ενός μέλους από κάθε πλευρά. δ) Η τουρκοκυπριακή ομόσπονδη πλευρά να εκπροσωπείται στη Βουλή κατά το 1/4.
Οι εξουσίες
Πληροφορίες από την ελληνοκυπριακή πλευρά αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζητά ενισχυμένο ρόλο στην κεντρική κυβέρνηση και ο κ. Ταλάτ επικουρικό και συγκέντρωση εξουσιών στα «συνιστώντα κράτη». Επίσης, η τουρκική πλευρά εγείρει θέμα, ώστε να καταστούν οι όποιες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο πρωτογενές δίκαιο, έχοντας κατά νου τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής με τη σφραγίδα της ΕΕ.
Η επόμενη συνάντηση Χριστόφια – Ταλάτ θα πραγματοποιηθεί στις 18 του μήνα, με αντικείμενο και αυτήν τη φορά τη διακυβέρνηση και την κατανομή των εξουσιών.