ΔΕΘ : Ο Καραμανλής άνοιξε τα χαρτιά του

Ο κ. Καραμανλής είναι ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που ανέβηκε στη ΔΕΘ με άδεια χέρια. Η πρόθεσή του να κάνει σαφές ότι θα προχωρήσει σε έναν δεύτερο και τελικό γύρο εφαρμογής του νεοφιλελεύθερου προγράμματος ήταν εμφανής. Δεν ακολούθησε την παράδοση που θέλει τους έλληνες πρωθυπουργούς να υποκύπτουν στον πειρασμό της δημαγωγίας από το βήμα της ΔΕΘ. Αντιθέτως, με την επίκληση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την αυτοκριτική του ότι «δεν προχώρησε τόσο γρήγορα όσο έπρεπε τις αντι-μεταρρυθμίσεις» ουσιαστικά αποδεσμεύτηκε από κάθε ειλημμένη υποχρέωση προς τον λαό και εγκατέλειψε το προσφιλές στην καραμανλική παράδοση προφίλ της λαϊκής Δεξιάς που τον έφερε στην εξουσία.
Ο κ. Καραμανλής ανέβηκε στη ΔΕΘ με πρώτο μέλημα να απευθυνθεί στον δικό του κόσμο και να τον προϊδεάσει για τα δραματικά αποτελέσματα από την περάτωση του εικοσάχρονου νεοφιλελεύθερου κύκλου που φιλοδοξεί να επιτύχει. Και τούτο γιατί γνωρίζει πως οι αναταράξεις θα είναι πολύ ισχυρές και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα βρίσκεται για πολύ μόνο του στη δίνη της κρίσης, ότι θα ακολουθήσει και το κόμμα του την τροχιά μιας ιστορικής δοκιμασίας.
Πρόκειται για τις επιπτώσεις που θα εισπράξει ο δικομματισμός από την κατάληξη μιας πορείας οικονομικής χρεοκοπίας τύπου Αργεντινής, με τη διαφορά ότι εδώ η επιτήρηση, αντί να ασκείται από το ΔΝΤ, ασκείται αφανώς από το διευθυντήριο των Βρυξελλών και την αναγκαία επισήμανση πως η δική μας οικονομική ελίτ βγαίνει από την υπόθεση αυτή με γιγάντωση υπερκερδών τέτοια που μόνο με εκείνες που κατέγραψαν οι οικονομικές ελίτ που προέκυψαν από την πτώση των ανατολικών χωρών μπορεί να συγκριθεί.
Η στρατηγική της λεγόμενης «ήπιας προσαρμογής» αποτελεί πλέον παρελθόν για τη ΝΔ, ο ωρολογιακός μηχανισμός της προγραμματισμένης απορρύθμισης της οικονομίας και της κοινωνίας που τέθηκε σε λειτουργία το 1989 πλησιάζει στο σημείο μηδέν, η επερχόμενη οικονομική κατάρρευση είναι ορατή και η δημαγωγία είναι τώρα περιττή. Έως τώρα ευημερούσαν οι αριθμοί και δυστυχούσαν οι άνθρωποι, τώρα δυστυχούν άνθρωποι και αριθμοί.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 16
Ακόμη και η λεγόμενη δημιουργική λογιστική εξάντλησε τα όριά της. Η ίδια η ΕΕ, η οποία είναι και η πρώτη διδάξασα αυτήν τη μέθοδο, αδειάζει την ελληνική κυβέρνηση αμφισβητώντας τα στοιχεία της για την αύξηση του ΑΕΠ και καίγοντας το “χαρτί” επάνω στο οποίο σχεδίαζε να στηρίξει επικοινωνιακά την οικονομική της πολιτική. Όλοι οι δείκτες, η διόρθωση των οποίων είχε αναχθεί σε εθνικό στόχο από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στο όνομα των οποίων θυσιάστηκε κάθε δυνατότητα ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής (πληθωρισμός, ελλείμματα, χρέος της κεντρικής κυβέρνησης κ.ά.), «χτυπάνε κόκκινο» και προαναγγέλλουν το ξέσπασμα της κρίσης.
Το ζητούμενο τώρα είναι ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο. Και οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ο κ. Καραμανλής από τη ΔΕΘ πήρε θαρρετά «στην πλάτη του» το παιχνίδι για λογαριασμό όλου του νεοφιλελεύθερου-νεοταξικού κατεστημένου. Απέναντι σε έναν Γ. Παπανδρέου που χρειάζεται κανείς να κάνει ειδική μελέτη για να διαπιστώσει π.χ. το πού διαφωνεί με το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο και η «αντιπολίτευση» του οποίου φαίνεται να υστερεί αυτής του κ. Μανώλη ή του κ. Μιχαλολιάκου, απέναντι σε έναν Παπανδρέου που πασχίζει να επιπλεύσει με σωσίβιο τα τεχνάσματα των προτάσεων συνεργασίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Καραμανλής προτίμησε να «ανοίξει τα χαρτιά του». Ο Καραμανλής από το βήμα της ΔΕΘ έθεσε τις βάσεις ενός κοινού μετώπου του δικομματισμού και μαζί μια σοβαρή υποψηφιότητα για τη θέση του επικεφαλής της «α λα Γερμανία» συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που έρχεται.
Η Αριστερά θα πάρει το μήνυμα;


Σχολιάστε εδώ