Βουλγαρία – Γαλλία, εξοπλιστικό φλερτ

// Δύο κορβέτες τύπου GOWING προμηθεύεται το βουλγαρικό ΠΝ από τη γαλλική DNCS («Int. Defense Digest», Αύγ. 2008), που προσπαθεί να μας πουλήσει, μέσω Σαρκοζί, τέσσερις φρεγάτες…

// Εάν πιστεύουν ότι μπορεί να ξεκινήσει κάτι το τρίγωνο της κυβερνητικής αφασίας, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Γαλλική επιτυχία

// Ο Ναπολέων είχε ονομάσει το πυροβολικό «βασίλισσα της μάχης».

// Οι Γάλλοι, που πάντα είχαν καλές επιδόσεις στα πυροβόλα, παρουσίασαν πρόσφατα το κορυφαίο αυτοκινούμενο Χόβιτζερ 155mm ca// της NEXTER SYSTEMS, που το ονόμασαν CAESAR.

// Επί του παρόντος, ο γαλλικός Στρατός αγόρασε 77, παραδοτέα μέχρι τα μέσα του 2010 («Defense Techno// ogy Int.», Αύγ. 2008).

// Να δούμε τι θα κάνουν με ξένους αγοραστές…

Κυβέρνα Βρετανία…

// Ξαναγυρίσαμε στις δόξες της μεγάλης βρετανικής αυτοκρατορίας.

// Πρώτη στις εξαγωγές πολεμικού υλικού για το 2007 η Αγγλία, με 19 δισ. δολάρια, 33% δηλαδή του συνόλου («D.N.», 23 Ιουνίου 2008).

// Η πρωτιά κερδήθηκε από την πώληση μεγάλου αριθμού EUROFIGHTERS στη Σαουδική Αραβία και άλλων υλικών στο Ομάν! Πάλι κυριαρχεί στη Μ. Ανατολή. Bon pour // ‘ Orient.

// Σημειώνεται ότι στο διάστημα 2003-’07 οι ΗΠΑ «μοσχοπούλησαν» αμυντικά υλικά κόστους 63 δισ. δολαρίων, η Βρετανία 63 ομοίως, η Ρωσία 33, η Γαλλία 17, η Γερμανία και το Ισραήλ 9.

// Οι καλύτεροι, λεβέντες κι ανοιχτοχέρηδες αγοραστές υπήρξαν την ίδια εποχή η Σαουδική Αραβία, η πάμπτωχη Ινδία, οι ΗΠΑ (!), Αυστραλία, Καναδάς και Πακιστάν.

// Μην ψάχνετε να βρείτε την, κατά Μποστ, «πτωχήν και άπορον κορασίς» Ελλάδα στην κορυφή της λίστας.

// Τινάξαμε τον πάγκο κατά την όλβιο σημιτική εποχή. Μετά το 2004 «νοικοκύρεψε» τον τόπο ο Καραμανλής. Ούτε ρέγκα για τη φασολάδα των κληρωτών…

Και άλλες αγορές…

// Από τη γείτονα Τουρκία…

// Που ζήτησε από την BOEING προσφορά για 10 ελικόπτερα CH-47 CHINOOK, καινούργιων ή εκσυγχρονισμένων για τις ανάγκες του Στρατού σε μεταφορές προσωπικού και βαρέων αντικειμένων.

// Παράλληλα, διαπραγματεύεται με τις εταιρείες SIKORSKY και AGUSTA-WEST// AND για συμπαραγωγή 84 ελικοπτέρων μεταφοράς προσωπικού («D.N.», 28 Απρ. 2008).

// Όχι, «πολιτικές αποφάσεις» για την επιλογή δεν θα λάβει. Θα επιλέξει το συμφορότερο επιχειρησιακά και οικονομικά. Τα κόλπα αυτά τα αφήνει στους Έλληνες, για να αρπάξουν οι μεσάζοντες, οι πολιτικοί και τα λαμόγια…

Εκσυγχρονισμοί οπλικών συστημάτων

// Είναι μια βασική διεθνής πρακτική αξιοποίησης υλικού, προς αποφυγήν δαπάνης αγοράς καινούργιου και εκμετάλλευση του ορίου ζωής του.

// Πραγματοποιούνται οσάκις το υλικό, με μια λογική δαπάνη, φτάνει σ’ ένα υψηλό ποσοστό επιχειρησιακής ετοιμότητας.

// Οι πλέον συνήθεις συναντώνται στο τροχαίο υλικό (άρματα, οχήματα κ.ά.) και αεροσκάφη.

// Ο κ. Α/ΓΕΣ σε πρόσφατη συνέντευξή του («Αμυντικά Θέματα», Ιούνιος 2008) ανέφερε, επί λέξει: «… Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα υπάρχοντα μέσα, εκσυγχρονίζοντας όσα από αυτά είναι σε θέση να συμβάλουν στην επίτευξη της επιθυμητής αμυντικής ικανότητας…»

// Κατά τη 10ετία του ’90, ο ΕΣ προμηθεύτηκε 85 αρματοφορείς ΜΡΙΙ, οι οποίοι έχουν ήδη συμπληρώσει 18 χρόνια ζωής. Οι αρματοφορείς δεν είναι, δα, φτηνό υλικό…

// Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν ότι δρομολογείται η προμήθεια καινούργιων, με απευθείας ανάθεση… Το ερώτημα που, δικαιολογημένα, πλανάται στον Στρατό αλλά και παραέξω είναι: Έχει γίνει συγκριτική μελέτη επιλογής μεταξύ καινούργιου και αξιοποίησης; Τι συμφέρει; Μήπως εφαρμόζεται (μήπως;) το κόλπο «Αφήστε τα έτσι δυο-τρία χρόνια ακόμη να παλιώσουν εντελώς, για να αγοράσουμε καινούργια»;

// Αν οι αρματοφορείς είναι αξιοποιήσιμοι, πρέπει να τους πετάξουμε; Τι λέτε, κ. Α/ΓΕΣ…

Κατευόδιο…

// Καλό ταξίδι, κ. Α/ΓΕΕΘΑ, στις ΗΠΑ…

// Να προσέχετε πολύ τι λέτε και τι σας λένε.

// Και μεν στην Τουρκία, όταν σας υποδέχτηκαν, η μπάντα παιάνιζε συρτάκι…

// Στην Ουάσινγκτον μπορεί να σας υποδεχτούν με το «Συννέφιασε στον Παρνασσό» ή το «Πες μου ό,τι κρύβεις στην καρδιά σου»…

Εκτός ενέργειας τα TPQ;

// Έγκυρες πληροφορίες φέρουν τα TPQ εκτός ενεργείας. Εσείς, κ. Α/ΓΕΣ, που φέρατε τεράστια ευθύνη, μπορείτε να μας πείτε αν οι πληροφορίες είναι έγκυρες ή όχι; Δεν πρέπει να σιωπάτε. Οι αρχηγοί που ύψωσαν το ανάστημά τους, οσάκις χρειάστηκε, έμειναν στην Ιστορία. Οι άλλοι…


Σχολιάστε εδώ