Αντεπίθεση ΣΥΝ μετά τις αρνητικές δημοσκοπήσεις

Καμπανάκι χτύπησε στον ΣΥΝ με αφορμή τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν σταθερή κάθοδο και βρίσκονται ήδη μια ανάσα από το μονοψήφιο ποσοστό από το οποίο αρκετοί αιθεροβάμονες του κόμματος εκτιμούσαν ότι είχαν ξεφύγει οριστικά. Την ευφορία του τύπου «πάμε να ξεπεράσουμε το 20%» ή τις υπερβολές ότι «σε λίγο θα είμαστε δεύτερο κόμμα» διαδέχθηκε ο προβληματισμός και έτσι η ηγεσία σχεδίασε την αντεπίθεσή της. Μελετώντας τα στελέχη της Κουμουνδούρου τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, είδαν ότι η μείωση των ποσοστών του κόμματος οφείλεται στο ότι ένα σοβαρό κομμάτι ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που δήλωναν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ επαναπατρίζονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έτσι, αποφασίστηκε η όξυνση της αντιπαράθεσης του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να γίνει καθαρό στους ψηφοφόρους ότι τα δύο κόμματα όχι μόνο δεν έχουν καμία πιθανότητα συνεργασίας, αλλά και ότι το ΠΑΣΟΚ λόγω της μακρόχρονης διακυβέρνησης της χώρας είναι συνυπεύθυνο για πολλά από τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Το «όπλο» της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ το σήκωσε ο έμπειρος Α. Αλαβάνος και μάλιστα από το βήμα της Βουλής με αφορμή το σκάνδαλο με την παραχώρηση δημόσιας γης στη Μονή Βατοπεδίου. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και υπό το βάρος σχολίων ότι η παρουσία του τον τελευταίο καιρό ήταν υποτονική ζήτησε να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το θέμα του Βατοπεδίου, η οποία όμως θα διερευνήσει το θέμα από το 1995 μέχρι σήμερα, αφού κατά τον Α. Αλαβάνο για την υπόθεση πρέπει να απολογηθεί όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, αφού υπουργοί του εμπλέκονται στην υπόθεση.
Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Σε κάθε ευκαιρία θα αναδεικνύονται όχι μόνο οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και αυτές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με στόχο να μην ξεχάσουν οι ψηφοφόροι που σήμερα προβληματίζονται αυτά τα πεπραγμένα και να μην υποκύψουν στις σειρήνες που τους καλούν να επανακάμψουν στο «μαντρί του ΠΑΣΟΚ».
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «το έπιασαν» αμέσως το θέμα και πιο ξεκάθαρος ήταν ο Ε. Βενιζέλος, που από το βήμα της Βουλής εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω των δυσμενών δημοσκοπήσεων διολισθαίνει στη λογική του ΚΚΕ για διμέτωπο αγώνα ο οποίος επιμερίζει τις ευθύνες για το σήμερα τόσο στην ΝΔ που κυβερνά όσο και στο ΠΑΣΟΚ, που είναι στην αντιπολίτευση.
Ωστόσο από τον ΣΥΝ δεν διαφαίνεται η παραμικρή τάση υποχώρησης από αυτήν την τακτική, αφού τα στελέχη του θεωρούν ότι η οποιαδήποτε υπόνοια ότι μπορεί να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ θα αποδειχθεί επώδυνη για τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος στις επικείμενες ευρωεκλογές και καταστροφική στις βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν. «Εάν δώσουμε το σήμα ότι θα συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ, ο δυνάμει ψηφοφόρος μας που προέρχεται από αυτό θα πει λογικά τότε γιατί να μην ψηφίσω απευθείας ΠΑΣΟΚ», είναι η εκτίμηση στελεχών του ΣΥΝ.
Τη σκυτάλη της ξεκάθαρης διαφοροποίησης από το ΠΑΣΟΚ την ανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό αποτελεί «μέρος του συστήματος, μέρος της κρίσης και όχι της λύσης».
Ο Α. Τσίπρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αυτό θα το συζητήσουν τα όργανα του κόμματος, εντούτοις το θέμα δεν είναι τόσο απλό, αφού για τις ευρωεκλογές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο το τοπίο, αφού για το θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν ανάμεσα στις συνιστώσες διαμετρικά αντίθετες απόψεις, ενώ συμμετοχή σε εκλόγιμη θέση θα διεκδικήσει και η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΝ, οι λεγόμενοι «ανανεωτικοί».


Σχολιάστε εδώ