Ανασχηματισμός – πρόωρες εκλογές ή… ρίχνουν την κυβέρνηση;

Σε ό,τι αφορά τώρα αυτές τις περιλάλητες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, που πάντως αναμένονται απ’ τον λαό όπως δείχνουν και τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες-συνομιλητές του, θα είναι:

• Ή ένας ευρύς ανασχηματισμός αμέσως μετά τις γιορτές, στις αρχές του 2009 (μετά δηλαδή την ψήφιση του προϋπολογισμού), σενάριο που ενισχύεται απ’ το γεγονός ότι δεν επέλεξε για αντικαταστάτη του Γ. Βουλγαράκη ένα νέο πρόσωπο (κάτι που είχε κάνει παλιότερα με τον Μπέζα), αλλά έναν τέως υπουργό, τον Αν. Παπαληγούρα. Αυτό, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, προδίδει τις πρωθυπουργικές προθέσεις.

• Ή ακόμα και η επιλογή, τότε και αφού σταθμιστούν τα δεδομένα που θα υπάρχουν, για πρόωρες εκλογές, ή πριν από τις ευρωεκλογές, οπότε το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθούν τον Μάρτη με λίστα, ή παράλληλα με τις ευρωεκλογές.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θεωρείται πλέον πολύ πιθανό, αφού σχετικές προτάσεις έχουν καταθέσει στον Καραμανλή συνομιλητές του, τη γνώμη των οποίων λαμβάνει σοβαρά υπόψη, με το σκεπτικό ότι έτσι ξεκαθαρίζει το τοπίο, που πλέον καθορίζεται απ’ τη γενικευμένη αίσθηση ότι «δεν πάει άλλο» και ότι «ο Καραμανλής δεν μπορεί να παραμένει όμηρος ισορροπιών στην ΚΟ».

Αλλά το κλίμα γενικευμένης απογοήτευσης και οργής που κυριαρχεί εντός της γαλάζιας ΚΟ έχει αρκετές πτυχές και παραμέτρους, που δεν εξαντλούνται στους -γνωστούς- «αντάρτες» και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν. Στο κάτω κάτω βουλευτές σαν το Μιχαλολιάκο, τον Γιαννόπουλο, τον Πολύδωρα (ο Τατούλης αποτελεί διαφορετική περίπτωση…), έχουν ειδικό βάρος και θεωρείται απίθανο ότι με τη στάση τους θα δημιουργήσουν μείζονα πολιτική κρίση.

Όσο κι αν αυτό φαίνεται ή ακούγεται απίθανο, ο πραγματικός κίνδυνος για τον Καραμανλή προέρχεται από βουλευτές… υπεράνω υποψίας, μη αντάρτες, ωστόσο απελπισμένους και… μη ενδιαφερόμενους να επανεκλεγούν.

Οι βουλευτές αυτοί και συγκεντρώνονται και συζητάνε και προβληματίζονται και… απειλούν:

– Αν δεν αλλάξει κάτι, αν ο Καραμανλής δεν ξαναγίνει Καραμανλής, αν δεν αναλάβει πρωτοβουλίες, τότε θα τον ρίξουμε!

Διαφωνούν απόλυτα με την κάλυψη που προσέφερε ο πρωθυπουργός στον Γ. Βουλγαράκη την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Είναι απογοητευμένοι για την απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος που διέθετε έναντι του ΠΑΣΟΚ έως και πρόσφατα η ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστική επ’ αυτών η άποψη ενός υπουργού, που αντικατοπτρίζει εναργώς το συνολικότερο «άρρωστο» κλίμα εντός της γαλάζιας παράταξης:

– Δεν μπορεί αυτή η πολιτική γενιά να θεωρηθεί τελικά ως η πιο άχρηστη…

Απ’ την άλλη υπάρχουν προσεγγίσεις και εκτιμήσεις παλιότερων στελεχών για τη νεώτερη γενιά, σύμφωνα με τις οποίες, «αυτή η γενιά δεν έχει γαλβανιστεί μέσα στην κοινωνία»…

Ένα γενικευμένο δηλαδή κλίμα αμφισβήτησης, καχυποψίας, ελλείμματος στοιχειώδους συνοχής…

Ενώ χαρακτηριστικό αυτού του κλίματος παρακμής, καχυποψίας και απώλειας… αυγών και καλαθιών είναι και το γεγονός ότι ακόμα και βουλευτές της ΝΔ απέδιδαν την (έως την Παρασκευή) κάλυψη Καραμανλή σε Βουλγαράκη σε εκβιασμό!

Στο σημείο αυτό και σχετικά με το εκτός ελέγχου έκρυθμο κλίμα που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης, έχει την αιτία του να υπενθυμίσουμε το ρεπορτάζ του «Π» της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο:

– Η κυβέρνηση, το Μαξίμου, πιστεύουν πως υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο πτώσης της κυβέρνησης, εκπορευόμενο από Ουάσινγκτον, εξωθεσμικά κέντρα, «βαρόνους» των ΜΜΕ, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αντικυβερνητικής δράσης 2-3 πολύ συγκεκριμένα κανάλια!


Σχολιάστε εδώ