Έπεσε σε Βαλτοπέδιο!

Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και του ανασχηματισμού, αλλά εκείνο που προκάλεσε τη μεγάλη δυσφορία της κοινής γνώμης ήταν πρώτον η επιμονή του στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και δεύτερον η κάλυψη που παρείχε στους Γ. Βουλγαράκη, Θ. Ρουσόπουλο και Αρ. Παυλίδη.

Στις έρευνες που ακολούθησαν το 70% των Ελλήνων εξέφρασε τη διαφωνία του με την κάλυψη στον κ. Βουλγαράκη και το 56% με την κάλυψη Ρουσόπουλου, ενώ η πλειοψηφία αντιμετώπισε αρνητικά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Το πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι ένα ποσοστό της τάξης του 20% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και την προσωπική στρατηγική του κ. Καραμανλή. «Απόδειξη» του κλίματος αυτού οι δημόσιες δηλώσεις στελεχών (Έβερτ, Κεφαλλογιάννης, Πολύδωρας κ.ά.) που απαίτησαν από τον πρωθυπουργό «να πάρει κεφάλια» και «να υπερασπισθεί την αξιοπιστία της παράταξης». Μπροστά στην κατάσταση αυτή το Μαξίμου άλλαξε τακτική δηλώνοντας διά του κ. Ρουσόπουλου ότι η κριτική βοηθάει στο να γίνεται καλύτερη η κυβέρνηση. Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Καραμανλής ζήτησε εντατικοποίηση των προσπαθειών, ωστόσο κορυφαίοι υπουργοί (Σουφλιάς, Μεϊμαράκης, Ντόρα…) ζητούν από τον ίδιο να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Αποκαλύψεις

ΤΑ ήδη ταραγμένα νερά ήρθε να… ταράξει ακόμη περισσότερο η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη Μονή Βατοπεδίου. Στο πόρισμά του ο κ. Σανιδάς κάνει λόγο για όργιο παρανομιών και για ανταλλαγή εκτάσεων που δήθεν ανήκαν στη Μονή, που είχαν αποτέλεσμα το Δημόσιο να υποστεί ζημία μεγαλύτερη των 100 εκατ. ευρώ. Αποδίδει ευθύνες σε κρατικούς αξιωματούχους, συμβολαιογράφους κ.ά., ενώ απαλλάσσει υπουργούς και υφυπουργούς «επειδή παραπλανήθηκαν» από τους κρατικούς αξιωματούχους. Η κυβέρνηση «περιμένει» το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο και επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ. Οι αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες της Μονής συνεχίζονται, καθώς μεταξύ άλλων φαίνεται να διεκδικούσε και στρατόπεδο, ενώ προέκυψε και ενδοκυβερνητικός «καβγάς» μεταξύ Π. Δούκα και Β. Μπασιάκου (πρώην) σχετικά με το ποιος υπέγραψε τις ευνοϊκές για τη Μονή αποφάσεις.

Προβάδισμα

ΟΙ τελευταίες δημοσκοπήσεις μπορεί να δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί προβληματισμός για την υποχώρηση των ποσοστών του. Ορισμένα στελέχη εκτιμούν ότι η μικρή αυτή κάμψη είναι πρόσκαιρη, ενώ άλλα ζητούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Στην υποχώρηση των δυνάμεων του κόμματος στις δημοσκοπήσεις αποδίδεται η «επανεμφάνιση» στο προσκήνιο του Αλ. Αλαβάνου με σκληρές εκφράσεις για την κυβέρνηση. Στη Χαρ. Τρικούπη πάντως περιμένουν, μετά τις τελευταίες για την κυβέρνηση εξελίξεις, αλλά και την εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, ότι οι δημοσκοπήσεις θα είναι ακόμη καλύτερες γι’ αυτούς, καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν ακόμη και για μικρό προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε ο κ. Παπανδρέου «προανήγγειλε» ότι ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης έχει κλείσει, ενώ από το βήμα της Βουλής ο Β. Βενιζέλος ζήτησε πρόωρες εκλογές. Από την άλλη η Αλ. Παπαρήγα στη ΔΕΘ κήρυξε πολυμέτωπο αγώνα κατά των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. «Μόνη λύση η ρήξη και η ανατροπή», προειδοποίησε.

ΔΙΑ… πυρός και σιδήρου πέρασε από τη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς ο Γ. Αλογοσκούφης -που βρίσκεται καιρό τώρα στο μάτι του κυκλώνα- εκτός από τα μαζικά πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δέχθηκε σφοδρή επίθεση και από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γ. Μανώλη, ο οποίος τον κατηγόρησε ευθέως και για αναξιοπιστία επικαλούμενος την αθέτηση δεσμεύσεων του υπουργείου Οικονομίας για το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών.

Προσδοκίες

ΣΕ κρίσιμη φάση έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, αν και οι προσδοκίες είναι περιορισμένες λόγω της αδιάλλακτης στάσης που τηρεί η Άγκυρα. Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στην Αθήνα ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μ. Κυπριανού και συναντήθηκε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και αποχώρησε έχοντας εξασφαλίσει την αναμενόμενη στήριξη της Ελλάδας. Το Συμβούλιο της Ευρώπης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος, ενώ καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΕΝΑΝ ακόμη γύρο συναντήσεων με τους διαπραγματευτές Ελλάδος και Σκοπίων είχε στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς, ενώ εντείνονται οι φήμες για νέα παρέμβαση των ΗΠΑ, ακόμη και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Στην Αθήνα πάντως κρατούν μικρό καλάθι, δεν αποκλείουν τίποτα, ωστόσο θεωρούν ότι λόγω της αδιάλλακτης στάσης της γειτονικής χώρας δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια εξεύρεσης λύσης. Και πάντως στην κυβέρνηση θα προτιμούσαν ό,τι είναι να γίνει να γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αν έχει δε κερδίσει ο Ομπάμα…, ακόμη καλύτερα.


Σχολιάστε εδώ