Ένα «χρυσωρυχείο» για το Δημόσιο, την Ιντραλότ και τον πολιτισμό

HΟΠΑΠ ΑΕ ιδρύθηκε το 1958 και έγινε Ανώνυμη Εταιρία το 1999. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό 34%. Έχει αναπτύξει μιαν αξιόλογη οικονομική δραστηριότητα στηριζόμενος στη θεοποίηση του τζόγου από τους Έλληνες καθώς και μια σημαντική εταιρική κοινωνική ευθύνη η οποία εκδηλώνεται με ένα πλούσιο πρόγραμμα χορηγιών κυρίως για την ενίσχυση πολιτιστικών πρωτοβουλιών.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε το 2007 σε 5,1 δισ. ευρώ, ο οποίος, μετά την αφαίρεση του κόστους πωληθέντων, άφησε μικτά κέρδη 1 δισ. ευρώ. Τα κέρδη μετά φόρους διαμορφώθηκαν στα 571,4 (διανεμήθηκαν στους μετόχους, μεταξύ των οποίων είναι και το ελληνικό Δημόσιο κατά 34%), ενώ κατέβαλε στον κρατικό προϋπολογισμό ως φόρους 206,2 εκατ. ευρώ. Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 95,7 εκατ. ευρώ, οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις σε 120,9 εκατ. ευρώ, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε 476,9 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων σε 597,8 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 569 εκατ. ευρώ και η συνολική καθαρά θέση σε 580,1 εκατ. ευρώ. Το μόνιμο προσωπικό του ομίλου ανερχόταν το τέλος του 2007 σε 338 άτομα και της εταιρίας σε 282, ενώ ο μέσος αριθμός των ευκαιριακά απασχολούμενων σε καθημερινή βάση ανέρχεται σε 562 άτομα (όμιλος) και σε 560 (εταιρία). Έχει ελεγχθεί φορολογικά μέχρι και το 2006. Από τις οικονομικές καταστάσεις παραθέτουμε και τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Οι επενδύσεις για την αγορά πάγιων στοιχείων της εταιρείας το 2007 ανήλθαν σε 80 εκατ. ευρώ (80,2 εκατ. ευρώ για τον όμιλο).

2. Στις 29 Ιανουαρίου 2007 ολοκληρώθηκε η διετής περίοδος για τη διεξαγωγή του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα» (στην Ελλάδα) με βάση την από 25 Ιουνίου 2005 μερικώς αναθεωρημένη σύμβαση μεταξύ ΟΠΑΠ ΑΕ και της Εταιρείας Στοιχημάτων ΑΕ.

3. Μετά τη λήξη της διετούς σύμβασης με την Εταιρεία Στοιχημάτων ΑΕ στις 29 Ιανουαρίου 2007 και την οργάνωση και στελέχωση της νεοσυσταθείσας Γενικής Διεύθυνσης Στοιχήματος, η ΟΠΑΠ ΑΕ ανέλαβε την αυτόνομη διεξαγωγή, οργάνωση και λειτουργία του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα».

4. Η εταιρεία στις 23 Νοεμβρίου του 2006 υπέγραψε Συμφωνητικό διάρκειας έξι μηνών με την κοινοπραξία Ιντραλότ ΑΕ Ιντραλότ International Ltd και την Εταιρεία Στοιχημάτων ΑΕ για: α) μεταφορά τεχνογνωσίας, β) την προμήθεια και εγκατάσταση της συνολικής και τεχνολογικής υποδομής στην έδρα της ΟΠΑΠ ΑΕ καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού στη λειτουργία του, γ) την παροχή 3.500 τερματικών μηχανών πρακτορείων και δ) την παροχή υπηρεσιών συντήρησης – τεχνικής υποστήριξης της τεχνολογικής υποδομής. Το συνολικό τίμημα ανήλθε στο ποσό 65 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

5. Το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του στις 9 Ιουλίου 2007 αποφάσισε τη ματαίωση του Δημόσιου Διεθνούς Διαγωνισμού «Προμήθεια, Εγκατάσταση και Συντήρηση Μηχανογραφικού Εξοπλισμού Κέντρων και Τερματικών και Υποστηρικτικού Εξοπλισμού και Υπηρεσιών».

6. Στις 31 Ιουλίου 2007 η ΟΠΑΠ ΑΕ υπέγραψε Ιδιωτικό Συμφωνητικό τριετούς διάρκειας με την κοινοπραξία Ιντραλότ ΑΕ – Ιντραλότ International ltd και την Εταιρεία Στοιχημάτων ΑΕ. Τα βασικά σημεία του Ιδιωτικού Συμφωνητικού συνοψίζονται στα παρακάτω: α) παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για το «Πάμε Στοίχημα» καθώς επίσης και αναβάθμιση της σχετικής τεχνολογικής υποδομής, β) διάθεση προς χρήση 29.400 τερματικών (κύριων, τερματικών ελέγχου αποδείξεων και τερματικών αυτόνομης χρήσης), γ) αναβάθμιση του εξοπλισμού του πληροφοριακού συστήματος διεξαγωγής παιχνιδιών (υλικού και λογισμικού), δ) διάθεση προς χρήση εφαρμογών για την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, ε) νέα παιχνίδια, στ) άλλες υπηρεσίες, ζ) εκπαίδευση – μεταφορά τεχνογνωσίας, η) διάθεση πηγαίου κώδικα.

7. Το συνολικό τίμημα για τη διάθεση του εξοπλισμού και του λογισμικού, την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα» και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη λογισμικού, κατά τη τριετή διάρκεια συμφωνίας, ανέρχεται σε 96,48 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Ρυθμίζονται επίσης θέματα συντήρησης και υποστήριξης του εν λόγω εξοπλισμού. Τέλος, καθορίζονται τα δικαιώματα προαίρεσης που διατηρούν τα δύο μέρη, όσον αφορά στη μεταβίβαση της υλικοτεχνικής υποδομής και των αδειών χρήσης λογισμικών στην ΟΠΑΠ ΑΕ με τίμημα 20 εκατ. ευρώ και 58,52 εκατ. ευρώ αντιστοίχως πλέον ΦΠΑ, το οποίο είναι πληρωτέο σε ένδεκα ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις μέχρι τη λήξη του Συμφωνητικού.


Σχολιάστε εδώ