Έβγαλε στο σφυρί και την Εθνική Ασφαλιστική!
Η απόφαση του Τάκη Αράπογλου ήταν αιφνιδιαστική, αφού ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η ασφαλιστική θα έβγαινε «στο σφυρί» το 2009. Στη σχετική ανακοίνωσή της, η διοίκηση της τράπεζας αναφέρεται στην «πρόθεσή της να αναζητήσει στρατηγική συνεργασία με διεθνή ασφαλιστικό οίκο για την περαιτέρω ανάπτυξη της ασφαλιστικής εταιρείας Η ΕΘΝΙΚΗ και των τραπεζοασφαλιστικών εργασιών του Ομίλου γενικότερα στην Ελλάδα, τη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία».
Παραλείπει, όμως, να εξηγήσει γιατί αλλάζει ο σχεδιασμός και επιταχύνεται η διαδικασία πώλησης της εταιρείας, ίσως επειδή θέλει να αποφύγει αναφορές στις μεγάλες ζημιές που έχει εμφανίσει φέτος η θυγατρική, εγγράφοντας μεγάλες απώλειες από το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «την τελευταία 3ετία, η διοίκηση της ασφαλιστικής εταιρείας Η ΕΘΝΙΚΗ ολοκλήρωσε με επιτυχία την αναδιοργάνωση της εταιρείας βελτιώνοντας ταυτόχρονα το μερίδιο αγοράς και την αποδοτικότητα της εταιρείας». Πολύ βολικά για τη διοίκηση Αράπογλου, παραλείπεται κάθε αναφορά στα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, που οδηγούν με βεβαιότητα στην ανάγκη αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.
Οι ζημιές της εταιρείας στο α΄ εξάμηνο ξεπέρασαν τα 112 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν στα 162,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή έχουν φθάσει να αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ του μετοχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να προβλέπεται ότι η εταιρεία, εφόσον δεν αλλάξει κάτι ως το τέλος του έτους προς το καλύτερο, θα χρειασθεί μια σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση από τη μητρική τράπεζα.
Οι ζημίες προήλθαν από τους κλάδους ζωής και αυτοκινήτου (μόνο οι γενικές ασφάλειες έφεραν κέρδη), ενώ τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας επιβαρύνθηκαν από την εγγραφή σοβαρών αρνητικών υπεραξιών (γύρω στα 50 εκατ. ευρώ) από το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο. Αυτά τα στοιχεία αρκούν για να περιγράψουν τους «θριάμβους» της Εθνικής Ασφαλιστικής επί των ημερών του κ. Αράπογλου.
Το σχέδιο του κ. Αράπογλου, που επιχειρείται να εξωραϊστεί με τις αναφορές σε «στρατηγικό εταίρο», είναι η εκποίηση της θυγατρικής, με τίμημα που θα κυμανθεί μεταξύ 700 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deutsche Bank. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί μεγάλοι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα αποσπάσουν σε χαμηλή τιμή μια εταιρεία-φιλέτο που θα τους δώσει πρόσβαση σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία.
Η Εθνική θα εγκαταλείψει πλήρως τον ασφαλιστικό τομέα, δίνοντας τέλος σε μια παράδοση δεκαετιών, και θα περιορισθεί σε ρόλο πωλητή των ασφαλιστικών προϊόντων της εταιρείας που θα αγοράσει τη θυγατρική της, «νοικιάζοντας» ουσιαστικά το δίκτυο της τράπεζας.
Μετά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς θα ελέγχεται από ξένους ομίλους, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την αναμενόμενη ισχυρή ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια, μετά τις δυσμενείς αλλαγές στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που αναμένεται να στρέψουν όλο και περισσότερους στην ιδιωτική ασφάλιση.
Το μεγάλο ερώτημα, στο οποίο δεν απαντά η διοίκηση της Εθνικής, είναι αν είναι σκόπιμο να πουληθεί τώρα η ασφαλιστική, για να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια σε αποδοτικότερες, τραπεζικές εργασίες, ή αν θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί η θυγατρική, έστω και με απώλειες για το κοντινό μέλλον, αλλά με σημαντικά οφέλη τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτά τα σοβαρά ερωτήματα στρατηγικής, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σχετίζονται με εταιρείες οι οποίες αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού και δεκάδων χιλιάδων μετόχων, η διοίκηση Αράπογλου δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις, προτιμώντας να διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της χώρας σαν οικογενειακή επιχείρηση…