Άκυρο το συμβόλαιο σύστασης της εταιρείας του ζεύγους Βουλγαράκη

Νέα στοιχεία για τη σύζυγο του τέως υπουργού Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη φέρνουμε σήμερα στο φως ως συνέχεια των αποκαλύψεών μας της περασμένης Κυριακής, που προκάλεσαν αίσθηση και συζητήθηκαν ιδιαίτερα από επώνυμους και μη την εβδομάδα που πέρασε!
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό αποκαλύπτουμε πως η κ. Βουλγαράκη – Πελέκη διέπραξε ακόμα μια παρανομία, υπογράφοντας το συμβόλαιο της εταιρείας «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΕ».
Συγκεκριμένα στο άρθρο 7 του Κώδικα Συμβολαιογράφων, ο συμβολαιογράφος κωλύεται να συντάξει πράξεις στις ακόλουθες περιπτώσεις:
«α. Όταν δικαιοπρακτεί ο ίδιος ή αντιπροσωπεύει αυτόν που δικαιοπρακτεί ή αυτός που δικαιοπρακτεί είναι σύζυγος ή συγγενής του εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έως και του τρίτου βαθμού ή θετό τέκνο του, με την επιφύλαξη κάθε άλλης ειδικής διάταξης. Προκειμένου για νομικά πρόσωπα, τα αναφερόμενα κωλύματα ισχύουν ως προς τους εκπροσώπους τους ανεξαρτήτως αν δικαιοπρακτούν αυτοπροσώπως ή διά πληρεξουσίου.
β. Όταν με την πράξη πραγματοποιείται άμεση παροχή προς τον ίδιο ή σε κάποια από τα αναφερόμενα στην ανωτέρω υπό στοιχεία α΄ περίπτωση πρόσωπα».
Εν προκειμένω, η κ. Βουλγαράκη – Πελέκη έχει κάνει δύο «φάουλ»: Στην εταιρεία το καταστατικό της οποίας υπογράφει, μετέχει η ίδια, άρα δικαιοπρακτεί, αλλά μετέχει και ο σύζυγός της! Για δύο λόγους δηλαδή η κ. Βουλγαράκη δεν θα έπρεπε να υπογράψει τη σύσταση της εταιρείας!
Στην περίπτωση αυτή ο κώδικας προβλέπει πως τον συμβολαιογράφο που κωλύεται να ασκεί τα καθήκοντά του αναπληρώνει άλλος συμβολαιογράφος της ίδιας έδρας, που ορίζεται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου ή τον δικαστή που διευθύνει το Πρωτοδικείο, με υπόδειξη εκείνου ο οποίος ζητεί την αναπλήρωση ή χωρίς αυτήν.
Η σύζυγος του κ. Βουλγαράκη έπρεπε λοιπόν να ζητήσει από το Πρωτοδικείο τον ορισμό άλλου συμβολαιογράφου. Μάλιστα, το πρακτικό του διορισμού του αναπληρωτή συμβολαιογράφου πρέπει να προσαρτάται στο συμβόλαιο ή το καταστατικό. Επομένως το καταστατικό της εταιρείας στην οποία μετέχουν ο κύριος και η κυρία Βουλγαράκη είναι άκυρο! Κατά συνέπεια, η εταιρεία δεν είναι νόμιμη, άρα οι όποιες ενέργειες έχει κάνει, αγοραπωλησίες, παραστάσεις σε πλειστηριασμούς, συνάψεις δανείων κ.λπ. έχουν νομικό ελάττωμα και αν προσβληθούν στη Δικαιοσύνη μπορεί να θεωρηθούν άκυρες!
Διευκρινίσεις
Στο μεταξύ μετά τις αποκαλύψεις μας για το άρθρο 37 του Συμβολαιογραφικού Κώδικα οι συμβολαιογράφοι κ. Βλαχάκης και Γ. Ρούσκας με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών του ζητούν να διευκρινισθούν τα ζητήματα τα οποία ανεφύησαν σχετικά με το συγκεκριμένο άρθρο.


Σχολιάστε εδώ