XΡΗΜΑτιστήριο

> Πτωτικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου και η ανάγνωση των νέων φορολογικών μέτρων, επηρέασαν αρνητικά το κλίμα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.268,92 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,72%, και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 115,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,5 ήταν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν αυτοί των Κατασκευών, Μέσων Ενημέρωσης και Κοινής Ωφέλειας, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν εκείνοι των Ασφαλειών, Βιομηχανικών Προϊόντων και Εμπορίου. Την επομένη οι επενδυτές, παρά την κλειστή λόγω αργίας Wall Street, προχώρησαν σε τοποθετήσεις κυρίως στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, βλέπε Εθνική, MPB, Eurobank, Alpha, ΔΕΗ, ΟΤΕ, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.341,41 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,22%, και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 212,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,81%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο 1,28% και ο FTSE/80 έκλεισε με κέρδη 0,23%. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία επικράτησαν σημάδια συσσώρευσης, έντονη μεταβλητότητα και εντέλει πτωτικές τάσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.293 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 1,42%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 220,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,6 ήταν προσυμφωνημένες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 54 ενισχύθηκαν, 172 υποχώρησαν και 46 παρέμειναν αμετάβλητες. Την επομένη οι επενδυτές, επηρεασμένοι από την πορεία των ξένων αγορών, που αποτελούν καταλύτη για την κατεύθυνση της Σοφοκλέους, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις κυρίως στις τράπεζες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.222,59 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 2,17%, ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 219,5 εκατ. ευρώ.

> «Βατερλώ της γαλάζιας διακυβέρνησης» σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας! Η ραγδαία επιδείνωση των μεγεθών, ο διπλασιασμός των φόρων για τη μέση οικογένεια, η εκτίναξη του πληθωρισμού, η διόγκωση του ελλείμματος, η επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ο εκτροχιασμός των δημόσιων δαπανών, η πτώση του ρυθμού ανάπτυξης και ο εκτροχιασμός του δημόσιου χρέους είναι… έργα Καραμανλή.

> Αστείες δικαιολογίες, λες και δεν πλήρωναν μέχρι πρότινος τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας! Μια από τις αιτίες της διεύρυνσης των ζημιών στα προ φόρων εξαμηνίαια αποτελέσματα της Αστήρ Παλάς ήταν και η σημαντική επιβάρυνση των τελών ακίνητης περιουσίας.

> Σέρνονται πίσω από τις εξελίξεις! Αλλαγές στην αρχική πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, που υιοθετούν τα περισσότερα από τα αιτήματα του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, θα περιλαμβάνει τελικά η σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

> Με φόντο τη ΔΕΘ, δύο μέτρα και δύο σταθμά τόσο από τις τράπεζες όσο και από το Δημόσιο που εγγυάται! Από τη στιγμή που διεκόπη μέχρι και η πρόσφατη γενική συνέλευση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, με θέμα τη χρηματοδότηση του επιχειρησιακού της σχεδίου, απορούμε γιατί οι τράπεζες προχώρησαν σε προκαταβολές ύψους 5 εκατ. ευρώ περίπου;

> Η διεθνής κρίση, το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού και η μείωση της ζήτησης σε βασικούς τομείς της οικονομίας επηρέασαν και τις επιχειρήσεις! Αύξηση του κύκλου εργασιών, ενίσχυση των EBITDA και μείωση των καθαρών κερδών κατέγραψαν, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008, οι περισσότερες από τις εισηγμένες που δημοσίευσαν τους ισολογισμούς τους.

> Για να δούμε αν οι πωλήσεις συμμετοχών θυγατρικών εταιρειών, προβληματικών δανείων και ακινήτων, η επαναξιολόγηση της τιμολογιακής πολιτικής σε επιχειρηματικά και στεγαστικά προϊόντα, αλλά και η χρηματοοικονομική βελτίωση των αγορών διεθνώς, θα αποτελέσουν διέξοδο στο αδιέξοδο των κερδών και της υλοποίησης των business plan από πλευράς εγχώριων τραπεζών και όχι μόνο…

> Η άρνηση γνώμης του νόμιμου ελεγκτή οδήγησε στην προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της ΝΕΛ. Παρά την πώληση πλοίων, η αποµείωση της αξίας λόγω ναυτικού ατυχήµατος και η ανοδική πορεία των τιμών στα καύσιμα έπληξαν τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, γυρίζοντας από κέρδη σε ζημιές ύψους 11,62 εκατ. ευρώ.

> Εν μέσω θέρους, πολλές από τις εγχώριες τράπεζες, με άλλοθι τις αυξήσεις του βασικού επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «οδήγησαν» χιλιάδες δανειολήπτες στη λύση του σταθερού επιτοκίου, επιβαρύνοντάς τους με τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα.

> Για να δούμε αν, μετά τη φορολόγηση των μερισμάτων, η αγορά ιδίων μετοχών θα αποδειχθεί η πιο συμφέρουσα λύση για τους μετόχους. Μία προς μία πάντως οι εισηγμένες εταιρείες προχωρούν σε τέτοιου είδους προγράμματα, βλέπε Ευρωσύμβουλοι, Sciens, Ελλάκτωρ ΑΕ, Μυτηλιναίος ΑΕ, ΤT, Alpha Trust Ανδρομέδα ΑΕΕΧ, Alapis, Ελτράκ ΑΕ, ΓΕΚ ΑΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάν, S&B, ΕΧΑΕ, Folli Follie, Lamda Development, Alpha Bank, Πειραιώς, Ελληνική Υφαντουργία κ.λπ.

> Πόσες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις «παραλείπουν» τη γνωστοποίηση πληροφοριών που έχουν να κάνουν με α) την αντιστάθμιση κινδύνων β) σημαντικές εκτιμήσεις της Διοίκησης και γ) την υψηλή αξία των ενσώματων ακινητοποιήσεων σε σχέση με το χαμηλό ύψος της γνωστοποιημένης πρόβλεψης μείωσης της αξίας τους;

> Προοίμιο μεγαλύτερων αυξήσεων και μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές! Σε τιμολογιακές αναπροσαρμογές στα προϊόντα της αναμένεται να προχωρήσει η S&B, τόσο μέσα στο 2008 όσο και στις αρχές του 2009, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη σημαντική αύξηση στα κόστη ενέργειας και ναύλων.

> Λίγους μήνες πριν από τις κάλπες και ποσό 53,68 εκατ. ευρώ αναμένεται να μοιραστούν οι διαφημιστικές επιχειρήσεις από τις ανάγκες προβολής των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα! Αλήθεια, ποιοι να είναι οι λόγοι των πρόσφατων τροποποιήσεων στις διατάξεις που έχουν να κάνουν με την κατάργηση του Μητρώου Διαφημιστών του ΠΔ 261/1997 και την αντικατάστασή του από την πιστοποίηση μέσω διαπιστευμένων οργανισμών;

> Καιρός ήταν! Απ’ ό,τι φαίνεται, η «εμμονή» της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών οδηγιών, σχετικά με το πλαίσιο που διέπει τις ελεγκτικολογιστικές εγχώριες εταιρείες, έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς ριζικές θα είναι πλέον οι αλλαγές στη χορήγηση αδείας, στη διενέργεια των ελέγχων, στην αμοιβή και στις κυρώσεις τόσο των ελεγκτών όσο και των ελεγκτικών γραφείων.

> Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο! Τι κι αν ο κ. Αλογοσκούφης το θέλει, τι κι αν ο κ. Αράπογλου το απαιτεί, τι κι αν ο κ. Νανόπουλος το ζητά, η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, υπό τον κ. Άγγελο Φιλιππίδη, έχει άλλη γνώμη, παλεύοντας τόσο για την ενίσχυση του μεριδίου της αγοράς όσο και για την αύξηση των κερδών του.

> «Λαιμοτομή» περίπου 10 ευρώ! Στα 20,5 από τα 30 ευρώ περιέκοψε η EFG Eurobank Securities την τιμή στόχο για τη ΔΕΗ, διατηρώντας τη σύσταση σε market perform, γεγονός που σηκώνει πολλές ερμηνείες ως προς τη σκοπιμότητα της εκτίμησης.

> Δρόμοι αντίθετοι, βίοι παράλληλοι! Μπορεί να μειώθηκαν οι ναυπηγήσεις των καινούργιων εμπορικών πλοίων, αυξήθηκαν όμως τα κέρδη των ελλήνων πλοιοκτητών στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να ποντάρει στον επαναπατρισμό τους.

> Από αλλού το περίμεναν κι από αλλού τους ήρθε! Γενική επιδείνωση της εγχώριας οικονομίας, άνοδο του πληθωρισμού, απώλεια της αγοραστικής δύναμης, υποχώρηση της ανάπτυξης και μείωση των εσόδων είναι κάποιες από τις ενδιαφέρουσες επισημάνσεις της Εθνικής Τράπεζας.

> Ο φόρος αναμένεται μεγαλύτερος από το όποιο όφελος! Στην κατάργηση του θεσμού των stock options προσανατολίζονται οι τράπεζες, στρεφόμενες πλέον σε μεγαλύτερα bonus, τα οποία μπορεί να φορολογούνται προστιθέμενα στο φορολογητέο εισόδημα, επιβαρύνονται όμως σύμφωνα με τη φορολογική κλίμακα και συμφέρουν.

> Τραπεζική πρωτιά και αύξηση του ολιγοπωλίου για τον μήνα Αύγουστο! Στην κορυφή της λίστας, από πλευράς τζίρου συναλλαγών στο ΧΑ, βρέθηκε η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ 62 χρηματιστηριακές εταιρείες δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές πάνω από 1%.

> Τέσσερα χρόνια μετά την αρχική εξαγγελία! Καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα στο 2009 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μετοχοποίηση (ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα) της εταιρείας διαχείρισης του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, σε ποσοστό περίπου 30% του μετοχικού της κεφαλαίου.

> Με αφορμή την ενεργοποίηση του μηχανισμού αγοράς ιδίων μετοχών και την προσπάθεια στήριξης των κεφαλαιοποιήσεων από πλευράς εγχώριων ιδιωτικών πιστωτικών ιδρυμάτων, αναρωτιόμαστε αν και πότε θα βάλουν επιτέλους «μπρος τις μηχανές» τους και τα κρατικού ενδιαφέροντος πιστωτικά ιδρύματα;

> Για να δούμε αν οι αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο της Seanergy Maritime Corp. θα δώσουν πνοή στην εν εξελίξει διαδικασία της δημόσιας εγγραφής της, με σκοπό την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο λόγος για την πρόσφατη συμμετοχή της εφοπλιστικής οικογένειας Φειδάκη.

> Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο μετά το κλείσιμο κάθε ημερολογιακού διμήνου εντός του οποίου διενεργήθηκαν οι συναλλαγές! Αλήθεια, πόσο έτοιμη είναι η ΕΧΑΕ να παρακρατά τον φόρο της υπεραξίας από τους επενδυτές, να συντάσσει τις σχετικές δηλώσεις, να τις υποβάλλει εντός των χρονικών ορίων του νόμου και να αποδίδει τον φόρο στο Δημόσιο;

> Και στο βάθος… τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού! Από το επιχειρηματικό σχέδιο της Shell Ηellas, για την παρουσία και τις προοπτικές της στην εγχώρια αγορά καυσίμων, επισημαίνουμε τη διερεύνηση του εναλλακτικού σεναρίου κοινοπραξίας με την ΒΡ.

> Πιο κάτω δεν γίνεται… Ή μήπως όλα είναι πλέον πιθανά; Τη σύσταση «sell» και την τιμή στόχο των 1,9 ευρώ διατήρησε η Marfin Analysis για την ATEbank, σημειώνοντας ότι η μετοχή τής κρατικά εποπτευόμενης τράπεζας παραμένει ακριβή.

> Ποιοι μεθόδευσαν, και κυρίως για ποιους λόγους, την πλήρη «εκμετάλευση» της ακίνητης περιουσίας; Πόσες από τις εγχώριες εισηγμένες επιχειρήσεις, που δεν δραστηριοποιούνται στον χώρο της κτηματαγοράς, κατέγραψαν σημαντικά κέρδη τόσο από την αναπροσαρμογή όσο και από την επανεκτίμηση της αξίας των ακινήτων τους;

> Λανθασμένη απεικόνιση των επενδύσεων, δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα τριετίας, αρνητικό EBITDA! Όποιοι και να ήταν οι λόγοι που οι εταιρείες Άλμα Ατέρμων, Εμπορικός Δεσμός και ΣΑΟΣ μεταφέρθηκαν στην Κατηγορία Επιτήρησης, ένα είναι το βέβαιο, ότι οι διοικήσεις τους προχωρούν σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να τις βγάλουν από την «black list». Αντίθετη πάντως πορεία, για τους ίδιους περίπου λόγους, φαίνεται να ακολουθούν οι εταιρείες Αγροτικός Οίκος Σπύρου και Compucon, καθώς η αρμόδια εποπτική αρχή τις μετέφερε στην εν λόγω κατηγορία.

> Πάνω από 40% οι ενδοσυνεδριακές αθροιστικές απώλειες της μετοχής! Καταβλήθηκε, ναι ή όχι, στον ΟΤΕ, η πρώτη δόση των οφειλόμενων της Altec, προκειμένου να παραμείνουν σε ισχύ τα κυκλώματά της; Αν ναι, τι μέλλει γενέσθαι με τα υπόλοιπα χρήματα;

> Τι σας λέγαμε εδώ και καιρό; Οι εκ των υστέρων προφήτες και ουραγοί των εξελίξεων επανεμφανίστηκαν, προχωρώντας σε «αυστηρές» συστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών και οι νόμιμοι ελεγκτές τους «συνηθίζουν» να αποτυπώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Περί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο λόγος.

> Πόσο πήγε το μαλλί; Σε μια εποχή που η κοινωνία ασφυκτιά, οι εργαζόμενοι αγκομαχούν, πολλές από τις διοικήσεις των κρατικά εποπτευόμενων οργανισμών, εταιρειών και τραπεζών έστησαν, για την 73η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σύγχρονα, πρωτοποριακά, κλιματικά ουδέτερα και πανάκριβα περίπτερα…

> Τι κι αν της «διακανονίστηκαν-χαρίστηκαν» τόσα εκατομμύρια ευρώ από τον τραπεζικό της δανεισμό; Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εξακολουθεί να είναι μικρότερο του 50% του μετοχικού της, η καθαρή της θέση συνεχίζει να είναι επιβαρημένη από χρηματοοικονομικά έξοδα, ενώ η διοίκησή της αναζητά λύσεις από αλλοδαπούς «μεσσίες». Γιατί άραγε; Περί των Ευρωσυμμετοχών ο λόγος.

> Ένα ακόμη από τα πολλά κυβερνητικά ρουσφέτια προς τους φίλα προσκείμενους και μονίμως παραπονούμενους έλληνες τραπεζίτες! Η νέα επιδότηση του κόστους δανεισμού από το Ταμείο Εγγυοδοσίας θα ισχύσει και για τις αιτήσεις των επιχειρήσεων που υποβάλλονται στις τράπεζες.

> Και πού είστε ακόμη!.. Άλλη μια εισηγμένη επιχείρηση που τοποθετήθηκε στην Κατηγορία Χαμηλής Διασποράς με το αιτιολογικό ότι η τιμή κλεισίματος των μετοχών της διαμορφώθηκε κάτω από το όριο των ευρώ 0,30. Γι’ αυτήν τη φορά, μέχρι την επόμενη, η αναφορά μας στην Betanet.

> Λιγότερα ακόμα και από τη ζημιά; Μαθαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τους πληρεξούσιους δικηγόρους που εισπράττουν για λογαριασμό των πελατών τους ασφαλιστικές αποζημιώσεις από τροχαία ατυχήματα. Πληροφορούμαστε ότι ένας εξ αυτών, λάτρης της βυζαντινής μουσικής, έχει κάνει «κολιγιά» με στελέχη μιας εκ των τραπεζικών ασφαλιστικών εταιρειών. Η διαδικασία που ακολουθεί είναι η εξής: α) Καταθέτει αγωγή κατά της ασφαλιστικής, β) λίγο πριν τη δικάσιμο έρχεται σε συμφωνία με την εταιρεία να κλείσει την υπόθεση, γ) εισπράττει ο ίδιος το ποσό και δ) αποδίδει στον πελάτη κατά το δοκούν.

> Με αφορμή την αύξηση των πωλήσεων στην εγχώρια καπνοβιομηχανία, αλλά και τη δραματική υποχώρηση της καλλιέργειας του καπνού, ρωτάμε τις ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής του πάλαι ποτέ εθνικού μας προϊόντος ΣΕΚΑΠ και Καρέλια αν τα τσιγάρα τους εμπεριέχουν στο σύνολό τους ελληνικά καπνά;

> Οι αυξομειώσεις ποσοστών από πλευράς ξένων επενδυτικών οίκων, κοντά στο 5% του μετοχικού κεφαλαίου των εγχώριων εισηγμένων επιχειρήσεων, που έχουν σκοπό τη μεταβίβασή τους σε αγνώστου ταυτότητας επενδυτικά χαρτοφυλάκια, συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον. Πρόσφατο παράδειγμα η συμμετοχή των Morgan Stanley & Co International Ltd και Morgan Stanley & Co Incorporated New York στην Τράπεζα Κύπρου.

> Αρνητικός ήταν χρηματιστηριακά και ο Αύγουστος! Την ίδια περίοδο που ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 3%, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωνε πτώση 2,87%, της μεσαίας 4,77% και της μικρής 2,36%, ενώ ο FTSE 140 έπεσε κατά 3,08%.

> Με φόντο τα κέρδη των μετόχων! Τι κι αν οι περισσότεροι εγχώριοι τραπεζίτες μελετούν πιθανούς τρόπους αποφυγής της επιβολής φόρου στα μερίσματα, όπως η αύξηση της προμερισματικής πολιτικής, η επιστροφή κεφαλαίου ή δωρεάν μετοχών κ.λπ.; Ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος σκοπεύει να διατηρήσει τη γενναιόδωρη μερισματική στρατηγική της τράπεζάς του.

> Απ’ ό,τι φαίνεται, οι διοικητικές αλλαγές ορισμένων εισηγμένων επιχειρήσεων αποτελούν «οικογενειακή υπόθεση»! Πρόσφατο παράδειγμα η Άλφα Γκρίσιν Infotech, με την ανάληψη των καθηκόντων του υπεύθυνου τομέα ανάπτυξης ακινήτων από τον κύριο Αλιόσσα Γκρίσιν.

> Η νομική εκπροσώπηση του Δημοσίου σε δίκες κατά χρεοφειλετών του και όχι μόνο πρέπει να εναρμονιστεί πλήρως με τη σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που χάνονται μεγάλα χρηματικά ποσά ή ακίνητη περιουσία, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από τους αντίδικους.

> Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά τρία τρίμηνα έχουν περάσει από την τελευταία φορά που η πολύπαθη Τεχνική Ολυμπιακή προχώρησε στη δημοσίευση των οικονομικών της αποτελεσμάτων εντός των προθεσμιών που ορίζει η χρηματιστηριακή νομοθεσία.

> Σε μια περίοδο όπου η κρίση στην πραγματική οικονομία της χώρας βαθαίνει, οι εισηγμένες είναι αναγκασμένες να αντιμετωπίσουν το φάσμα του δανεισμού! Τη σύναψη δύο κοινών ομολογιακών δανείων ύψους 7.000.000 ευρώ και 5.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με απώτερο σκοπό την αντικατάσταση του βραχυπρόθεσμου με μακροπρόθεσμο δανεισμό, αποφάσισε μεσοβδόμαδα η γενική συνέλευση της Ικτίνος.

> Με προσφυγές στα δικαστήρια, προκειμένου να κηρύξει αντισυνταγματικές και αντικοινοτικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση της υπεραξίας μετοχών και μερισμάτων, απείλησε το ΔΣ του ΣΜΕΧΑ. Αναγνώριση του χρόνου διακράτησης της επένδυσης ως κριτηρίου για την επιβολή φόρου υπεραξίας, καθορισμό ετήσιου αφορολόγητου ποσού υπεραξιών ύψους 50.000 ευρώ και απαλλαγή από τη φορολόγηση του υποχρεωτικά διανεμόμενου μερίσματος του 35% των κερδών ζήτησε η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών. Αδυναμίες εντόπισε και ο ΣΕΒ, μιλώντας για αναποτελεσματικότητα στις θυγατρικές επιχειρήσεις των πολυεθνικών ομίλων και για αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

> Εν αναμονή τιμολογιακών μειώσεων; Για να δούμε αν η ελληνογερμανική συμμαχία ΟΤΕ και DT θα ευνοήσει τελικά τη «θεωρητικά» σκληρή μάχη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών για την κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς, λειτουργώντας «πρακτικά» προς όφελος των καταναλωτών…

> Μονά – ζυγά δικά του! Για το «μη» bonus του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ έγινε ολόκληρο θέμα, εξεδώθη εταιρική ανακοίνωση διάψευσης και χύθηκε πολύ μελάνι από τα γιουσουφάκια του οικονομικού ρεπορτάζ. Για την ετήσια όμως μισθάρα του που καθορίζεται με πρόταση των αρμόδιων υπουργών και εγκρίνεται από τη γενική συνέλευση των μετόχων, αγγίζοντας περίπου τα 300.000 ευρώ, μούγκα στη στρούγκα.

> Aύξηση των αντικειμενικών αξιών, των συντελεστών ΦΠΑ, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα, περικοπή φοροαπαλαγών, περαίωση σε εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων, αλλά και επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης σε δίδακτρα, ιδιωτικά σχολεία, εξοχικά και αγορές μέσω πιστωτικών καρτών, είναι κάποια από τα εισπρακτικά μέτρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» του τρέχοντος προϋπολογισμού.

> Αν και αναγκαστικές, δεν παύουν να είναι αλλαγές, που μπερδεύουν ακόμα περισσότερο τους μικροεπενδυτές! Η αναφορά μας στην απομάκρυνση της εταιρείας Αγροτικός Οίκος Σπύρου από τη σύνθεση των δεικτών FTSE/ΧΑ, λόγω μεταφοράς της μετοχής της στην Κατηγορία Επιτήρησης.

> Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της αγοράς των Αμοιβαίων Κεφαλαίων για το τέλος Αυγούστου, οι σημαντικές εισροές κεφαλαίων 357 εκατ. ευρώ στα Ομολογιακά Α/Κ Εξωτερικού και 113 εκατ. ευρώ στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Εσωτερικού. Σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή αξία του ενεργητικού τους υποχώρησε στα 301,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι μετοχές διαπραγματεύτηκαν με discount σε σχέση με την εσωτερική τους αξία.

> Ένας ακόμη υπουργός που παίζει τον ρόλο του ρεπόρτερ! Μα καλά, κ. Χατζηδάκη, από τη στιγμή που εδώ και χρόνια γνωρίζατε ότι πολλά από τα δρομολόγια εξωτερικού των Ολυμπιακών Αερογραμμών ήταν ζημιογόνα, γιατί δεν κάνατε κάτι προκειμένου να επιλύσετε το πρόβλημα;

> Αν είναι δυνατόν! Η επιφάνεια των βοηθητικών και ημιυπαίθριων χώρων που βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με την πρώτη κατοικία λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του αφορολογήτου εμβαδού των 120 τ.μ., που αφορά το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου.

> «Μόνο» 67.607.352, επί συνόλου 980.600.220 μετοχών! Ελλείψει της απαιτούμενης απαρτίας, ανεβλήθη η έκτακτη γενική συνέλευση της Alapis, ενώ τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση στην επαναληπτική, στις 15 Σεπτεμβρίου.

> Μοιράζουν «προμήθειες» μήπως και αλλάξουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα ή, έστω, καταφέρουν να στρέψουν αλλού την προσοχή των πολιτών. Η αναφορά μας στην ένταξη των 18 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 1.752 εκατ. ευρώ, στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

> Από μηχανής… Θεός! Σε μια δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση, οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης Fitch και S&P παρείχαν άλλοθι στην οικονομική πολιτική Αλογοσκούφη, επισημαίνοντας ότι εάν δεν προχωρήσει σε περικοπές δαπανών για τη μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους, ίσως και να πληγεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

> Κι όμως, ένα καιρικό φαινόμενο ήταν αρκετό για να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές χρήματος. Η εξασθένηση του τυφώνα Γουστάβου βοήθησε στην κατάρρευση των πετρελαϊκών τιμών και οδήγησε στην πτώση των commodities σε αργό, χρυσό και χαλκό.

> Όπως αναμενόταν! Παρά τις ολοένα και περισσότερες ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη, αμετάβλητο στο 4,25% διατήρησε τελικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο κατά τη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.


Σχολιάστε εδώ