Όποιος διαφωνεί με τα μέτρα, ας με ρίξει…

«Σημασία στη ΔΕΘ έχει το πολιτικό στίγμα των κινήσεων Καραμανλή και όχι οι εξαγγελίες περί ελαφρύνσεων και συγκράτησης του πληθωρισμού». Αυτό είναι το πλαίσιο που έδινε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης για τη ΔΕΘ, στην οποία ο πρωθυπουργός θα εξήγγελλε ελαφρύνσεις (επίδομα θέρμανσης, μείωση φορολογικής κλίμακας, ενίσχυση από το Ταμείο της Φτώχειας, αναπροσαρμογή κλιμακίων ΕΚΑΣ κ.ά.), που ήταν λίγο πολύ γνωστές, αφού είχαν κοινοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των παραγωγικών υπουργείων για να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην ψυχολογική πίεση που έχει υποστεί ο μέσος Έλληνας, ο οποίος βλέπει το εισόδημά του να μειώνεται συνεχώς.
Εκείνο όμως που έκανε εντύπωση είναι πως ο πρωθυπουργός με τις εξαγγελίες του εμφανίσθηκε αποφασισμένος για όλα. «Θέλουν κάποιοι να μην προχωρήσουν οι επώδυνες και δύσκολες μεταρρυθμίσεις; Ας με ρίξουν και θα υποστούν τις συνέπειες». Αυτό ήταν το μήνυμα των εξαγγελιών και των όσων είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έθεσε πρώτο στόχο τη δημοσιονομική τάξη.
Ο πρωθυπουργός πάντως γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να πεισθούν οι φτωχότερες κοινωνικές ομάδες στη χώρα μας από τις εκτιμήσεις περί κακής -κάκιστης- οικονομικής συγκυρίας. Ο μέσος Έλληνας γνωρίζει ότι όλα πηγαίνουν κατά διαόλου σε διεθνές επίπεδο, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει γιατί αγοράζει το γάλα, το τυρί, την ντομάτα και την πατάτα στην τριπλάσια τιμή απ’ ό,τι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Αυτό φυσικά δεν μπορεί ούτε ο πρωθυπουργός να του το εξηγήσει, ωστόσο ο Κ. Καραμανλής έδωσε… χάπι:
Έχουμε να περάσουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, τον δυσκολότερο των τελευταίων ετών. Θα παλέψουμε, θα πολεμήσουμε το δημόσιο έλλειμμα και κυρίως θα προχωρήσουμε τον εκσυγχρονισμό μέσω μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην ουσία… εκταμιεύοντας δημόσιο χρήμα. Και, φυσικά, μέσα στο νέο έτος θα ολοκληρωθεί και θα υλοποιηθεί ένα γενναίο -ριζοσπαστικό το χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση- πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο θα κληθούν να λάβουν μέρος και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Σε απαξίωση η ΔΕΘ
Kάτω από το πρίσμα της θλιβερής συγκυρίας, δεν ήταν τυχαίο ότι φέτος ανέβηκαν στη Θεσσαλονίκη οι μικρότερες από ποτέ αντιπροσωπείες κρατικών φορέων, υπουργείων και οργανισμών. Το μήνυμα που είχε φθάσει ήταν σαφές και δεν είχε να κάνει με τις… νυκτερινές ψυχαγωγικές εξόδους, αλλά με την
απαγόρευση ακόμη και της ανόδου στελεχών στη συμπρωτεύουσα. Το γιατί είναι πολύ απλό. Τα τελευταία χρόνια ο θεσμός έχει απαξιωθεί, έχει εδραιωθεί η εντύπωση ότι δεν κλείνονται σοβαρές συμφωνίες στη συμπρωτεύουσα και η παρουσία των κρατικών φορέων έχει να κάνει μ’ ένα πανηγυράκι. Γι’ αυτό και οι τρεις ημέρες της παραδοσιακής πρωθυπουργικής παρουσίας έγιναν δύο, γι’ αυτό και το δείπνο έγινε ομιλία. Οι ημέρες είναι δύσκολες, η κυβέρνηση φοβόταν τις αντιδράσεις και είναι φυσικό να επιθυμούσε μια απλή, σύντομη παρουσία, ώστε να μη δοθεί και η ευκαιρία στις κοινωνικές τάξεις, που προετοίμαζαν διαδηλώσεις με τη βοήθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να βρουν αντίκρισμα…
Το συμπέρασμα που βγαίνει πάντως από τη Θεσσαλονίκη, τόσο από την ομιλία του πρωθυπουργού όσο και από τα πηγαδάκια από τα οποία καμιά φορά προκύπτουν περισσότερες ειδήσεις, είναι πως η κυβέρνηση αναζητά χρήματα, λες και είναι κάτι το νέο. Και αυτά δεν μπορεί να τα βρει παρά από την έμμεση και άμεση φορολογία. Και, φυσικά, εκείνοι που θα την πληρώσουν, όπως φαίνεται, είναι αυτοί που σε κάθε περίπτωση είναι πιο εύκολο να φορολογηθούν, με τη δικαιολογία ότι μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει σε πολύ μικρό ποσοστό στα φορολογικά βάρη. Εννοούμε βέβαια τους ελεύθερους επαγγελματίες, που, καθώς φαίνεται, όπως αναφέρουν και πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα την πληρώσουν περισσότερο από κάθε άλλη επαγγελματική τάξη.
Οι κατέχοντες θα συνεχίσουν ήρεμα να χαίρονται τα πλούτη τους… Άλλωστε τι δουλειά έχουν με την Ελλάδα… Είναι κάτοικοι εξωτερικού… (Αυτό του έχει διαφύγει του Αλογοσκούφη… όχι τυχαία βέβαια… Ε, στους δικούς του θα βάλει χέρι…).


Σχολιάστε εδώ