Όλες οι ρυθμίσεις για την Πλάκα…

ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα όλες τις ρυθμίσεις που αποκαλύπτει η υπ’ αρ. 87/20-06-08 Πράξη του ΚΣΧΟΠ. Προκειμένου να μην μπλέξουμε τους αναγνώστες με τη νομική διατύπωση των ρυθμίσεων και τις παραπομπές σε διάφορα άρθρα δημοσιεύουμε τις ρυθμίσεις όπως περιλαμβάνονται στην εισήγηση και οι οποίες στην απόφαση έχουν πάρει νομική μορφή… Προτείνουμε να τις διαβάσετε προσεκτικά, για να δείτε πού και με ποιο τρόπο προστατεύεται η Πλάκα και η κατοικία και δεν πρόκειται για ρυθμίσεις που προσπαθούν να μετατρέψουν την Πλάκα σε ένα απέραντο διασκεδαστήριο…
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ οι ρυθμίσεις που προωθούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ και περιλαμβάνονται στην απόφαση του ΚΣΧΟΠ για αλλαγές στο διάταγμα Τρίτση σε ότι αφορά την Πλάκα είναι:
Παράταση στον αιώνα τον άπαντα
ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΠΔ χρήσεων γης στην Πλάκα προβλέπει στις ζώνες κατοικίας να συνεχίσουν να λειτουργούν οι παλαιές χρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (προϋφιστάμενες του 1982), χωρίς όμως να προβλέπει τη διαδικασία μεταβίβασης των χρήσεων αυτών σε νέους χρήστες. Η παράλειψη αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση στοιχείων του παραδοσιακού χαρακτήρα της Πλάκας με το κλείσιμο αρκετών τέτοιων καταστημάτων τα τελευταία δύο (2) χρόνια.
Η ΑΡΜΟΔΙΑ Διεύθυνση (του ΥΠΕΧΩΔΕ) έχει την άποψη ότι είναι δυνατόν να συνεχίσουν να λειτουργούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που προϋφίστανται του έτους του 1982 (23.11.1982) εφόσον: α) δεν απαγορεύονται από την παράγραφο 5α του άρθρου 3, σύμφωνα με την οποία «δεν επιτρέπεται η ίδρυση νέων κέντρων διασκέδασης, ντισκοτέκ, καμπαρέ, μπαρ, χαρτοπαικτικών λεσχών και καταστημάτων με ηλεκτρονικά παιχνίδια») και β) οι προς συνέχιση χρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος να περιλαμβάνονται στις λειτουργίες που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΠΔ εφόσον λειτουργούν με νόμιμη άδεια σε κατάλληλο για αυτές χώρο.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ προτείνεται η δυνατότητα μεταβίβασης των χρήσεων αυτών σε νέους χρήστες, εφόσον υφίσταται νόμιμη άδεια λειτουργίας στον συγκεκριμένο χώρο. Με την πρόταση αυτή αντιμετωπίζονται τα κοινωνικά και επαγγελματικά προβλήματα που θα προκύπτουν από την εγκατάλειψη του χώρου, διότι ισόγεια κτίρια που έχουν κατασκευαστεί για καταστήματα δεν καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες προκειμένου να μετατραπούν σε κτίρια κατοικίας.
ΣΤΗΝ παρ. 5γ του άρθρου 8 αναφέρεται: «Οι χρήσεις ʽʽεστιατόριαʼʼ, ʽʽταβέρνεςʼʼ που έχουν αρχίσει να λειτουργούν πριν από την 1.1.1967 μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν στον καθοριζόμενο από την τελευταία εκδοθείσα άδεια λειτουργίας χώρο πέρα των χρήσεων που καθορίζει το άρθρο 7 για τον συγκεκριμένο χώρο». Προτείνεται να προστεθεί και η χρήση παραδοσιακών καφενείων παράλληλα με τις χρήσεις «εστιατόρια» και «ταβέρνες». Κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας η χρήση καφενείων με παραδοσιακό χαρακτήρα είναι χαρακτηριστική της περιοχής και είναι ηπιότερη από τις χρήσεις «εστιατόρια» και «ταβέρνες».
ΠΡΟΒΛΕΨΗ της χρήσης εμπορικών καταστημάτων πώλησης και ενοικίασης βιντεοκασετών, dvd στις χρήσεις εξυπηρέτησης. Στην παρ. 5 του άρθρου 7 από 5-10-2007 Π.Δ.-ΦΕΚ 1329/93 όπου αναφέρονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις εξυπηρέτησης αναγκών της κάθε γειτονιάς προτείνεται να προστεθεί η χρήση εμπορικών καταστημάτων πώλησης και ενοικίασης βιντεοκασετών, dvd κ.λπ.)
Κάντε τα διατηρητέα μαγαζιά
και όχι κατοικίες…
ΑΡΣΗ του περιορισμού που αφορά τη δέσμευση της διατήρησης της χρήσης κατοικίας για τα διατηρητέα κτίρια που βρίσκονται σε κύριες πλατείες και ορισμένα τμήματα του βασικού οδικού δικτύου της περιοχής της Πλάκας.
ΔΙΝΕΤΑΙ η δυνατότητα επέκτασης των επιτρεπόμενων χρήσεων, εκτός της κατοικίας, στους ορόφους των διατηρητέων κτιρίων που έχουν πρόσωπο στις κύριες πλατείες και σε τμήματα των βασικών οδών της περιοχής της Πλάκας. Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της εγκατάλειψης των διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται σε περιοχή με οχλούσες χρήσεις λόγω περιορισμού τη χρήσης τους ως κατοικία, χρήση για την οποία κατασκευάστηκαν (παρ. 8 του άρθρου 8).
ΕΠΙΣΗΣ όταν πρόκειται για μεγάλα κτίρια είναι ασύμφορη η αποκατάστασή τους για χρήση κατοικίας. Στις πλατείες και σε εμπορικούς άξονες (περιοχές λοιπών μικτών χρήσεων) προτείνεται η αποδέσμευση των διατηρητέων κτιρίων από τη χρήση της κατοικίας!
ΣΥΜΦΩΝΑ με την πρόταση που υπάρχει, η χρήση των διατηρητέων κτιρίων θα ακολουθεί τους περιορισμούς των χρήσεων που ισχύουν στο οικοδομικό τετράγωνο όπου βρίσκονται. Η εγκατάσταση νέων χρήσεων στα διατηρητέα κτίρια, πέραν της κατοικίας, αποσκοπεί στη διατήρηση, αποκατάσταση και προστασία των κτιρίων αυτών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκατάσταση οποιασδήποτε νέας επιτρεπόμενης χρήσης είναι η διατήρηση των αρχιτεκτονικών και μορφολογικών στοιχείων του διατηρητέου κτιρίου.
ΕΠΙΣΗΣ η δυνατότητα επέκτασης χρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος στους ορόφους των διατηρητέων κτιρίων που έχουν πρόσωπο στις κύριες πλατείες και σε ορισμένα τμήματα των βασικών οδών της περιοχής της Πλάκας θα αποτελέσει κίνητρο για την προστασία των διατηρητέων κτιρίων.
ΜΕ ΤΗ ρύθμιση οι χρήσεις που θα επιτρέπονται στα διατηρητέα κτίρια των «Λοιπών μικτών χρήσεων» σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 1 του ισχύοντος ΠΔ, χρήσεων γης της περιοχής της Πλάκας είναι οι εξής: (α) Κατοικίες και εμπορικά καταστήματα που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες κάθε γειτονιάς. (β) Εμπορικά, τραπεζικά καταστήματα. (γ) Γραφεία,
διοίκηση.
ΕΠΙΣΗΣ κατά παρέκκλιση εφόσον οι εγκαταστάσεις είναι μικρής κλίμακας οι περιοχές «Λοιπών μικτών χρήσεων» μπορούν αν περιλαμβάνουν (άρθρο 4, παρ. 2): (α) Πολιτιστικά κτίρια. (β) Επαγγελματικά εργαστήρια (απασχόλησης μικρής κλίμακας του ενός κυρίως ατόμου που δεν ενοχλούν και ταιριάζουν στο χρώμα της Πλάκας) (γ) Κτίρια κοινωνικής
πρόνοιας.
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ότι από τις επιτρεπόμενες χρήσεις σύμφωνα με το ισχύον ΠΔ χρήσεων γης της περιοχής της Πλάκας προτείνεται η κατάργηση της χρήσης «κτίρια στάθμευσης», διότι θεωρούμε ότι η χρήση αυτή δεν συνάδει προς τον χαρακτήρα των διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται στην περιοχή της Πλάκας.
Συνενώσεις διατηρητέων
για μεγάλα μαγαζιά
ΟΣΟΝ αφορά στο πρόβλημα που προκύπτει από τον περιορισμό της συνένωσης καταστημάτων στο ισόγειο διατηρητέου κτιρίου (άρθρο 8, παρ. 4), προτείνεται η δυνατότητα συνένωσης των καταστημάτων αυτών, εφόσον το συνολικό εμβαδόν του καταστήματος που προκύπτει από τη συνένωση αυτή δεν ξεπερνά τα 200 τ.μ.
Τραζοκαθίσματα παντού…
ΑΦΟΡΑ τα προβλεπόμενα στο σχετ. άρθρο 3 του από 5-10-2007 Π.Δ. – ΦΕΚ 1329/Α/93… Με την παρούσα θεωρείται σκόπιμο να διορθωθούν και ορισμένες ασυμβατότητες του ισχύοντος Διατάγματος χρήσεων που έχουν παρατηρηθεί σε σχέση, με την υφιστάμενη κατάσταση και συγκεκριμένα: (α) Στο άρθρο 3, όπου αναφέρονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις της «γενικής κατοικίας» προτείνεται να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές και τα κτίρια εκπαίδευσης. (β) Επίσης, στο ίδιο άρθρο προτείνεται να καταργηθεί η χρήση «ξενώνες», καθότι με την παρ. 9α και 9β του άρθρου 8 του ισχύοντος Διατάγματος χρήσεων γης δεν επιτρέπεται η παραπάνω χρήση.
ΕΠΟΜΕΝΗ ρύθμιση είναι η άρση του περιορισμού της υποχρεωτικής χρήσης κατοικίας στους ορόφους των κτιρίων που έχουν πρόσωπο στους βασικούς οδικούς άξονες. Η ρύθμιση αυτή αφορά στην ισχύουσα απαγόρευση εγκατάστασης οποιασδήποτε άλλης χρήσης εκτός της κατοικίας σε ανώτερες στάθμες σε σημαντικούς οδικούς άξονες (Λεωφ. Αμαλίας, Φιλελλήνων και Μητροπόλεως και Αδριανού, στο τμήμα της από την οδό Άρεως μέχρι Αποστόλου Παύλου)…
ΔΙΝΕΤΑΙ επίσης η δυνατότητα επέκτασης των επιτρεπόμενων χρήσεων σε όλες τις στάθμες των κτιρίων παράλληλα με την κατοικία, δεδομένου ότι η εγκατάσταση κατοικίας επί αξόνων ιδιαίτερα επιβαρημένων (καυσαέρια, ηχορρύπανση κ.λπ.) νοείται μόνον ως προσωπική επιλογή και όχι ως υποχρέωση.
ΑΚΟΜΗ δίνεται η δυνατότητα σε ό,τι αφορά τα διατηρητέα κτίρια τα οποία ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού πρόσθετης χρήσης γραφείων και πολιτισμικών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση υπηρεσιών του ΥΠΠΟ.
ΓΙΑ την αντιμετώπιση μέρους του προβλήματος της ανεξέλεγκτης κατάληψης πεζοδρόμων από τραπεζοκαθίσματα, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση διέλευσης τροχοφόρων άμεσης ανάγκης, προτείνεται η δυνατότητα εγκατάστασης τραπεζοκαθισμάτων του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όμορο αυτού αδόμητο οικόπεδο και σε επιφάνεια μέχρι 100 τ.μ.
Σημειακές τροποποιήσεις
σε ορισμένα Οικοδομικά Τετράγωνα!
ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ αφορούν το άρθρο 7 του από 5-10-2007 ΠΔ – ΦΕΚ 1329/Α/93 και κυρίως στα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί σε συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα και
γι’ αυτό προβλέπεται σημειακή αντιμετώπισή

τους. Συγκεκριμένα:
ΣΤΟ ΟΤ 03, το οποίο περιλαμβάνεται στη Ζώνη Α2, προτείνεται η επέκταση της χρήσης των εμπορικών και τραπεζικών καταστημάτων του άρθρου 4 παρ, 1β και στα οικόπεδα με πρόσωπο την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
ΣΤΑ ΟΤ 41-42, τα οποία περιλαμβάνονται στη Ζώνη Α1, προτείνεται η επέκταση των χρήσεων «εστιατόρια», «ταβέρνες», «ζαχαροπλαστεία», που επιτρέπονται στα όμορα ΟΤ, εκτός από τα οικόπεδα με πρόσωπο την οδό Πανδρόσου.
ΣΤΑ ΟΤ 67, 71, 72 / Ζώνη Α1 και 77, 78 / Ζώνη Α2, πέριξ της πλατεία Μητροπόλεως, προβλέπεται ο περιορισμός της χρήσης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στα πρόσωπα των οικοπέδων επί της πλατείας Μητροπόλεως και στις παρόδους Αγίας Φιλοθέης, στο τμήμα της με τα ΟΤ 72 και ΟΤ 77. Στα ανωτέρω ΟΤ θα ισχύει παρέκκλιση για τα ήδη υφιστάμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στις υπόλοιπες πλευρές των ΟΤ θα ισχύουν οι επιτρεπόμενες χρήσεις της περιοχής.
ΕΠΙΣΗΣ προτείνεται να γίνουν τροποποιήσεις σε ΟΤ στα οποία κατά τη διάρκεια των ετών από την ισχύ του Πρ. Δ/γματος έχει αλλάξει η χρήση τους ως εξής: (α) Στο ΟΤ 51 / Ζώνη Β1, αντί του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης που αναφέρει το ισχύον Δ/γμα να προβλέπεται η χρήση «Μουσείο», καθόσον στο σημείο αυτό έχει δημιουργηθεί το Μουσείο Μελίνας Μερκούρη,(β) Στο ΟΤ 86/ Ζώνη Β1, να καταργηθεί η χρήση «Γραφείο περιοχής Πλάκας», καθόσον το γραφείο αυτό στεγάζεται στο οικόπεδο 03 / ζώνη Β1 / ΟΤ 88.

Βίκτωρ


Σχολιάστε εδώ