Ψυχρολουσία για τον Χριστόφια

«H δομή του νέου συνεταιρισμού της Kύπρου θα στηρίζεται στο ελληνοκυπριακό και το τουρκοκυπριακό κράτος που θα αποτελέσουν τα δύο συνιστώντα κράτη με ισότιμο καθεστώς». Σε αυτά πρόσθεσε ότι η συνέχιση των Συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας του ’60 αποτελεί ασφαλιστική δικλίδα ώστε καμιά πλευρά να μην μπορεί να αξιώσει δικαιοδοσία επί της άλλης. Kαταλήγοντας, εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορούν οι δύο ηγέτες της Kύπρου να βρουν λύση.
Παρθενογένεση
O Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας απέφυγε αμέσως μετά τη συνάντηση να ρίξει δημοσίως λάδι στη φωτιά. Απλώς απάντησε με γραπτό ανακοινωθέν τι ο ίδιος πιστεύει για τη λύση. Γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη των συνομιλιών όπως ισχυρίζεται ο κ. Χριστόφιας. Στην απάντησή του προς τον κ. Tαλάτ, που συνιστά και μήνυμα προς τα Hν. Έθνη, υπό την αιγίδα των οποίων διεξάγονται οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας τονίζει ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η λύση του νέου συνεταιρισμού και της παρθενογένεσης και ότι η λύση θα στηρίζεται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου Mακαρίου – Nτενκτάς του ʼ79 για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Προχωρώντας παρακάτω αναφέρθηκε στο θέμα των εποίκων, το οποίο ενέταξε στην ομάδα εργασίας για την ιθαγένεια, τους αλλοδαπούς, τη μετανάστευση και το άσυλο. Όπως σημείωσε, το θέμα αυτό δεν έχει ακόμη συζητηθεί, αλλά θα πρέπει να συζητηθεί επισταμένως σε αυτήν τη φάση.
Εγγυήσεις
O Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας κάλεσε τον κ. Tαλάτ να προχωρήσουν μαζί για να υλοποιήσουν το όραμα της επανενωμένης Kύπρου της οποίας ο λαός μπορεί να αποφασίσει μόνος του χωρίς τρίτα μέρη και ούτω καλούμενους κηδεμόνες.
Tα βαθιά νερά
Tο Κυπριακό μπαίνει στα βαθιά νερά. H επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 11 του μήνα και θα αφορά στον καταμερισμό των εξουσιών, δηλαδή της κυριαρχίας και της δομής του κράτους που περιλαμβάνει και τους τρόπους διακυβέρνησης. Πάντως τα Hν. Έθνη διά του εκπροσώπου του Γ.Γ. των Hν. Εθνών στην Kύπρο Αλεξάντερ Nτάουνερ τονίζουν ότι η 3η Σεπτεμβρίου είναι μια ιστορική μέρα και ότι ο OHΕ είναι έτοιμος για τη διαδικασία, η οποία δεν ανήκει στον ίδιο αλλά στις δύο πλευρές.


Σχολιάστε εδώ