ΧΑΡΑΚΙΡΙ ΦΟΥΚΟΥΝΤΑ

Αυτά είπε ο Φουκούντα ανακοινώνοντας την παραίτησή του διά των ΜΜΕ. Μέσα από τη λακωνική αυτή ανακοίνωση ξεπηδά το ήθος του πολιτικού ανδρός που διοικεί μια μεγάλη χώρα και ο βαθύς σεβασμός του προς τη δημοκρατία και τον λαό του. Εδώ πάει το σεμνότητα και ταπεινότητα. «Νιώθω ότι πολλοί άλλοι είναι καλύτεροί μου και παραμερίζω για τον αξιότερο». Αυτό που έλεγε ο Πλάτων για τους Έλληνες, ότι η φυσική τους ισογονία είναι να κυβερνούν οι τίμιοι και οι ηθικοί, δυστυχώς για μας το εφαρμόζουν οι Ιάπωνες. Σκεφθήκατε ποτέ ότι αυτά τα λόγια μπορούσαν να έβγαιναν από τα χείλη κάποιου έλληνα πολιτικού; Το ήθος του οποιουδήποτε πολιτικού εκπηγάζει από τον αυτοσεβασμό και τον σεβασμό προς τον λαό, ανεξαρτήτως πολιτικής αποχρώσεως. Δεν ήθελε ο Φουκούντα να ενοχληθεί ο κόσμος. Οποία πολιτική ευαισθησία που με αφήνει άναυδο. Βέβαια οι Ιάπωνες σαν λαός διέπονται από μια στρατιωτική παιδεία, αυτοπειθαρχίας, σεβασμού και αγάπης προς τα ιδανικά της πατρίδος και της ελευθερίας. Αυτά τα ιδανικά που πρώτοι διεκήρυξαν οι πρόγονοί μας για να τα αποστραφούν οι νεοέλληνες. Πρέπει σοβαρά να προβληματιστούμε αν υπάρχουν έλληνες πολιτικοί που, σε περίπτωση ανακολουθίας λόγων υποσχέσεων και πράξεων, θα είχαν το ηθικό σθένος να ακολουθήσουν το παράδειγμα Φουκούντα.
Και πρώτα απ’ όλα οι έλληνες πολιτικοί στην πλειονοψηφία τους δεν σέβονται τον λαό και μάλιστα τους ίδιους τους ψηφοφόρους τους. Δεν θίγονται ούτε όταν κατηγορούνται για διαφθορά, για διαπλοκή, για παράβαση των νόμων πολεοδομίας, για εύνοια προς οικείους και φίλους, για διορισμούς από το παράθυρο ημετέρων, για μπίζνες στη σκιά της εξουσίας και ιδιαίτερα δεν ιδρώνει το αφτί τους όταν η πολιτική ασυνέπεια που επιδεικνύουν είναι κραυγαλέα. Έχω χάσει τον λογαριασμό πόσες δεκάδες είναι οι παραιτηθέντες και αποπεμφθέντες για ηθικά σκάνδαλα, οι οποίοι συνεχίζουν να περιφέρονται στα κανάλια της εξουσίας προς ίδιον όφελος. Ρωτήσανε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ πότε θα γίνουν εκλογές και αυτός με το γνωστό του ύφος (εγώ το χαρακτηρίζω απαράδεκτο) απήντησε ότι δεν τον ενδιαφέρει γιατί αυτός ούτως ή άλλως θα βγει αφού εκλέγεται με λίστα. Αν το αναλύσεις αυτό, θα τα χάσεις. Σημαίνει ότι σας γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια, δεν σας έχω ανάγκη, δεν δίνω λόγο σε κανέναν. Με ψηφίσουν, δεν με ψηφίσουν, θα με βλέπουν στη Βουλή για να τους μπαίνω στο μάτι. Και το σπίτι θα το τελειώσω και τα καλαμπούρια μου θα κάνω για να σας διασκεδάζω. Πήγε στη Θεσσαλονίκη και του είπαν ότι τα περίφημα και διατυμπανισμένα έργα δεν άρχισαν ακόμη και αυτός με ειρωνεία είπε ότι όταν μπουν οι μετροπόντικες θα βαφτίσει το πρώτο Κωστίκα προς τιμήν του πρωθυπουργού και τον άλλο Γιωρίκα για να τιμήσει τον εαυτό του. Αλαζονεία, αμετροέπεια, αντιδημοκρατικότητα. Ποντιακό ανέκδοτο η Ελλάς. Διοικούν ο Κωστίκας και ο Γιωρίκας. Οι Θεσσαλονικείς ας το πάρουν το μήνυμα. Αναλογισθείτε μόνο ότι ο Φουκούντα παραιτήθηκε υποψιαζόμενος και μόνο ότι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων που ήθελε ο ίδιος και οι οπαδοί του.
Είναι αλήθεια ότι η ελληνική οικονομία διέρχεται περίοδο σοβαρής κρίσεως. Όχι μόνο τώρα, αλλά κάπου τρεις δεκαετίες συνεχίζεται αυτό το κακό. Η πολιτική ασυνέπεια του σημερινού υπουργού επί της οικονομίας είναι αντιπροσωπευτική του έργου που αποδίδει αυτή η κυβέρνηση. Εξήγγειλε και επαναφέρει τα τεκμήρια που καταργηθήκανε πριν ελάχιστα χρόνια. Σκεφθείτε ότι για να δικαιολογηθούν οι περυσινές εθνικές εκλογές η κυβέρνηση επικαλέστηκε την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Εμείς το πιστέψαμε και αυτοί κατάρτισαν τον προϋπολογισμό τους και στη συνέχεια τον πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων, για να αλλάξουν ύφος και πρόσωπο και να ορμήσουν κατά του λαού με φορομπηχτικά και φοροεισπρακτικά μέτρα. Όπου κι αν τους έβλεπες στα παράθυρα των καναλιών διακήρυσσαν: «Έχουμε πρόγραμμα σαν κυβέρνηση, που το ενέκρινε ο ελληνικός λαός στις εκλογές, και το εφαρμόζουμε με ακρίβεια και συνέπεια». Τι να πει κανείς, στέκεται ενεός μη μπορώντας να αρθρώσει λέξη. Καλά κύριοι της κυβέρνησης, που είχατε στο πρόγραμμά σας αυτά τα εξοντωτικά μέτρα; Είχατε ενημερώσει τον λαό με το προεκλογικό σας πρόγραμμα ότι θα τον ταράζατε στους φόρους; Αυτό το πρόγραμμα ενέκρινε ο ελληνικός λαός; Αλλά και πέρα από αυτά, έχετε σκεφθεί μήπως ότι στα οικονομικά έχουμε χάσει τον μπούσουλα; Μήπως ο καθηγητής υπουργός (πάντα χρειάζεται ένας καθηγητής, κατά Βίσμαρκ) έχει τρικυμία εν κρανίω και τα μέτρα που παίρνει είναι σπασμωδικά, αναποτελεσματικά και αντιαναπτυξιακά; Έχετε δει που έχει εκτινάξει το δημόσιο χρέος ο κ. καθηγητής; Χρωστάμε 250 δισ. ευρώ. Δεν τα λεω εγώ αυτά. Διεθνείς έγκυροι κύκλοι, όπως οι Fitch Ratings και Standard & Poor’s, που ανακοίνωσαν ότι διακυβεύεται ακόμα και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Εδώ που τα λέμε μακάρι και πριν χρόνια να μας βάζανε στη μαύρη λίστα των μη δανειοδοτουμένων χωρών, για να μην μπορούν οι υπουργοί μας να μας καταχρεώνουν. Μας λένε λοιπόν οι ξένοι ότι δεν έγινε ούτε το ελάχιστο για τον περιορισμό του υψηλού δημόσιου χρέους, ούτε και προσπάθεια περιορισμού των δαπανών. Ειδικά στις δαπάνες το όργιο της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος δεν έχει τελειωμό. Ο επικεφαλής διαχείρισης του δημόσιου χρέους μας είπε ότι θα έχουμε υπέρβαση επιπλέον έξι δισ. ευρώ. Έτσι απλά μιλάνε για καπέλο δύο τρισεκατομμυρίων δραχμών. Πού να αντέξει αυτό το κράτος; Άρτσι μπούρτσι και ο λουλάς στην οικονομία. Για να υπήρχε κάποιος έλεγχος σ’ αυτήν τη χώρα και να τους τσιμπούσε ο νόμος! Θα τα λέγανε αυτά; Σκέψου να συμβαίνανε κάτι τέτοια στην Ιαπωνία, θα είχε κάνει χαρακίρι όλο το υπουργικό συμβούλιο. Εκείνοι όμως την αγαπάνε την πατρίδα τους.
Πάμε τώρα στην ξεφτίλα των Ολυμπιακών, γιατί αν τα πάρουμε όλα -Βατοπέδι με τη συμβολαιογράφο του, «αταξίες» στη Βουλή και τόσα άλλα που διαδραματίζονται- τελειωμό δεν θα έχουμε.
Είχαμε το καραγκιοζιλίκι των Ολυμπιακών της Αθήνας με τα τροχαία, τα κρυφτούλια και τα κυνηγητά. Είχαμε τον διασυρμό της ομάδας της Άρσης Βαρών. Ήταν ανάγκη να δοκιμάσουμε και την ντροπή που μας απένειμε ο Ζακ Ρογκ; Έχουμε καταλάβει στ’ αλήθεια την παγκόσμια ηχώ των λόγων του προέδρου της ΔΟΕ ότι η Ελλάδα πήρε το χρυσό στην ντόπα; Κάλεσε κανείς τον αρμόδιο υφυπουργό του Αθλητισμού και να τον ρωτήσει γιατί δεν ελήφθησαν νομοθετικά μέτρα μετά το συμβάν στην Άρση Βαρών; Είπανε ότι έγινε σύσκεψη με τον σύλλογο Ολυμπιονικών, που πρόεδρος είναι η Χαλκιά, και αποφασίσανε να αναβάλουν τα μέτρα για μετά τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Γιατί; Για να είναι ανεξέλεγκτα τα αναβολικά; Αυτό δεν είναι ένα όργιο συναλλαγής; Θυμάστε την εικόνα της πρωταθλήτριας των εκατό μέτρων, όπου διά τηλεοράσεως απαιτούσε τα πάντα, σαν να μην είχε συμβεί τίποτε; Θυμάστε τον διακοσάρη πρωταθλητή που από ιερά αγανάκτηση θα κατέφευγε στη Δικαιοσύνη; Θυμάστε την πρωταθλήτρια που γύρισε από το Πεκίνο και κατακεραύνωνε τους δήθεν σαμποταριστές της; Αλλά για μένα δεν φταίνε ούτε οι πρωταθλητές ούτε και οι προπονητές τους. Φταίει η Πολιτεία με τις συνειδητές επιλογές της λάμψης των κίβδηλων μεταλλίων. Φταίνε οι διοικούντες των ομοσπονδιών που φτάσανε στο σημείο να λένε δημόσια ότι όλοι παίρνουν ντόπες, γιατί όχι και εμείς! Φταίει κυρίως ο υφυπουργός για την αβελτηρία του.
Θα μου πεις, τι περιμένεις όταν έχεις προπονητή για υπουργό Αθλητισμού… Κύριε πρωθυπουργέ, σας παρακαλούμε να επέμβετε. Πάψτε τον υπουργό που μας χρεοκόπησε, σταματήστε τη δράση του μπίζνεσμαν υπουργού, διώξτε τον μεσίτη των Ολυμπιακών ακινήτων, κόψτε τις μισθάρες και τα αυτομπόνους των διευθυντών δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, πάρτε πίσω τα ξεπουλημένα ακίνητα και θα δείτε ότι μόνο από αυτά τα απλά μέτρα θα εξοικονομήσετε τους πόρους για το Ταμείο Φτώχιας. Δυστυχώς το παράδειγμα του Φουκούντα μόνο στην Ελλάδα δεν έχει μιμητές. Τουτέστιν, δεν θα γίνει τίποτα.


Σχολιάστε εδώ