Φθινόπωρο και το κλίμα… βελτιώνεται

Στην υπόλοιπη Ελλάδα κάθε Τετάρτη θα είναι ανοικτά μέχρι τις οκτώ το βράδυ και σε όλη τη χώρα το Σάββατο από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι. Εξαίρεση αποτελεί το Γραφείο Κτηματογράφησης του Δήμου Θεσσαλονίκης το οποίο θα παραμείνει κλειστό το επόμενο Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου λόγω της Διεθνούς Έκθεσης. Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει από την αρχή, να είχαν γνωστοποιηθεί στους πολίτες και να είχαμε αποφύγει τις αλησμόνητες εικόνες. Επίσης, για όσους ενδιαφέρονται, η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών διοργανώνει σεμινάρια για το Κτηματολόγιο αύριο και την επόμενη Δευτέρα, από τις έξι έως τις οκτώ το απόγευμα, στα γραφεία της (Σοφοκλέους 15 και Αιόλου).
Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα…
Χαμηλή, όμως, είναι, πλέον, η προσέλευση του κόσμου στα Γραφεία Κτηματογράφησης. Είκοσι χιλιάδες πολίτες περίπου την ημέρα καταθέτουν τα χαρτιά για την ακίνητη περιουσία τους, ενώ η εταιρεία περίμενε πολλαπλάσιους. Προβληματισμένος και μπερδεμένος ο κόσμος, προβληματισμένοι και οι διοικούντες. Λίγες οι ηλεκτρονικές δηλώσεις, πολλοί λίγοι στέλνουν μέσω ταχυδρομείου, ελάχιστοι πληρώνουν μέσω μηχανημάτων στις τράπεζες. Ακούστηκε πως το κεντρικό περίπτερο της εξυπηρέτησης κοινού, στο μετρό του Συντάγματος (στο οποίο, παρεμπιπτόντως, τώρα που πέρασε το καλοκαίρι, σκέφτονται ακόμα αν θα βάλουν κλιματιστικά), θα καταργηθεί ή θα αλλάξει η θέση του. Επίσης, πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη της κτηματογράφησης και το κτίριο της εξυπηρέτησης κοινού στη Μεσογείων ακόμα δεν έχει ταμπέλα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πηγαίνουν στο κεντρικό και ο θυρωρός να τους παραπέμπει στο διπλανό κτίριο. Βάλτε μια ταμπέλα, κύριοι, να καταλαβαίνει ο κόσμος και να μην μπερδεύεται, τόσο δύσκολο είναι;
Κινέζικο μαρτύριο…
Όσον αφορά αυτούς που είχαν δηλώσει τα ακίνητά τους πριν από δέκα χρόνια, η Κτηματολόγιο ΑΕ διά μέσου του Γραφείου Τύπου κάνει λόγο για 3.000.000 «επιπλέον» πολίτες, οι οποίοι αναμένεται να κληθούν να καταβάλουν το ειδικό τέλος κτηματογράφησης. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν ιδιοκτησία στα προηγούμενα προγράμματα κτηματογράφησης σε 340 περιοχές της χώρας, τα οποία ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Έκριναν δηλαδή σκόπιμο, στην παρούσα συγκυρία, όπου οι πολίτες είναι ήδη ζαλισμένοι από την τωρινή κτηματογράφηση, να ανακινήσουν το θέμα και του «κτηματόσημου» των πρώτων προγραμμάτων. Η διαδικασία, όμως, θα κρατήσει πάνω από δέκα χρόνια, γιατί το 35άρι θα εισπράττεται σταδιακά, μέσω εφορίας, οι υπηρεσίες της οποίας έχουν καταστήσει σαφές στην Κτηματολόγιο ΑΕ πως το σύστημα μπορεί να «σηκώσει» μέχρι 2.000 ανθρώπους τον μήνα να καταθέτουν τον… οβολό τους πανελλήνια. Άρα, με μια απλή διαίρεση καταλαβαίνετε ότι οι μισές ελληνικές οικογένειες θα περιμένουν καρτερικά επί μία δεκαετία πότε θα… «κληρώσει» και γι’ αυτές.
Οι… γνωστοί άγνωστοι
Άλλο ένα μεγάλο ζήτημα που εκκρεμεί είναι η ταλαιπωρία χιλιάδων ιδιοκτητών (υπολογίζονται πάνω από 100.000) των οποίων η ιδιοκτησία, για διάφορους λόγους, δεν έχει «περαστεί» στο Κτηματολόγιο και άρα φαίνεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Οι αιτίες πολλές. Άλλοι δεν το δήλωσαν, άλλοι το δήλωσαν και έγινε λάθος εγγραφή από τον ανάδοχο, άλλοι δεν πρόλαβαν τις αναρτήσεις, πολλοί ομογενείς διαμαρτύρονται γιατί δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα κ.ο.κ. Στην περίπτωση αυτή, ακόμα και αν το ακίνητο είναι προφανές ότι ανήκει στον εκάστοτε ιδιοκτήτη (έχει συμβόλαια, το δηλώνει στην εφορία, πληρώνει ρεύμα, τηλέφωνο κ.λπ.), θα πρέπει να πάει στα δικαστήρια, να πληρώσει δικηγόρους και ίσως τοπογράφους και να του κοστίσει τελικά έως και 1.500 ευρώ. Μήπως λοιπόν το υπουργείο θα πρέπει να κάνει μια ρύθμιση, απαλλάσσοντας τόσους πολίτες από αυτό το έξτρα έξοδο και να κάνει δεκτές (με την εύκολη και ανέξοδη διαδικασία του «πρόδηλου» σφάλματος) τις δηλώσεις εγγραφής, όπου υπάρχουν κτίσματα και διαμερίσματα;
Αν ξανακατεβείς Χριστέ στη γη μας…
Στην επικαιρότητα βρίσκεται αυτό το διάστημα και το θέμα της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας διαφόρων ιερών μονών. Πριν από δύο έτη αποφασίσθηκε από την Κτηματολόγιο ΑΕ η ανάκληση της απόφασης για την υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης για τον Δήμο Σιθωνίας, ο οποίος είχε κηρυχτεί υπό κτηματογράφηση από το 1997. Ο λόγος; Η χρόνια εκκρεμότητα επίδικης έκτασης 54.000 στρεμμάτων στη Σιθωνία Χαλκιδικής που τη διεκδικούν από το ελληνικό Δημόσιο δύο ιερές μονές, αλλά και ένας επιχειρηματικός όμιλος. Υπάρχει και δικαστικό ενδιαφέρον, καθώς η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου έχει καταθέσει αγωγή μεταξύ άλλων και εναντίον της Κτηματολόγιο ΑΕ, ζητώντας περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Θα επανέλθουμε όμως σύντομα σε αυτό το θέμα. Εν τω μεταξύ αυξάνονται συνεχώς οι «πιστοί» του γκρουπ «Και η εκκλησία να πληρώσει το Κτηματολόγιο» στο γνωστό Facebook. Ήδη 10.000 πολίτες αναρωτιούνται εάν η Εκκλησία θα εξαιρεθεί από την υπέρογκη πληρωμή που θα πρέπει να πληρώσει στο Κτηματολόγιο. Θου Κύριε…


Σχολιάστε εδώ