υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Στον νέο «Καποδίστρια» που σχεδιάζεται θα αναρωτιέστε αν ζητήθηκε και κάποια γνώμη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών που ασχολούνται και γνωρίζουν καλά τα θέματα της μειονότητας. Βλέπετε, οι όποιες συγχωνεύσεις δήμων εάν δεν λάβουν υπόψη τα δεδομένα της περιοχής μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Για να μην αγωνιάτε σας λέμε ότι η απάντηση που δόθηκε είναι «μην ασχολείστε, το θέμα αφορά στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία».

Για το… τυχερό αστέρι του κ. Αλεξανδρίδη θα έχουν να λένε για πολύ καιρό στο νεοκλασικό. Υπηρετώντας στο διπλωματικό γραφείο της κ. Μπακογιάννη έγινε ο νεώτερος σε ηλικία Σύμβουλος Β που αναλαμβάνει γενικό προξενείο. Και όχι, όποιο όποιο, αλλά αυτό της Μασσαλίας. Εμ, τα καλά πόστα δεν πάνε όπου όπου…

Βραβείο… παρωδίας θα έπρεπε να απονεμηθεί στο Πειθαρχικό του ΥΠΕΞ, όπου αθωώθηκε πρέσβης καθώς «δεν εντοπίσθηκε πειθαρχικό αδίκημα» για υπόθεση η οποία εκκρεμεί ενώπιον της δικαιοσύνης αν και εκφράσθηκαν ερωτηματικά για τα περιουσιακά στοιχεία που έχει αποκτήσει… Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι ο ελεγχόμενος, αντί καταθέσεως επέλεξε να υπενθυμίσει τη φιλική σχέση του με στενό (αλλά πολύ στενό) συνεργάτη της κ. Μπακογιαννη… Όχι μόνο αθωώθηκε αλλά ανταμείφθηκε και με ήσυχη πρεσβεία της κεντρικής Ευρώπης (όπου τουλάχιστον δεν ευδοκιμεί το παραεμπόριο θεωρήσεων).

Σας λέγαμε για την Ουάσινγκτον και όπως φαίνεται ο νυν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Αλ. Σάνδης δεν σπρώχνει πλέον τον αδελφό του Αρ. Σάνδη (που τώρα υπηρετεί στην Πραιτόρια) να πάρει το πόστο. Εκτός μάχης φαίνεται να τίθεται και ο νυν πρεσβευτής στο Πεκίνο κ. Καμπάνης και έτσι το παιχνίδι μένει ανοιχτό για ένα κρίσιμο πόστο, όπου η κ. Μπακογιάννη θα ήθελε να έχει δικό της άνθρωπο.

Γραφείο οικονομικού ακόλουθου θα ανοίξει τελικά το υπουργείο Εξωτερικών στο ιρακινό Κουρδιστάν, στο Ερμπίλ, προκειμένου να μην ενοχληθεί η Τουρκία. Φυσικά θα μπορούσε κάλλιστα το γραφείο αυτό να στελεχωθεί από ισχυρή διπλωματική ομάδα, καθώς είναι κρίσιμος χώρος και η ελληνική παρουσία θα είχε ξεχωριστή σημασία. Ας ελπίσουμε ότι η επίμονη της ηγεσίας του ΥΠΕΞ να αναλάβει το γραφείο ΟΕΥ, οφείλεται στην προσπάθεια να καθησυχασθεί η Άγκυρα και όχι στην προσπάθεια ελέγχου των προς το Ιράκ κατευθυνόμενων ελλήνων επιχειρηματιών…

Είναι γνωστό ότι το υπουργείο Εξωτερικών αντιμετωπίζει αφ’ υψηλού τις τουρκικές παρεμβάσεις με στόχο τη Θράκη. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον αν μαθαίναμε τι ακριβώς έπραξε το τελευταίο διάστημα ο πρέσβης κ. Βέρρος στη Γενεύη προκειμένου να εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις στον ΟΗΕ. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κ. ΜακΝτάγκαλ, εκπρόσωπος της επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έρχεται αύριο στην Ελλάδα και θα μεταβεί στη Θράκη για να «εξετάσει την κατάσταση της μειονότητας». Η κ. ΜακΝτάγκαλ ίσως θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί από ένα (σοβαρό) υπουργείο Εξωτερικών ότι θα έπρεπε να προηγηθεί η επίσκεψη της στην Ίμβρο, Τένεδο, Κωνσταντινούπολη και μετά να ασχοληθεί με τη Θράκη, όπου έτσι κι αλλιώς κατοικούν ευρωπαίοι πολίτες… Τουλάχιστον εδώ θα βρει μειονότητα…

Όπως πάντα υπάρχει και το χειρότερο. Ο πρεσβευτής μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κ. Δενδούλης όταν διαπίστωσε ότι γίνονται κινήσεις από τουρκικής πλευράς ώστε να υπάρξει αποστολή εισηγητού για την κατάσταση των δικαιωμάτων της… μειονότητας στην Ρόδο και στην Κω εξάντλησε την αντίδρασή του στέλνοντας τηλεγράφημα στην Αθήνα όπου ανέφερε το αμίμητο: «Καλύτερα να προετοιμαζόμαστε για την Κω και τη Ρόδο…».

••• Ο Εξωφρενικός


Σχολιάστε εδώ