Τσάρος της… αλχημείας

γΓια δημιουργική λογιστική, αλχημείες, αναξιόπιστα στοιχεία κ.ο.κ. κατηγορούσε τους προκατόχους του ο Γιώργος Αλογοσκούφης, αλλά πλέον η Eurostat τον έχει καθίσει στο… σκαμνί με τις ίδιες κατηγορίες. Αιτία, τα οικονομικά στοιχεία νοσοκομείων, δήμων, ασφαλιστικών ταμείων και άλλων οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που εξακολουθούν να υπολογίζονται… με το μάτι, χωρίς να υπάρχουν επίσημα και πειστικά στοιχεία.
ηΤην ίδια ώρα, οι ελεγκτές διαπιστώνουν «ανωμαλίες» στη σχέση ελλείμματος και χρέους, δηλαδή το χρέος διογκώνεται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από όσο δικαιολογούν τα τρέχοντα ελλείμματα, επειδή κάποιες δαπάνες «κρύβονται» και περνούν απευθείας στο χρέος. Προς το παρόν, παρά τις αυστηρές συστάσεις της άνοιξης, ο κ. Αλογοσκούφης έχει να επιδείξει στη Eurostat μόνο το πρόσφατο νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά οι αλχημείες θα συνεχισθούν τουλάχιστον μέχρι το κλείσιμο του φετινού προϋπολογισμού, με την ελπίδα ότι ίσως σταματήσουν το 2009. Δάσκαλε που δίδασκες…
γΑκάθεκτος συνεχίζει να βγάζει ακίνητα της Εθνικής στο σφυρί ο Τάκης Αράπογλου. Τώρα σειρά έχει μεγάλο ακίνητο στη Μεσογείων, από το οποίο περιμένει τουλάχιστον 32 εκατ. ευρώ, μετά το ακίνητο της Κρήτης που πουλήθηκε πρόσφατα και έφερε είσπραξη 12 εκατ. ευρώ. Ούτε κραχ στην αγορά ακινήτων να περίμενε δεν θα βιαζόταν τόσο…
ηΠολλά διαβάσαμε τις τελευταίες ημέρες για τη δήθεν σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Shell από την Ελλάδα,
επειδή δυσανασχετεί με τα πρόστιμα που αναμένεται να επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο δίδυμο BP – Shell για το καρτέλ στην αγορά καυσίμων. Μερικοί ταλαίπωροι καταναλωτές, μάλιστα, ίσως και να εξέλαβαν τα δημοσίευμα όχι ως απειλή, αλλά ως υπόσχεση. Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα δημοσιεύματα διαψεύσθηκαν και (υποτίθεται ότι) μέσα στον Σεπτέμβριο πρέπει να περιμένουμε τον μεγάλο τιμωρό του καρτέλ Σπ. Ζησιμόπουλο να επιβάλει πρόστιμα.
γΠάντως, μια που κοιτάζει την αγορά καυσίμων ο κ. Ζησιμόπουλος, η στήλη θα ήθελε να του επιστήσει την προσοχή σε μια καταγγελία για τη Shell που έχει καταχωνιαστεί σε κάποια συρτάρια της Επιτροπής. Εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζει σαν μια συνηθισμένη περίπτωση διμερούς διαφοράς επιχειρηματιών χωρίς πολύ ενδιαφέρον για την Επιτροπή, αλλά περιλαμβάνει στοιχεία ομολογίας εκ μέρους της Shell ότι επιβάλλει σε όλα τα πρατήρια του δικτύου της εναρμονισμένες τιμές λιπαντικών, πράγμα απαγορευμένο διά ροπάλου, αν θυμόμαστε καλά. Αν πέσει πάνω στο συρτάρι που προαναφέραμε, θα τον προτρέπαμε να ρίξει μια ματιά…


Σχολιάστε εδώ