Τοπίο στην ομίχλη…

ΕΝΑ ΝΕΟ τοπίο διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας με βάση τις πρώτες -μετά τις θερινές διακοπές- δημοσκοπήσεις. Η κάμψη στη δύναμη των δύο μεγάλων κομμάτων συνεχίζεται, αλλά για πρώτη φορά υποχωρεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παγιώνεται σταδιακά η πιθανότητα ακυβερνησίας και η ανάγκη μετεκλογικής συνεργασίας δύο ή περισσοτέρων κομμάτων. Η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ μειώθηκε στo 1,2 – 2,2%, ενώ για πρώτη φορά οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν φθορά και για τον Κ. Καραμανλή, παρά το γεγονός ότι η εικόνα του εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή. Ένα 20% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας έχει αρνητική γνώμη για τον πρωθυπουργό, ενώ ακόμη μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εκείνων που ζητούν αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι βουλευτές που ζητούν από τον Κ. Καραμανλή να αναλάβει πρωτοβουλίες πριν είναι πολύ αργά. Το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να είναι πάνω κάτω το ίδιο, με διχασμένους τους ψηφοφόρους του και την ηγεσία να ψάχνει… νέο όραμα! Στον ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζονται από τη μείωση του ποσοστού, αλλά έσπευσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Η κατάσταση στο πολιτικό τοπίο είναι ρευστή και οι δημοσκόποι εμφανίζονται επιφυλακτικοί να διατυπώσουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις, δεδομένου ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων, αλλά και όσων δηλώνουν ότι θα απόσχουν από τις εκλογές, αυξάνεται διαρκώς.
Δημοψήφισμα
ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ των 34 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου ανέβασε τον πήχη των επιδιώξεων (προσδοκιών): Χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές του Ιουνίου δημοψήφισμα για την κυβέρνηση και τις πολιτικές της, ενώ για τις εθνικές εκλογές είπε ότι όσο γρηγορότερα γίνουν τόσο καλύτερα. Η καταγγελία του ΠΑΣΟΚ για νοθεία σε ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος «έβαλε φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό. Προσκομίζοντας βίντεο από το κανάλι της Βουλής, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Αγοραστός, Πατριανάκου, Μπούγας) αλλοίωναν τις ψήφους άλλων βουλευτών που ήταν εκτός γραμμής της Ρηγίλλης. Τα άλλα κόμματα ζήτησαν την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών, ενώ σκληρή ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, του Προέδρου της Βουλής, αλλά και των… εμπλεκομένων βουλευτών. Απέκρουσαν τις καταγγελίες, δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί (και) για τεχνικούς λόγους να γίνει αλλοίωση της ψήφου βουλευτών, ότι η ψηφοφορία δεν είχε καμιά κρισιμότητα και κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ για απαράδεκτες μεθοδεύσεις και για πολιτική γκάφα ολκής. Πάντως, από τα «ντοκουμέντα» που παρουσίασε η Χαρ. Τρικούπη δεν προκύπτει καθαρά η βασιμότητα των καταγγελιών και για τον λόγο αυτό αμφισβητήθηκαν ακόμη και από Μέσα Ενημέρωσης φιλικά προσκείμενα στο ΠΑΣΟΚ.
Επιχειρηματίας
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ της υπουργού Απασχόλησης βρίσκεται το πόρισμα της Επιτροπής για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Προβλέπει την εξαίρεση από τον κατάλογο 61 επαγγελματικών κλάδων από τους 124 που υπάρχουν σήμερα. Η νέα λίστα θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους στη δουλειά. Θα υπάρξει και δεύτερο πόρισμα για τα επαγγέλματα που θα πρέπει να ενταχθούν. Τα Συνδικάτα προειδοποιούν για δυναμικές κινητοποιήσεις αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ τον «πόλεμο» κήρυξαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΤΟ… ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ του ενδιαφέροντος ξανά ο Γ. Βουλγαράκης. Όχι για κάποια υπουργική απόφαση ή πολιτική πρωτοβουλία, αλλά για την επιχειρηματική δραστηριότητά του. Από ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή προκύπτουν η συμμετοχή του σε Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων, κατά παράβαση των νόμων και του βουλευτικού ασυμβίβαστου. Ο κ. Βουλγαράκης απάντησε ότι του κάνουν πόλεμο λάσπης, ότι η συμμετοχή του στην εταιρεία ήταν νόμιμη, ότι αυτή λειτούργησε για δύο περίπου χρόνια και δεν είχε καμιά σχέση με τις αγοραπωλησίες ακινήτων της Μονής Βατοπεδίου. Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν έντονες γκρίνιες για επιχειρηματικές δραστηριότητες του υπουργού Ναυτιλίας και τη σημαντική αύξηση των περιουσιακών στοιχείων του. Η κυβέρνηση πάντως καλύπτει τον κ. Βουλγαράκη και θεωρεί ότι έχει δώσει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις. Πλην όμως νεώτερες αποκαλύψεις φέρνουν στο φως και νέα εταιρεία Βουλγαράκη.
Κατά πάντων…
ΤΗ… ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΑ του Μαξίμου, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών ήρθε να ταράξει για μια ακόμη φορά ο Π. Τατούλης. Με άρθρο του θέτει θέμα «ηθικού ασυμβιβάστου» για τον Θ. Ρουσόπουλο για το γεγονός ότι η σύζυγός του Μ. Ζαχαρέα είναι εκδότης εφημερίδας, ζητά την παραίτηση του υπουργού και σε αντίθετη περίπτωση να τον απομακρύνει ο πρωθυπουργός. Επικρίνει τον Γ. Βουλγαράκη για πλουτισμό και την Ντ. Μπακογιάννη για τις δηλώσεις σε σχέση με τους διαφωνούντες.
Η ΠΡΩΤΗ απευθείας συνάντηση Χριστόφια και Ταλάτ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη λεγόμενη «νεκρή ζώνη» της Λευκωσίας. Αμφότεροι εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επεξεργαστούν λύσεις στο πρόβλημα, ενώ όρισαν για τις 11 του μήνα την επόμενη συνάντησή τους. Τη στήριξή της στην προσπάθεια αυτή εξέφρασε η κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
ΑΥΣΤΗΡΕΣ ποινές προβλέπει το νομοσχέδιο για τη καταπολέμηση του ντόπινγκ και της βίας που κατατέθηκε στη Βουλή. Οι παραβάσεις σε περιπτώσεις ντόπινγκ θα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και θα τιμωρούνται όλοι όσοι εμπλέκονται. Αθλητές, προπονητές, προμηθευτές, αλλά κι όσοι προσπαθούν να μπλοκάρουν τις διαδικασίες διερεύνησης σχετικών καταγγελιών. Παράλληλα, περιορίζονται και τα προνόμια για τους αθλητές. Στο θέμα της βίας στα γήπεδα το νομοσχέδιο απαγορεύει τη λειτουργία Συνδέσμων Φιλάθλων, επιτρέπει την ίδρυση Λεσχών Φίλων, ενώ -τέλος- απαγορεύει τις μετακινήσεις οπαδών.


Σχολιάστε εδώ