Τα σχέδια Βενιζέλου και οι ξαφνικές… αγάπες στον Παπανδρέου!

Ο θεσσαλονικιός βουλευτής, μετά την ήττα στις εσωκομματικές εκλογές, εμφανίζεται περισσότερο ώριμος. Δεν δίνει δικαιώματα αμφισβήτησης της πολιτικής του, προσέχει το κάθε του βήμα και δείχνει ότι έχει προσεγγίσει πολύ κοντά τον Γιώργο.
Οι συνομιλητές του Βαγγέλη λένε ότι το «Ρεύμα» του, το πολιτικό και ιδεολογικό, δεν έχει πολλά περιθώρια να διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή του Παπανδρέου, καθώς σ’ αυτήν την πολιτική συγκυρία ο Καραμανλής καταρρέει και ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση του κόσμου: «Ως εκ τούτου εμείς είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ότι αγαπάμε τον Γιώργο. Στην πολιτική έτσι γίνεται…». Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τους συνομιλητές του, δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα της αρχηγίας, επειδή όμως όλα είναι θέμα χρόνου, σωστού προγραμματισμού και εκτίμησης, κάτι τέτοιο τώρα δεν τον απασχολεί. Βεβαίως διαθέτει μια ομάδα πιστών, που διατρέχει τη ραχοκοκαλιά του κόμματος, σε όλη την Ελλάδα, αλλά αυτήν την ώρα δεν μπορεί να κάνει κάτι το διαφορετικό: είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει και μέσα από τη λειτουργία του στη Βουλή να αναδείξει τον δικό του ρόλο, απογυμνώνοντας τις πολιτικές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Στόχος του μεγαλοδελφίνου είναι να μη διαταραχθούν αυτήν την περίοδο οι σχέσεις του με τον Παπανδρέου και να μη δώσει την παραμικρή αφορμή για αρνητικά σχόλια σε βάρος του.
Δεν θέλει να φτάσει στα άκρα, δεν θέλει αντιπαράθεση με τον Γιώργο, τον ενδιαφέρει η σωστή πορεία του ΠΑΣΟΚ, που ως αποτέλεσμα θα έχει τη νίκη του κόμματος στις εκλογές και συνεπώς δεν τον απασχολεί η δημιουργία δικού του κόμματος, φορέα, ή οποιαδήποτε άλλη κίνηση που θα είχε ως αποτέλεσμα τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ με δική του ευθύνη.
Οι κοντινοί του συνεργάτες αναφέρουν ότι μέλημά του επίσης είναι να
επουλώσει τα τραύματα που άνοιξαν στη μάχη της διαδοχής περίπου πριν
από έναν χρόνο και στις δύο πλευρές,
ενώ σε ό,τι αφορά το ιδεολογικό του «Ρεύμα, πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος τι θα το κάνει.
Και χρειάζεται η παρέμβασή του γιατί πολλά στελέχη παρατηρούν πολιτικό, οργανωτικό και ιδεολογικό έλλειμμα: Δεν είναι σαν το ρεύμα (ΟΠΕΚ) του Σημίτη, τότε που όλοι συντάσσονταν με τον λεγόμενο εκσυγχρονισμό, ή του Παναγιωτακόπουλου (Αριστερή Πρωτοβουλία) ή και του Κοτσακά (Νέο Αριστερό Ρεύμα) και του Παντελή Οικονόμου (Έλληνες Σοσιαλιστές). Στο ρεύμα Βενιζέλου υπάρχουν πολλά στελέχη που προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές κατευθύνσεις και γι’ αυτό πρέπει ο ίδιος να φροντίσει να μην παλαντζάρει από εδώ και εκεί, όπως φάνηκε με την υπόθεση Σημίτη, όπου άλλοι από το «Ρεύμα» έβγαιναν και επέκριναν τον Παπανδρέου για την απόφασή του να διαγράψει τον πρώην πρωθυπουργό, και άλλοι δεν εμφανίστηκαν καθόλου…
Οι συνεργάτες του Βενιζέλου, που παρακολουθούν όλες τις κινήσεις του Παπανδρέου και κρίνουν κάθε πρωτοβουλία του, λένε ότι «τόσο ο Παπανδρέου όσο και ο Βενιζέλος ξέρουν πως ποτέ δεν θα έχουν με το μέρος τους το ”όλον ΠΑΣΟΚ”. Επομένως ό,τι και να γίνει, κανείς από μας δεν θα επιχειρήσει να πλευροκοπήσει την ομάδα Παπανδρέου αν και πάντα ορισμένοι θα είναι μονίμως απέναντί μας. Το ίδιο συμβαίνει και από την πλευρά του Παπανδρέου, βεβαίως».
Τα κοντινά στελέχη του κ. Βενιζέλου δεν παρατηρούν φυσικά μόνο τις κινήσεις Παπανδρέου. Βλέπουν και το τι κάνει, πώς κινείται ο Ανδρέας Λοβέρδος. Δεν κρύβουν ότι τον ενδιαφέρει μια πιθανή εξέλιξη σε σχέση με την προσωπική του προοπτική, αλλά μερικοί εξ αυτών παίρνουν μέτρα και αποστάσεις: «Ο Λοβέρδος έχει χάρισμα, έχει ορολογία πολιτική που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του κόσμου, έχει βάθος όμως, πολιτική σκέψη; Είναι ώριμος; Πρέπει όλα αυτά να τα αποδείξει στην πράξη, λένε με νόημα».
Στον πυρήνα των στενών συνεργατών του κ. Βενιζέλου υπάρχουν οι λεγόμενοι σκληροί και οι ακραίοι και εκείνοι που ό,τι και να γίνει το αποκούμπι τους θα είναι πάντα το ΠΑΣΟΚ.
Οι πρώτοι επιθυμούν να φτάσουν στον πολιτικό γκρεμό τον Γιώργο Παπανδρέου για να ωφεληθούν οι ίδιοι προσωπικά με την ανάδειξη του Βαγγέλη στην ηγεσία του κόμματος, ενώ οι δεύτεροι δείχνουν ότι έχουν μεγαλύτερη συναίσθηση των πράξεών τους και ποτέ δεν θα οδηγήσουν τις εξελίξεις στα άκρα, όσο και αν είναι βαθύ το χάσμα μεταξύ Παπανδρέου και Βενιζέλου.
Ο Βενιζέλος εκτιμά επίσης ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κρίση, φτάνοντας τις εξελίξεις στα άκρα, ώστε να μην αμφισβητηθεί στην περίπτωση άλλης μιας ήττας στις εκλογές.
Πιστεύει επίσης, λένε κάποιοι από τους συνομιλητές του, ότι πλευρές της αντιπολιτευτικής τακτικής που ακολουθεί ο Γιώργος δεν είναι σωστές και γι’ αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ήττας. Μπορεί να φαίνεται τώρα ότι καταρρέει ο Καραμανλής και κερδίζει ο Γιώργος, ωστόσο περιμένει την αντεπίθεση της κυβέρνησης και κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι αυτός που θα γελάσει τελευταίος.
Πάντως δεν βλέπει πρόωρες εκλογές, εκτός και αν δεν αντέξει ο πρωθυπουργός τις αποκαλύψεις των σκανδάλων, και συστήνει στον Παπανδρέου να μη συνεργαστεί με τον Καραμανλή σε περίπτωση που υπάρξει τέτοιο θέμα, μετά από αποτυχία της κυβέρνησης να συγκεντρώσει ποσοστό αυτοδυναμίας στις εκλογές.
Όσον αφορά τον πήχη που έβαλε ψηλά πριν από μερικούς μήνες στο θέμα των ευρωεκλογών, τώρα ο ίδιος αισθάνεται να δικαιώνεται, μετά τη στροφή του Παπανδρέου, που έκανε λόγο για χαρακτήρα δημοψηφίσματος, που μετατρέπει την κάλπη των Βρυξελλών σε σκληρή πολιτική αναμέτρηση.


Σχολιάστε εδώ