Τα Σκόπια μπορεί να γίνουν επικίνδυνα όπως η Γεωργία!
Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, νομίζοντας ότι ο ρόλος του ως τυφλού οργάνου των ΗΠΑ του εξασφάλιζε την πλήρη αμερικανική υποστήριξη, τόλμησε να επιτεθεί εναντίον των Ρώσων, καταστρέφοντας την πατρίδα του για να υπηρετήσει αμερικανικά σχέδια. Ενώ γνώριζε εκ των προτέρων ότι η Ρωσία μπορεί να συντρίψει στρατιωτικά τη Γεωργία μέσα σε ελάχιστα 24ωρα, πίστευε ότι η Μόσχα δεν θα απαντούσε στη γεωργιανή επίθεση γιατί θα φοβόταν την παρέμβαση στον πόλεμο των ΗΠΑ υπέρ της Γεωργίας.
Και ο τελευταίος στοιχειωδώς σοβαρός αναλυτής μπορεί αμέσως να αντιληφθεί πόσο επικίνδυνα ηλίθια από πολιτική σκοπιά είναι αυτή η άποψη. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Σαακασβίλι να δεχτεί να υλοποιήσει τα σχέδια του σκοτεινού αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι και των ακραία επιθετικών αμερικανικών κύκλων που αυτός εκπροσωπεί και να προχωρήσει σε επίθεση εναντίον της Ρωσίας στη Νότια Οσετία, με αποτέλεσμα να βυθίσει σε δυστυχία τον λαό της Γεωργίας και να χάσει για πάντα η χώρα του, τόσο τη Νότια Οσετία όσο και την πολύ σημαντικότερη Αμπχαζία, η οποία έχει τις μισές ακτές της Γεωργίας στον Εύξεινο Πόντο.
Ίδιος είναι και ο Γκρούεφσκι
Η παράλογα επιθετική συμπεριφορά του Σαακασβίλι έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία να μελετηθεί σοβαρά στη χώρα μας. Όχι γενικά και αφηρημένα, αλλά επειδή στα Σκόπια υπάρχει μια κυβέρνηση-μαριονέτα των ΗΠΑ ίδια και χειρότερη εκείνης της Γεωργίας.
Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και πληθώρα άλλων υπουργών της ΠΓΔΜ είναι νεαρά άτομα που πέρασαν μια βόλτα από αμερικανικά πανεπιστήμια, στρατολογήθηκαν εκεί από τους Αμερικανούς και επειδή δρουν τώρα ως πράκτορες των συμφερόντων των ΗΠΑ είναι ικανοί να οδηγήσουν τις σχέσεις της χώρας τους με την Ελλάδα στην πιο παράλογη όξυνση και κρίση, νομίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα τρέξει να τους προστατεύσει και να «νουθετήσει» την Ελλάδα.
Τα ίδια νόμιζε ο Σαακασβίλι και κατέστρεψε τη χώρα του. Σε πολιτικό ευτυχώς επίπεδο και μόνο, κάτι ανάλογο με την πανωλεθρία του Σαακασβίλι έπαθαν και τα «Σλαβοαμερικανάκια» της ΠΓΔΜ τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι. Ήταν αδύνατον να χωρέσει στο μυαλό τους η ιδέα ότι ο Καραμανλής θα τολμήσει να βάλει βέτο στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που η Ουάσινγκτον και ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους ήταν υπέρ της ένταξης αυτής.
Αρνήθηκαν έτσι κάθε συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος με την Αθήνα, βέβαιοι όντες ότι μέσα στη Σύνοδο Κορυφής ο έλληνας πρωθυπουργός θα υποχωρούσε πανικόβλητος μπροστά στον Μπους. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν στʼ αφτιά τους όταν έμαθαν ότι η Ελλάδα έβαλε βέτο χωρίς κανέναν δισταγμό και καμιά ταλάντευση.
Αυτοί οι τύποι δεν συμμορφώνονται
Τα κακό είναι ότι τύποι σαν τον Γκρούεφσκι, τον οποίον ευφυώς αποκάλεσαν κάποιοι περιφρονητικά… «Σαακασβίλι των Βαλκανίων», δεν διορθώνονται πολιτικά. Αρνούνται να διδαχθούν από τα λάθη τους. Όπως ο Σαακασβίλι έχει εξελιχθεί σε πολιτικό κλόουν που απειλεί από τηλεοράσεως να… επιτεθεί και πάλι εναντίον των Ρώσων στην Οσετία και στην Αμπχαζία αντί να ευχαριστεί τον Θεό και τον Πούτιν που δεν θέλησε να καταλάβει διά περιπάτου την Τιφλίδα και να κρεμάσει τον πρόεδρό της στην κεντρική πλατεία, έτσι και τα «Σλαβοαμερικανάκια» της ηγεσίας των Σκοπίων κλιμακώνουν συνεχώς τις προκλήσεις τους εναντίον της Ελλάδας, αντί να αναζητήσουν έναν έντιμο, αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας και να τελειώνει αυτή η διαμάχη που τόσο πολύ κοστίζει στη χώρα τους.
Ο Γκρούεφσκι, ο Μιλόσοσκι και τα λοιπά μέλη αυτής της ηγετικής συνομοταξίας των τροφίμων των αμερικανικών μηχανισμών νομίζουν ότι αν κλιμακώσουν και διευρύνουν τη σύγκρουση με την Ελλάδα, οι Αμερικανοί, που αυτήν τη φορά δεν πίεσαν την Αθήνα στο Βουκουρέστι, θα τρέξουν να το πράξουν αν η κρίση Ελλάδας – ΠΓΔΜ προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Ένα κατάπτυστο αμερικανικό άρθρο
Η αλήθεια είναι πως, πέρα από την πολιτική ανοησία των επικίνδυνων ηγετών των Σκοπίων, οι Αμερικανοί φροντίζουν με διακριτικό τρόπο να μην εκτίθεται απευθείας η κυβέρνηση Μπους, αλλά να φουσκώνουν τα μυαλά του Γκρούεφσκι, του Μιλόσοσκι και των περί αυτών.
Δεν είχε προλάβει καν να ολοκληρωθεί στα πεδία των μαχών η στρατιωτική συντριβή των γεωργιανών ενόπλων δυνάμεων από τους Ρώσους και στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» δημοσιευόταν ένα απίθανα ανθελληνικό άρθρο. Το υπέγραφε ο αμερικανός καθηγητής Έντουαρντ Τζόζεφ, του Κέντρου για τις Διατλαντικές Σχέσεις της Σχολής Ανώτερων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. Ενός διάσημου αμερικανικού πανεπιστημίου στον τομέα αυτόν, το οποίο επί πολλές δεκαετίες συνεργάζεται με τις εκάστοτε αμερικανικές κυβερνήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκφραζόμενες στο άρθρο απόψεις απηχούν με ανεπίσημο τρόπο τις απόψεις ισχυρότατων κύκλων της κυβέρνησης Μπους και μηχανισμών και υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Οι υποψίες ότι το άρθρο αυτό σηματοδοτεί κάτι πολύ περισσότερο από τις προσωπικές απόψεις ενός αμερικανού καθηγητή που ίσως να συνδεόταν προσωπικά, από λόγους συμφέροντος, με τα Σκόπια, έγιναν βεβαιότητα όταν παρατηρήθηκε πως αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες να επισημάνουν την προσοχή των ελλήνων πολιτικών συντακτών στη δημοσίευση του άρθρου αυτού, το οποίο ήρθε στο φως παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, όταν και στις εφημερίδες επικρατεί η γνωστή χαλαρότητα και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι απουσιάζουν λόγω αδειών.
Η πρεσβεία φοβόταν μην τυχόν και το άρθρο περάσει απαρατήρητο λόγω Δεκαπενταύγουστου!
«Βάλτε τη Μακεδονία στο ΝΑΤΟ!»
Το άρθρο του εν λόγω καθηγητή στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» έχει πολύ καθαρή γραμμή: Άμεση απάντηση των ΗΠΑ στη στρατιωτική συντριβή της Γεωργίας από τη Ρωσία θα αποτελούσε η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ!
«Η λύση για το ΝΑΤΟ είναι να προσκαλέσει τη Μακεδονία να ενταχθεί στη Συμμαχία… Η ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα… Προσκαλώντας αμέσως τη Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, έχουμε έναν άμεσα διαθέσιμο τρόπο να αντιμετωπίσουμε την επικίνδυνη αντίληψη της Μόσχας περί ατιμωρησίας για τις πράξεις της στη Γεωργία… Προσκαλώντας τώρα τη Μακεδονία να ενταχθεί, το ΝΑΤΟ θα έστελνε στη Ρωσία ένα μήνυμα που είναι ανεπίδεκτο παρερμηνείας», υπογραμμίζει στο άρθρο του ο Έντουαρντ Τζόζεφ.
Οι απίθανοι λογικοί σαλταδορισμοί του αμερικανού καθηγητή αποκαλύπτουν πρωτίστως την προσπάθεια να προωθηθεί η γραμμή ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας απλώς ως πρόσχημα τη Γεωργία.
Συγκαλυμμένες απειλές
Πέρα όμως από τη «διατεταγμένη υπηρεσία» προώθησης του στόχου της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, το άρθρο αυτό είναι εξαιρετικά βρώμικο απέναντι στη χώρα μας.
Ο αρθρογράφος επιχειρεί ωμά να ταυτίσει σχεδόν την Ελλάδα με τη… Ρωσία! Στόχος του είναι να αφήσει να πλανάται η εντύπωση ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μπορεί να αποτελέσει και μια κατάλληλη… τιμωρία της Αθήνας επειδή διατηρεί καλές σχέσεις με τη Μόσχα, κάτι το οποίο φυσικά δυσαρεστεί την Ουάσινγκτον:
«Πέρα από τις ενστάσεις για το όνομα Μακεδονία, η Αθήνα έχει επίσης θερμές σχέσεις με τη Μόσχα και τον κάποτε πελάτη της, τη Σερβία. Έλληνες παρατηρητές πιστεύουν ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία ενθάρρυναν την Αθήνα να ακολουθήσει τόσο σκληρή γραμμή», υπογραμμίζει το υποβολιμαίο άρθρο. «Τα Σκόπια ανήκουν στη Δύση, η Ελλάδα είναι φίλη της Ρωσίας, άρα είναι προφανές ότι πρέπει να υποστηρίζουμε τα Σκόπια». Αυτό είναι το σχήμα που θέλει να περάσει ο αρθρογράφος.
«Πώς να πείσουμε την Ελλάδα ότι η αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντική από το όνομα του γείτονά της;» αναρωτιέται δήθεν ο αρθρογράφος, ο οποίος ούτε κατά διάνοια βάζει το ζήτημα παρότρυνσης των Σκοπίων να δεχτούν κάποιον αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό.
Υπονοούμενα ανατροπής του Καραμανλή!
Με έντεχνο τρόπο ο Τζόζεφ διατυπώνει συγκαλυμμένες απειλές εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, αν συνεχίσει να αντιστέκεται στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μπορεί να παραμένει προσκολλημένος σε μια ελάχιστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ακόμη και η αντιπολίτευσή του είναι σε θέση να δει ότι έχει αλλάξει η παγκόσμια κατάσταση», αναφέρει.
Τα υπονοούμενα είναι σαφή: Αφού η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Καραμανλή είναι «ελάχιστη», προφανώς η ανατροπή του είναι εφικτή, αν χρειαστεί. Και αφού η αντιπολίτευση διαπιστώνει ότι «έχει αλλάξει η παγκόσμια κατάσταση», μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ήταν ενδεχομένως πιο συνεργάσιμη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο θέμα αυτό – πάντα κατά τον αρθρογράφο των «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Οι κύκλοι που έχουν αυτές τις απόψεις, πάντως, δεν δείχνουν καμιά διάθεση να κάνουν υπομονή. Βιάζονται πολύ να πετύχουν τον στόχο της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και δεν διστάζουν καθόλου να εκδηλώνουν δημόσια την ανυπομονησία τους.
«Οποιαδήποτε τεχνική χρησιμοποιηθεί για να κάνει την Αθήνα να εναρμονιστεί, είναι σαφές ότι η Ουάσινγκτον και οι νατοϊκοί σύμμαχοί της πρέπει να δράσουν γρήγορα», τονίζεται στο άρθρο χωρίς περιστροφές.
Οι προθέσεις των Αμερικανών είναι σαφέστατες. Ας ελπίσουμε ότι εξίσου σαφής, και πρωτίστως ανυποχώρητη, θα είναι η στάση της κυβέρνησης Καραμανλή στο θέμα αυτό. Γιατί στα άλλα…