Στο 44% του ΑΕΠ η υπερχρέωση των νοικοκυριών στη χώρα μας

= Το 20% των πιο πλούσιων Ελλήνων απολαμβάνει 6,2 φορές μεγαλύτερο εισόδημα από το 20% των λιγότερο εύπορων της χώρας μας. Πρόκειται για την πιο παραστατική απεικόνιση της ανισοκατανομής των εισοδημάτων μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας και της αύξησης των περιφερειακών, αλλά και των κοινωνικών ανισοτήτων.
= Μείωση της πραγματικής αγοραστικής δύναμης των μισθών στα επίπεδα του 1983! Είναι προφανές πως συνεχίζεται η απόκλιση από τους ευρωπαϊκούς μισθούς, αφού ο μηνιαίος μέσος μισθός στη χώρα μας κυμαίνεται στα 1.500 ευρώ έναντι των 2.400 ευρώ του αντίστοιχου ευρωπαϊκού.
= Ραγδαία αύξηση των ελαστικοτήτων στις εργασιακές σχέσεις, κυρίως των νέων:
– Οι 7 από τις 10 προσλήψεις είναι σε θέσεις μη πλήρους απασχόλησης – ως συνέπεια της εφαρμογής εργασιακών νόμων των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
= Περίπου 1.100.000 εργαζόμενοι (το 25% του εργατικού δυναμικού) απασχολούνται σε άτυπες και κατά συνέπεια ανασφάλιστες μορφές εργασίας.
Υπενθυμίζεται πως το «ΠΑΡΟΝ» αποκάλυψε προσφάτως και επιπλέον στοιχεία από την έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, όπως:
– Κατά το 2008 μειώθηκε κατά 14% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.
– Το 24% των εργαζομένων διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας.
– Στάσιμη είναι η καμπύλη των επενδύσεων.
– Στο 83% του μέσου ευρωπαϊκού όρου είναι οι μισθοί στη χώρα μας και στο 93% η παραγωγικότητα.
– Οι μισθωτοί καταβάλλουν το 50,1 των συνολικών φόρων έναντι 36,3% των εργοδοτών – αναλογία που διευρύνθηκε κατά πολύ την τελευταία 4ετία.
Η έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ αποδεικνύει με πανηγυρικό τρόπο:
= Τη στρεβλή οικονομική ανάπτυξη που, αντί να βασίζεται στην αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων, στηρίζεται στη συνεχή υποχώρηση του κόστους εργασίας, στη συρρίκνωση της σταθερής και πλήρους απασχόλησης σε όφελος της μερικής και ελαστικής, κυρίως όμως στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στην ανάπτυξη του οικοδομικού τομέα, εξαιτίας κυρίως του υπερδανεισμού των νοικοκυριών.
Σχετικά σημειώνουμε το εξής στοιχείο:
= Η υπερχρέωση των νοικοκυριών στις τράπεζες για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ανέρχεται στο 44% του ΑΕΠ!
Η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας αποδεικνύει για άλλη μια χρονιά τη δραματική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και των συνταξιούχων και τον καλπασμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και ακόμη ότι: Οι εργαζόμενοι της χώρας μας, σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους στην Ευρώπη της ζώνης του ευρώ, εργάζονται περισσότερο, πληρώνονται λιγότερο, φορολογούνται περισσότερο, έχουν περιορισμένα δικαιώματα, ένα πολύ φτωχό σύστημα κοινωνικής προστασίας σε μια χώρα με πολύ ψηλή ανεργία, μαύρη εργασία και ανεξέλεγκτη ακρίβεια. Και επιπλέον:
= Επαναβεβαιώνεται πως οι τράπεζες είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτες από τις κυβερνήσεις, έχουν συγκροτήσει «καρτέλ» που με εναρμονισμένες πρακτικές καταληστεύουν τον ελληνικό λαό ως «σύγχρονοι νόμιμοι τοκογλύφοι», με ληστρικά επιτόκια χορηγήσεων, με μηδενικά επιτόκια καταθέσεων και με αδικαιολόγητες προμήθειες ακόμα και για απλές τραπεζικές υπηρεσίες.


Σχολιάστε εδώ