Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δδ H ΔΕΘ σηματοδοτεί τις πολιτικές εξελίξεις. Τουλάχιστον στα… λόγια και στις δεσμεύσεις. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πάντως ΔΕΝ χρειάζεται καμία ΔΕΘ και καμία υπόσχεση ή παρέμβαση πολιτικών. Μπορεί να τα πάει χάλια και μόνη της!
δδ Όσοι παρακολουθούν -ή ακόμα χειρότερα δραστηριοποιούνται- στην αγορά μας έχουν πλήρη επίγνωση των όσων συμβαίνουν και πλέον προφανέστατα έχουν κατανοήσει πως η συμπεριφορά δεικτών και μετοχών ΔΕΝ μπορεί να καταχωρηθεί σε κανένα βιβλίο, σε καμία μέθοδο, σε καμία επενδυτική στρατηγική. Με την ίδια ευκολία που εκτινάσσεται ο δείκτης κατά 2 ή 3 ποσοστιαίες μονάδες σε μία και μόνη συνεδρίαση, συχνά χωρίς ιδιαίτερο λόγο, το ίδιο εύκολα και γρήγορα τα όποια κέρδη εξανεμίζονται, αρκεί να… φταρνιστούν οι διεθνείς αγορές και οι μεγάλοι παίκτες της εγχώριας αγοράς…
δδ Κάπως έτσι κύλησε και η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, άσχετα αν οι ειδικοί προσπάθησαν και πάλι να μας πείσουν πως «ήταν αναμενόμενη η κατοχύρωση θέσεων, μετά τις υπεραξίες που καταγράφηκαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Αυγούστου». «Κατοχύρωση θέσεων» ονομάζουμε τώρα το sell off σε βασικούς, δεικτοβαρείς τίτλους. Ρευστοποίηση κερδών (;!) λέμε τώρα το ξεφόρτωμα τραπεζικών μετοχών και την πίεση χωρίς έλεος σε χαρτιά του 20άρη. Εκτός κι αν εσείς είδατε άλλες συνεδριάσεις τη Δευτέρα και την Τετάρτη. Εκτός κι αν δεν καταλάβατε πως αυτές ακριβώς οι μετοχές που πιέστηκαν τη Δευτέρα, υπεραπέδωσαν την Τρίτη στην ανοδική συνεδρίαση και ξαναπιέστηκαν την Τετάρτη. Ή έχετε απορίες για το πώς φτάσαμε στο -2% την Πέμπτη. Έτσι βγάζουμε όλοι «μεροκάματο» αρκεί να έχουμε είτε ικανή ρευστότητα, είτε «πρόσωπο» στις ΑΧΕ. Καλύτερο και σωστότερο πάντως θα ήταν να μας ανήκουν κιόλας αυτές οι ΑΧΕ. (Σ.σ: Ακούει κανείς;)
δδ Με τούτα και με κείνα δεν βλέπω να αλλάζουν πολλά στην καθημερινότητα του ΧΑ, όσο κι αν περνάνε οι μήνες. Αν αλλάζει κάτι από καιρού εις καιρόν, αυτό είναι οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στην τσέπη των επενδυτών προς όφελος -ή εξ ανάγκης- της μαύρης τρύπας των δημόσιων ταμείων. Κι ας επιλέγουν οι «ειδικοί» να προσπαθούν να βαφτίσουν τα πάσης φύσεως παιχνίδια των ολίγων «κατοχυρώσεις υπεραξιών»!
δδ Τέλος, όσον αφορά στις… πονηρές σκέψεις αρκετών και στα σενάρια περί πιθανών
ανοδικών «ξεσπασμάτων» των αγορών -μαζί και της ελληνικής- εν όψει της ολοκλήρωσης του τρίτου τριμήνου και της επικείμενης ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων πολλών επενδυτικών funds, απλώς να σας θυμίσω πως με κάτι τέτοια σενάρια και στο… κυνήγι μαγισσών έχασαν όλοι λεφτά σε παλαιότερες και πολύ πιο «ήρεμες» εποχές. Πόσω μάλλον τώρα …


Σχολιάστε εδώ