Ο «εχθρός» της κυβέρνησης

Η κρατούσα κατάσταση βαδίζοντας στο πέμπτο έτος διακυβέρνησης αντιμετωπίζει ένα πολιτικό «αδιέξοδο» που δεν οφείλεται στη δράση της αντιπολίτευσης, αλλά στη δυσαρέσκεια που έχει συσσωρεύσει από τη μια η οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών, και ευρύτερα της οικονομίας, κι από την άλλη στο επαρκές κυβερνητικό παρελθόν της που επιτρέπει στον μέσο πολίτη να την αξιολογεί όχι για τα «θέλω της», αλλά για τα πεπραγμένα της. Το χειρότερο για την κυβέρνηση Καραμανλή είναι το γεγονός ότι οσονούπω μπαίνει στον έκτο και κρισιμότερο χρόνο διακυβέρνησης υπό κάκιστες συνθήκες. Κατά κανόνα, στον έκτο χρόνο άσκησης της εξουσίας κάθε κυβέρνηση μπαίνει σε κύκλο φθοράς, μια φθορά που ολοκληρώνεται τον έβδομο χρόνο, γι’ αυτό και στη χώρα μας ο «επταετής κύκλος» διακυβέρνησης είναι κανόνας – μετά ταύτα το εκλογικό σώμα υιοθετεί πλειοψηφικά το αίτημα της αλλαγής.
• Ο πραγματικός «εχθρός» της κυβέρνησης Καραμανλή λοιπόν είναι η οικονομική δυσπραγία, τόσο η γενική όσο και κυρίως η ειδική, που αφορά τα νοικοκυριά – κι ακριβώς αυτός ο «εχθρός», σε συνάρτηση με το συσσωρευμένο κυβερνητικό παρελθόν, απειλεί να τινάξει στον αέρα τον όποιο πολιτικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού. Έλαχε στον κ. Καραμανλή να μπαίνει υπό τις χειρότερες προϋποθέσεις στον κρίσιμο έκτο χρόνο διακυβέρνησης. Καθότι στενάζουν όχι μόνο τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης -του στυλοβάτη του συστήματος- που αδυνατούν πλέον να διατηρήσουν τα κεκτημένα καθώς και τις προσδοκίες ανέλιξης. Κι επειδή το 2009 από οικονομικής άποψης δεν προβλέπεται καλύτερο -μάλλον θα είναι χειρότερο από το 2008- για τα νοικοκυριά, ακόμα και οι εκλογικοί σχεδιασμοί μπορεί να μπουν στο ράφι, αναμένοντας καλύτερες μέρες!
• Όμως ο «εχθρός» της κυβέρνησης μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφόσον η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μπορέσει να διαμορφώσει και να περάσει μια ελπιδοφόρα εναλλακτική πρόταση εξουσίας, αλλά και να παρουσιάσει μια συνεκτική και αξιόπιστη «ομάδα διακυβέρνησης». Σε κάθε περίπτωση το 2009 θα είναι μια κρίσιμη πολιτική χρονιά με χαρακτηριστικό στοιχείο την πολιτική ρευστότητα.


Σχολιάστε εδώ