ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ

Στις 12.30 περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας 1ης Αυγούστου έκλεισαν οι πόρτες της αίθουσας 611 στον 6ο όροφο του κτιρίου του υπουργείου Ανάπτυξης στην οδό Κάνιγγος.
Μέσα ήταν καμιά εικοσαριά μεγαλοπαράγοντες της αγοράς, όπως ο Παπαθεοδώρου των «Jumbo», ο Μουστάκας της ομώνυμης φίρμας, ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης κ. Μακρής, εισαγωγείς και χονδρέμποροι του κλάδου, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κώστας Μίχαλος.
Της σύσκεψης προήδρευσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος και συμμετείχαν οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς Οικονόμου και Σκιαδάς.
Οι πόρτες έκλεισαν και οι δημοσιογράφοι έμειναν απέξω.
Έλα όμως που τα ηλεκτρολογικά του υπουργείου είναι για τα κλάματα και στη διπλανή αίθουσα, η οποία είναι για τους δημοσιογράφους, πέρναγε στα μεγάφωνα το μικρόφωνο του υφυπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος προφανώς το είχε ανοιχτό.
Δέκα δημοσιογράφοι παρακολούθησαν σε… ανοικτή ακρόαση όλα όσα λέγονταν.
Ενώ οι επιχειρηματίες υποστήριζαν ότι δεν έχουν κάνει αυξήσεις στα σχολικά είδη, πέραν από ένα 5% σε μεμονωμένες περιπτώσεις επώνυμων τσαντών όπως η PAXOS, η οποία φέτος θα πουλιέται 29,99 ευρώ, ο υφυπουργός επέμενε ότι οι αυξήσεις στις τσάντες, σύμφωνα με τους ελέγχους των συνεργείων, φτάνουν στο 30%, στα μπλοκ ιχνογραφίας Νο 2 στο 33% και στα τετράδια με 4 θέματα στο 23-32%. Ακόμη, ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε σε σχολικές τσάντες που πέρσι έκαναν 21,40 ευρώ και φέτος έχουν 24,90, που σημαίνει αύξηση 15%, ενώ κάποια άλλη τσάντα νηπιαγωγείου έχει ακριβύνει κατά 40%.
«Θα τρομάξει ο κόσμος αν ακούσει ότι χρειάζεται 120 ευρώ για το πακέτο του νηπιαγωγείου, ενώ θα πρέπει να δώσει 45», τους λέει σε κάποια στιγμή ο κ. υφυπουργός. Μάλιστα, είπε ότι μπορούν να παρέμβουν στα κανάλια και να προβάλουν ρεπορτάζ για το ότι τα σχολικά είδη είναι ακριβά.
«Ξοδεύετε μυθικά ποσά σε διαφήμιση. Εσείς να απευθύνεστε στα κανάλια που διαφημίζεστε και να τους πείτε ότι εσάς προσβάλλουν τα ρεπορτάζ για την ακρίβεια»…
Και πρόσθεσε: «Δεν το κάνω για μένα, δεν ζητώ ασυλία, αλλά πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Εγώ αύριο μπορεί να φύγω από δω, αλλά είναι άδικο για την καλή προσπάθεια που κάνουμε τόσοι πολλοί άνθρωποι εδώ πέρα… Οι μεγάλοι διαφημιζόμενοι μπορεί να πιέσουν να μη λένε για υψηλές αυξήσεις».
Στα πλαίσια των ελέγχων των τιμών ο υφυπουργός προχωρά σε μετατροπή της αγορανομικής διάταξης και υποχρεώνει τους επιχειρηματίες να γνωστοποιούν τις εκπτώσεις που κάνουν επί του τιμολογίου.


Σχολιάστε εδώ