Οι φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις έφεραν… σύννεφα στον ΣΥΡΙΖΑ

Προβληματισμό στα στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα παρουσιάζει πτώση σε σχέση με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων πριν από το καλοκαίρι. Τα «θηριώδη» ποσοστά, που σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζαν ακόμα και το 20%, αποτελούν παρελθόν, αν και, όπως τόνιζαν σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές των δημοσκοπήσεων, ήταν αυτονόητο ότι κάποια στιγμή το δημοσκοπικό ποσοστό του ΣΥΝ θα εκλογικευόταν. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, ο ΣΥΝ παίρνει 10% (12,9% στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας), η Κάπα Research του δίνει 11,7% (από 15,2%), ενώ η Metron Analysis τον καταγράφει στο 10,8%.
Τα ποσοστά αυτά είναι πιθανόν να επιβεβαιωθούν στις επικείμενες ευρωεκλογές, όπου παραδοσιακά η ψήφος είναι χαλαρή, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο -το αντίθετο μάλιστα- ότι θα «αντέξουν» σε μια εκλογική αναμέτρηση βουλευτικών εκλογών, όπου τα διλήμματα θα είναι έντονα και, όπως δείχνει η εμπειρία, τα μικρότερα κόμματα συμπιέζονται από τα μεγάλα.
Έτσι, εάν επιβεβαιωθεί αυτή η τάση, τότε τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Α. Αλαβάνου για ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού και αναμόρφωσή του με πυρήνα τις δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνουν
«όνειρο θερινής νυκτός».
Τα στελέχη του κόμματος προσπαθούν να κρύψουν την
ανησυχία τους για τη δημοσκοπική πτώση του κόμματος και δεν λείπουν αυτοί που βλέπουν «δάκτυλο» των κυρίαρχων δυνάμεων να κοντύνουν τον ΣΥΝ και να ενισχύσουν τον δικομματισμό. Το ότι δεν έβλεπαν ανάλογο «δάκτυλο» όταν τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΝ είχαν απογειωθεί, καθιστά τον ισχυρισμό αυτό τουλάχιστον έωλο.
Χαρακτηριστικά, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, είπε ότι «Κάποιοι ενοχλούνται από τη φωνή του ΣΥΡΙΖΑ, την αντιπολιτευτική μας παρουσία και τη διάθεσή μας να αλλάξουμε τα πράγματα. Κύκλοι του δικομματισμού και του οικονομικού κατεστημένου δεν θέλουν η διαμαρτυρία και για την πολιτική της ΝΔ και για τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ να διοχετευθεί προς τα αριστερά. Δεν θέλουν η Αριστερά να παίξει έναν ρυθμιστικό ρόλο και προτιμούν σενάρια τύπου ʽʽκόμμα Γκένσερʼʼ, ʽʽκόμμα επιχειρηματιώνʼʼ, συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, παρά μια στροφή προς τα αριστερά».
Ήδη η Κουμουνδούρου έχει χαράξει τη γραμμή άμυνας και τα στελέχη της, αφού παραδέχονται ότι «πρέπει να πάρουμε υπόψη μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο κάτω από τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις», τονίζουν ότι αυτό που
αποδεικνύουν τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώνεται σε διψήφια ποσοστά.
Ο ίδιος ο Α. Αλαβάνος
έσπευσε να ενισχύσει το ηθικό του κόμματος, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη η οποία έχει -και στις χειρότερες δημοσκοπήσεις- υπερδιπλάσια ανταπόκριση από την ψήφο που είχε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, την ίδια στιγμή που όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι σε πτωτική πορεία. Μάλιστα, με τη γνωστή δόση υπερβολής που χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις του σχετικά με την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ,
ισχυρίστηκε ότι «έχουμε πετύχει να μπλοκάρουμε το παραλυτικό και τελματώδες σύστημα του δικομματισμού».
Ωστόσο, παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας που ο κάθε αρχηγός κόμματος έχει υποχρέωση να κάνει, ο Α. Αλαβάνος παραδέχθηκε ότι τα πρόσφατα ευρήματα των δημοσκοπήσεων είναι ένα «σήμα ότι οι ψηφοφόροι περιμένουν από εμάς πιο ουσιαστικό δείγμα γραφής».
Στο ίδιο μήκος κύματος, και άλλα στελέχη του κόμματος, σχολιάζοντας τη δημοσκοπική υποχώρηση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζουν ότι το κόμμα πρέπει να διαμορφώσει μια πειστική εναλλακτική πρόταση και να πείσει ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα κόμμα διαμαρτυρίας, ενώ εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην υπό τον Γ. Δραγασάκη επιτροπή προγράμματος, η οποία θα παρουσιάσει τις προτάσεις της μέχρι το τέλος του χρόνου.


Σχολιάστε εδώ