Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Ερωτάται ο υπουργός Μεταφορών για ποιο λόγο επελέγη η ανάθεση ελέγχων ασφάλειας χειραποσκευών σε ιδιώτες, παρά το γεγονός ότι η πρόσληψη υπαλλήλων της ΥΠΑ θα είχε το μισό κόστος περίπου, ποια ήταν η αναγκαιότητα προσλήψεων νομικών συμβούλων στην ΥΠΑ, καθώς και η διαδικασία πρόσληψής τους και ποιοι είναι οι λόγοι που δεν έχει συναντηθεί με τους εργαζόμενους, παρά τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
> Σχετικά με τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας των στρατοπέδων ερωτούν τον υπουργό Άμυνας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, Βασίλης Οικονόμου, Αλέξανδρος Αθανασιάδης και Μιχάλης Καρχιμάκης. Υπογραμμίζουν ότι ο τεράστιος αριθμός στρατοπέδων σε όλη τη χώρα δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, τον επιχειρησιακό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και τις δυνατότητες συντήρησης και λειτουργίας, ενώ μόλις το 1% των αμυντικών δαπανών διατίθεται για υποδομές, ποσοστό που μας κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι, ενώ τα απαιτούμενα χρήματα για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, ήταν 71,3 εκατ. ευρώ, διατέθηκαν μόνον 18,95 εκατ. ευρώ, παρά τις τεράστιες αμυντικές δαπάνες σε δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι θέσεις που θεσμοθετήθηκαν για ιατρούς και τεχνικούς ασφάλειας δεν έχουν ακόμα πληρωθεί.
> Να προχωρήσει η πολιτεία στην αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας χωρίς εξαγορά, τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την αύξηση των συντάξιμων αποδοχών, ζητά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. Θεωρεί ότι η εξαγορά είναι κατάφωρη αδικία επειδή η στρατιωτική θητεία αποτελεί υποχρέωση για κάθε έλληνα πολίτη.
> Διαρκώς γιγαντώνεται το πρόβλημα του νερού στην Αργολίδα, καθώς χρόνο με τον χρόνο προστίθενται περιοχές όπου το νερό κρίνεται ακατάλληλο για ύδρευση. Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία παραμένει για χρόνια αδιάφορη, χωρίς σχέδια ολοκληρωμένης διαχείρισης υδάτινων πόρων, με ελάχιστα εγγειοβελτιωτικά έργα, με σοβαρές ελλείψεις των σχετικών υπηρεσιών που έχουν συσταθεί, σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές.
> Ποιο είναι το μέλλον των «κατ’ ευφημισμόν πλέον ”προστατευόμενων” περιοχών», για πόσο καιρό ακόμη θα συνεχίζεται η χωρίς έλεος καταστροφή τους και πότε θα πάψουν να είναι οι φορείς διαχείρισης αυτών αδρανείς και ανενεργοί, ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης. Ζητά να παύσει η περαιτέρω επιδείνωση του υγροτόπου του Σχοινιά, καθώς η προστασία της περιοχής έχει ξεχωριστή σημασία μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
> Μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό σε 31 σχολεία της υπαίθρου του Νομού Ηρακλείου, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παρατηρεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλάς. Τονίζει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορέσουν οι μαθητές να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματά τους και ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα.
> Σε κακή κατάσταση παραμένει δύο χρόνια μετά την αγορά του από το υπουργείο Πολιτισμού, αντί του ποσού των 10,2 εκατ. ευρώ, το κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης, που προοριζόταν για τη δημιουργία έδρας του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και την εγκατάσταση μεταξύ άλλων της περίφημης συλλογής Κωστάκη που το Μουσείο απέκτησε πριν από οκτώ χρόνια αντί του ποσού των 60 εκατ. ευρώ, τονίζει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη. Προσθέτει ότι η θητεία της διοίκησης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης έχει λήξει από τον περασμένο Ιούνιο και μια σοβαρή πολιτιστική επένδυση ύψους συνολικά 70,2 εκατ. ευρώ του ελληνικού Δημοσίου παραμένει πλήρως αναξιοποίητη σε όλα τα επίπεδα.
> Ποια μέτρα θα λάβει προκειμένου να μην ακυρωθεί ο θεσμικός ρόλος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), καθώς και ο κατοχυρωμένος θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ερωτά τον υπουργό Απασχόλησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Χαρακτηρίζει απαράδεκτο και μη νόμιμο το γεγονός ότι η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της δυνατότητας λήψης απόφασης από τον ΟΜΕΔ για την κλαδική σύμβαση, τη χρονική στιγμή που ο Οργανισμός απέστειλε κλήση στην ΕΕΤ προκειμένου αυτή να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης.
> Να εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο, η επιδότηση δηλαδή του κόστους του εισιτηρίου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για τους κατοίκους των νησιών, πολιτική που εφαρμόζεται στη Γαλλία και την Ισπανία για τις νησιωτικές περιοχές, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, επισημαίνοντας ότι η επιδότηση των εισιτηρίων ισχύει για όλους τους κατοίκους των αστικών κέντρων των χερσαίων περιοχών.
> Να επιβληθούν κυρώσεις για την καταστροφή του δασικού πλούτου και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος από παράνομα έργα οδοποιίας σε δασική έκταση στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Κάντζα Παλλήνης, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός. Εξηγεί ότι μετά από καταγγελία της πρωτοβουλίας πολιτών Παλλήνης η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής απεφάνθη ότι «οι εργασίες αφορούσαν έργα οδοποιίας με δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον». Το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, προσθέτει, επανερχόμενο για δεύτερη φορά, κατάφερε να πάρει έγκριση στη μελέτη που υποβλήθηκε στο Δασαρχείο Πεντέλης, με τίτλο «Πυροπροστασία και πυροπροστασία δασικής έκτασης ιδιοκτησίας του ΕΕΙ». Το επίσημο έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος καταλήγει όμως στο ότι για τα έργα που εκτελούνται, με τεράστιες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, δεν «εφαρμόστηκε η διαδικασία που προβλέπεται».
> Την ανάγκη δημόσιων υποδομών στον Νομό Χαλκιδικής επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης και Γιάννης Δριβελέγκας. Αναφέρουν ότι στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ καμιά δημόσια υποδομή δεν κατασκευάστηκε, ενώ από τις απολύτως αναγκαίες για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και της δημόσιας υγείας, όπως οι δύο ΧΥΤΑ Πολυγύρου και Ανθεμούντας, που έχουν ολοκληρωθεί εδώ και έναν χρόνο, καμία δεν λειτουργεί.
> Αν εφαρμόζεται και σε ποια έκταση το Πρωτόκολλο επανεισδοχής που έχουν υπογράψει η Ελλάδα και η Τουρκία, ερωτά την υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή δημοσιεύματα για παράνομη εισροή λαθρομεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας.
Ο κ. Λοβέρδος ζητά επίσης να ενημερωθεί εάν έχει εντοπιστεί ανάμειξη των τουρκικών αρχών, εάν έχουν γίνει συγκεκριμένες αναφορές στην ΕΕ για τη χρησιμοποίηση από την Τουρκία της Ελλάδας ως πύλης εισόδου λαθρομεταναστών που στοχεύουν να εγκατασταθούν σε κράτη μέλη της και, τέλος, ποιος είναι ο αριθμός των λαθρομεταναστών για τους οποίους η Τουρκία έκανε αποδεκτή την επανεισδοχή τους.


Σχολιάστε εδώ