«ΞΕΜΠΑΡΚΑΡΕΙ» τον Βουλγαράκη!

σως αποτελεί σημαδιακή όσο και τραγική σύμπτωση, αλλά αυτός ο τίτλος σήμερα, έναν χρόνο μετά τις περυσινές εκλογές, είναι σε απίστευτο βαθμό επίκαιρος!
Και αυτό δεν είναι μόνο δικιά μας εκτίμηση, εδώ στο «ΠΑΡΟΝ». Είναι πλέον άποψη, θέση και πολλών κυβερνητικών στελεχών, ανεξάρτητα απ’ το αν τη διατυπώνουν δημόσια.
Είναι επίσης άποψη-προσμονή και της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της Κ.Ο. που παρακολουθούν με απογοήτευση και οργή την κυβέρνηση να παραπαίει και τη χώρα να βρίσκεται ξανά σε κλίμα γενικευμένης παρακμής, άσχετα με το αν η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται παντελώς ανίκανη να εισπράξει πολιτικά οφέλη.
Έτσι που έχουν έρθει τα πράγματα είναι γενική η αίσθηση πλέον ότι αυτή η ώρα, σήμερα, στη συνέντευξη που δίνει το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, είναι η ώρα του Καραμανλή και είναι η ύστατη ευκαιρία του να προχωρήσει σε αντιστροφή του γενικότερου αρνητικότατου πολιτικού κλίματος.
Σήμερα. Αύριο θα είναι πλέον αργά, το κλίμα δεν θα μαζεύεται και οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες και μη ελεγχόμενες.
Όχι μόνο για το μέλλον της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά -και αυτό είναι το σημαντικότερο- για το μέλλον της δεινά χειμαζόμενης χώρας μας.
Η ώρα του Καραμανλή λοιπόν, να ξεφύγει απ’ την εικόνα του «απόντος», του… απλού παρατηρητή και σχολιαστή των πολιτικών εξελίξεων, για τις οποίες στο κάτω-κάτω φέρει τη βασική ευθύνη, ως πρωθυπουργός της χώρας.
Να φανεί… Καραμανλής.
Και για τις καταγγελίες για σκανδαλώδη συμπεριφορά, που αγγίζουν στελέχη της κυβέρνησής του (χαρακτηριστικό, αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα, ο Γ. Βουλγαράκης).
Και για το μέλλον της κυβέρνησης του (ανασχηματισμός, σενάρια πρόωρων εκλογών).
Και -κυρίως- για την πορεία της Ελλάδας, που σίγουρα αξίζει ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο μέλλον.
Θα πάει σούμπιτος, αν…
Είναι τόσο βαρύ και εκτός ελέγχου το κλίμα, ώστε ιστορικό στέλεχος της γαλάζιας παράταξης μας τόνιζε χαρακτηριστικά:
=Αν και σήμερα δεν κάνει κάτι, θα πάει σούμπιτος!
Όλοι λοιπόν περιμένουν μια κίνηση λυτρωτική του Κώστα Καραμανλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε τούτη την περίοδο, όπου η κυβέρνηση παραπαίει και πάει απ’ το κακό στο χειρότερο, ο κόσμος συνεχίζει να επενδύει στον Καραμανλή.
Είναι όμως εξίσου χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια η εικόνα του αρχίζει να ραγίζει. Και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη του…
«Τελειώνει» τον Βουλγαράκη
Γενική είναι η αίσθηση ότι αν ο Καραμανλής σήμερα, μετά από πολύ καιρό, εμφανιστεί ξανά σαν… Καραμανλής, τότε το κυβερνητικό μέλλον του δεινά βαλλόμενου υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι προδιαγεγραμμένο. «Απόσυρση» απ’ την κυβέρνηση ή… ξεμπαρκάρισμά του, για να χρησιμοποιήσουμε έκφραση συναφή με το αντικείμενο αρμοδιοτήτων του υπουργείου του.
Ήδη το μεγαλοπρεπές και πολιτικά φωτεινό και έντιμο άδειασμα του Γ. Βουλγαράκη απ’ τον πρόεδρο της Βουλής Δημ. Σιούφα την Παρασκευή αποτελεί ουσιαστικά τον εγκυρότερο προάγγελο του μέλλοντος του Βουλγαράκη.
Οι πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός θα δείξει την έξοδο απ’ την κυβέρνηση στον υπουργό του ποικίλλουν.
Σύμφωνα με τις εκδοχές που οργίαζαν έως και χτες το βράδυ, σε ερωτήσεις που είναι δεδομένο ότι θα γίνουν, ο Καραμανλής:
– Ή θα περιοριστεί στο «παγωμένο» ότι «ο υπουργός έδωσε τις εξηγήσεις του», που αποτελεί ένα έμμεσο πλην σαφές «άδειασμα».
– Ή θα απαντήσει με μια φράση του τύπου «όλοι κρινόμαστε απ’ τη συμπεριφορά μας», που αποτελεί ένα… ακόμα φανερότερο άδειασμα.
– Ή δεν αποκλείεται ακόμα και να του… συστήσει ευθέως να δείξει την απαιτούμενη πολιτική ευθιξία και να παραιτηθεί.
Οι σχετιζόμενες με το θέμα Βουλγαράκη πληροφορίες έλεγαν επίσης ότι έγινε «σύσταση» στον υπουργό να μην παραστεί σήμερα στη συνέντευξη του Καραμανλή. Και αυτό είναι ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί…
Εκλογές – «αιματηρός»
ανασχηματισμός…
Από κει και πέρα δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι γενικότερα και συνολικότερα με την πολιτική κρίση και παρακμή.
Εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές και μάλιστα σύμφωνα με το σενάριο που πρώτο «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» εδώ και καιρό αποκάλυψε, δηλαδή των «διπλών» εκλογών την άνοιξη, αρχικά με λίστα και σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας (κάτι πιθανότατο) «δεύτερος γύρος» μαζί με τις ευρωεκλογές.
Και το σενάριο αυτό, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες.
Υπάρχουν βέβαια και φωνές που λένε ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός θα πάει απ’ τους 152 βουλευτές στους… 130-140 και δεν είναι σίγουρο και δεδομένο ότι στην επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση θα έχει αυτοδυναμία, ακόμα και με τον «νόμο Παυλόπουλου», που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με 50 βουλευτές. Αλλά έτσι κι αλλιώς, για πόσο ακόμα θα μπορεί να αντέξει μια κυβέρνηση 152 βουλευτών με «αντάρτες» επιπέδου Τατούλη, με εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα και τόσα άλλα προβλήματα;
Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για απόφαση του Καραμανλή να πάρει κεφάλια όσων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται σε σκάνδαλα ή σκανδαλώδεις συμπεριφορές. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται δεδομένο ότι με την πρώτη διαφοροποίηση βουλευτή της ΝΔ σε ψηφοφορία νομοσχεδίου στη Βουλή η κυβέρνηση πέφτει και ο Καραμανλής πάει σε εκλογές καταγγέλλοντας αποστασία. Τέλος (ίσως και όχι ανεξάρτητα με τα παραπάνω…) παίζει και το σενάριο του «αιματηρού ανασχηματισμού», που δεν μπορεί πάντως εκ των πραγμάτων να πραγματοποιηθεί πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού. Με κεντρικά πρόσωπα (θετικά ή αρνητικά…) τους Αλογοσκούφη, Ντόρα, Σαμαρά, Λιάπη και κάποιους άλλους…


Σχολιάστε εδώ