ΞΕΖΟΥΜΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙA
Για ένα και μόνο παιδί τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια από την ηλικία των 3,5 ετών ζητούν από τον γονέα από 2.970 έως 4.380 ευρώ ετησίως, δηλαδή κατά μέσον όρο 300 ευρώ τον μήνα, δώδεκα μήνες τον χρόνο, ακόμη κι αν το παιδί είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει τους γονείς του για διακοπές ένα μήνα τον Αύγουστο ή και ακόμη περισσότερο.
Τα έξοδα για τους γονείς δεν σταματούν εδώ, αφού χρεώνονται σχεδόν και άλλον ένα μήνα, δηλαδή άλλα 300 με 400 ευρώ τουλάχιστον, για έξοδα σε στολές θεάτρου για τα υποτιθέμενα θεατρικά που κάνουν τα παιδιά ή για άλλες εκδηλώσεις.
Τα παιδιά στοιβάζονται σε σκοτεινές αίθουσες, σε ομάδες που μπορεί να ξεκινούν από 10 ή 15, ακόμη και 20 παιδιά, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπηρεσία που παρέχεται κυρίως είναι η δυνατότητα να παίζουν στις κούνιες (αν υπάρχουν) ή να πατάνε το ένα το άλλο μέσα σε πλαστικά μικροκάστρα σαν αυτά που έχουν όλοι οι παιδότοποι.
Αυτή η ανάγκη ίσως να μην υπήρχε για κανέναν γονιό που μπορεί να φυλάξει ο ίδιος το παιδί του, αν οι δήμαρχοι είχαν την ευαισθησία να φτιάξουν μερικούς παιδότοπους ή παιδικές χαρές, οι οποίες σε γενικές γραμμές είτε είναι ανύπαρκτες σε γειτονιές είτε είναι σε άθλια κατάσταση και χρησιμεύουν μόνο για σύναξη ναρκομανών και άλλων ύποπτων στοιχείων.
Φανταστείτε το έξοδο για έναν γονέα που έχει δύο παιδιά και πρέπει να πληρώνει 600 ευρώ τον μήνα (έναν ολόκληρο μισθό) στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, επειδή το κράτος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του και δεν παρέχει αυτήν την υπηρεσία σε όλους τους εργαζόμενους γονείς.
Η ειρωνεία είναι ότι για να ξεχωρίσουν τα εκπαιδευτήρια προσφέρουν, λέει, υπηρεσίες όπως η μάθηση της αγγλικής γλώσσας, σε παιδιά που δεν έχουν κλείσει ακόμη ούτε τα τέσσερα χρόνια και δεν μιλούν καλά καλά ούτε τη μητρική τους γλώσσα.
Πολλά από αυτά τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ζητούν από την αρχή να προπληρώνονται διάφορα έξοδα για «υλικό», χωρίς να εξηγούν περί τίνος πρόκειται, και μιλάμε για ποσά από 140 έως 200 ευρώ. Χώρια το κατοστάρικο για την εγγραφή ή ο διακανονισμός για τη μεταφορά από και προς το σπίτι με το σχολικό.
Στα πολυτελή εκπαιδευτήρια οι όροι πληρωμής είναι αυστηροί και απαραβίαστοι.
Το θέμα της διατροφής
Τα παιδιά στα περισσότερα εκπαιδευτήρια τρώνε μία φορά στις 10 το πρωί και άλλη μία στη 1 το μεσημέρι, ό,τι μαγειρεύουν οι μάγειροι εκεί. Τι σόι κουζίνες είναι αυτές στα νηπιαγωγεία, πώς λειτουργούν, ποιος μαγειρεύει, ποιος αξιολογεί τη θρεπτικότητα των τροφίμων, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη και ποιος τελικώς ελέγχει την ποιότητα του φαγητού που μαγειρεύεται μαζικά και δίδεται ταυτοχρόνως σε δεκάδες παιδιά;
Κατά καιρούς, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων κάνουν διάφορες παραστάσεις διαμαρτυρίας προς τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Ανάπτυξης, όμως σχεδόν ποτέ δεν εξασφαλίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την πλήρη προστασία των παιδιών από ατυχήματα και των γονέων από την αισχροκέρδεια…