ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ, ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Οι επιβάτες που ταλαιπωρούνται με τις ώρες σε πλοία που δεν τους εξυπηρετούν, σε πλοία που έχουν καθυστερήσεις ή γενικώς μεταχειρίζονται τους επιβάτες σαν ζώα, δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις και δεν είναι τόσο αβοήθητοι όσο φαίνεται ότι είναι απέναντι στην πανίσχυρη ακτοπλοΐα.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Ευάγγελος Ζερβέας, παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και κατέθεσε σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής επί του Σχεδίου Νόμου του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις επιβατών και μεταφορέων στις τακτικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Τα κυριότερα σημεία των παρατηρήσεων που έκανε ο κ. Ζερβέας προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης όσο το δυνατόν μεγαλύτερης προστασίας των καταναλωτών-χρηστών θαλάσσιων μεταφορών ήταν:
1) Να έχουν ευθύνη απέναντι στον επιβάτη και οι οργανισμοί λιμένος στο κάθε λιμάνι.
2) Να διεκδικείται και να καταβάλλεται στους επιβάτες πλήρης αποζημίωση, η οποία να ανταποκρίνεται στο σύνολο των δαπανών, καλύπτοντας κάθε θετική και αποθετική ζημία την οποία ο επιβάτης αποδεδειγμένα υπέστη λόγω της υπαίτιας συμπεριφοράς του μεταφορέα, παράλληλα με το δικαίωμά του να καταφεύγει στα δικαστήρια για τη συζήτηση των αγωγών αποζημίωσης, σε περίπτωση ακύρωσης του προγραμματισμένου ακτοπλοϊκού δρομολογίου, αλλά και στην περίπτωση μακράς καθυστέρησης κατά την αναχώρηση με υπαιτιότητα του μεταφορέα.
3) Να μπορούν να τροποποιούν ή να ακυρώνουν τα εισιτήρια τους οι επιβάτες, όταν για λόγους ανώτερης βίας (ιδίως υγείας), που αποδεικνύονται εγγράφως, αδυνατούν να ταξιδέψουν στην προγραμματισμένη ημέρα και ώρα για την οποία εκδόθηκε το εισιτήριο μεταφοράς και
4) Να ασφαλίζονται οι επιβάτες για ενδεχόμενο θανάτου ή κάποιας άλλης σωματικής βλάβης που έλαβε χώρα πάνω σε πλοίο ή σχετίζεται άμεσα με την εκμετάλλευση πλοίου ή την παροχή θαλάσσιας αρωγής προς πλοίο, αλλά και για ζημιά που μπορεί να προκληθεί σε οχήματα, συμπεριλαμβανομένων όλων των αποσκευών που μεταφέρονται μέσα ή πάνω σε αυτά.


Σχολιάστε εδώ