Καταβάλλει στο Δημόσιο φόρους και μερίσματα, ενώ επεβλήθη και… πρόστιμο!

Δηλαδή χαρακτηρίστηκαν από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Πειραιά ως αυθαίρετα ακίνητα επί της Λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου και Κανάρη στη λιμενική ζώνη του ΟΛΠ, στην περιοχή Δραπετσώνας, και επεβλήθη αφενός η διακοπή των εργασιών κατεδάφισης και αφετέρου η κατεδάφιση των ίδιων κτιρίων (αντίφαση!).
Ο ΟΛΠ κατέθεσε ένσταση, στην οποία επισημαίνεται η αβασιμότητα και η λανθασμένη παρέμβαση τόσο κατά τον τύπο όσο κατά την ουσία και, κυρίως, η λεπτομέρεια ότι με την από 13/2/2002 Σύμβαση Παραχώρησης εκ μέρους του Δημοσίου το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του Λιμένος Πειραιώς ανήκει στον ΟΛΠ.
Με τη σύμβαση αυτή ο ΟΛΠ ανέλαβε υποχρεώσεις για τη συνεχή και αδιάλειπτη παροχή του συνόλου των λιμενικών υπηρεσιών και εξυπηρετήσεων, τη μέριμνα εγκατάστασης, συντήρησης και βελτίωσης του επιπέδου ασφάλειας στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά, την εξασφάλιση της δίκαιης μεταχείρισης των χρηστών και την κάλυψη των εξόδων συντήρησης του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν αντικείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης.
Το άλλο θέμα επικαιρότητας είναι οι γνωστές αντιδράσεις από την ανακήρυξη προσωρινού πλειοδότη του διαγωνισμού για την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων.
Ας δούμε όμως ποια είναι, σε γενικές γραμμές, η οικονομική κατάσταση του ΟΛΠ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1930, έγινε Ανώνυμη Εταιρεία το 1999, είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο, ενώ το Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό 74,14%, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό για τη χρήση του 2007.
Ο κύκλος εργασιών (πωλήσεις) της εταιρείας ανήλθε το 2007 στα 171,3 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος πωληθέντων σε 126,5 εκατ. ευρώ. Από το κόστος αυτό, η μισθοδοσία και οι άλλες παροχές ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι μισθοί ανέρχονται σε 84,4 εκατ. ευρώ, οι εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία σε 12,7 εκατ. ευρώ, οι παροχές σε 1,3 εκατ. ευρώ, οι αποζημιώσεις σε 1,3 εκατ. ευρώ και οι προβλέψεις για αποζημίωση σε 0,3 εκατ. ευρώ. Οι αμοιβές και τα έξοδα διοίκησης ανέρχονται σε 12 εκατ. ευρώ.
Μετά την αφαίρεση των εξόδων αυτών, ο ΟΛΠ εξασφάλισε κέρδη χρήσης προ φόρων 33,4 εκατ. ευρώ και μετά φόρων 8,6 εκατ. ευρώ, τα οποία διανέμονται στους μετόχους και, φυσικά, στο Δημόσιο κατά ποσοστό 74,14%.
Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ, η καθαρή θέση σε 181,3 εκατ. ευρώ και το σύνολο των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων σε 90,8 εκατ. ευρώ.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2007 απασχολούνταν στον ΟΛΠ ως μόνιμοι 1.584 άτομα και ως εποχικοί 21 άτομα. Σύμφωνα με τη ΣΣΕ των υπαλλήλων του ΟΛΠ, η εταιρεία καταβάλλει επίδομα αποχώρησης στους υπαλλήλους της που υπηρετούσαν ως μόνιμοι υπάλληλοι στο ΝΠΔΔ ίσο με τις τακτικές αποδοχές επτά μηνών. Στους επί συμβάσει υπαλλήλους καταβάλλει είτε επίδομα αποχώρησης είτε αποζημίωση, ανάλογα με την προϋπηρεσία καθενός. Στους εργάτες καταβάλλει αποζημίωση. Όλα αυτά, είτε είναι επίδομα είτε αποζημίωση, έχουν ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ. Η υποχρέωση για παροχή κύριας και επικουρικής ασφάλισης καλύπτεται από το ΙΚΑ, το οποίο χορηγεί συνταξιοδοτικές και ιατροφαρμακευτικές παροχές. Κάθε εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να συνεισφέρει μέρος του μηνιαίου μισθού του στο ΙΚΑ, ενώ τμήμα της συνολικής εισφοράς καλύπτεται από τον ΟΛΠ. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ δικαιούνται κατά τη συνταξιοδότησή τους εφάπαξ ποσό από το Ταμείο Προνοίας και Ασθενείας Εργαζομένων, το οποίο είναι σήμερα (το μέγιστο) 40.600 ευρώ. Ακόμα, από τον ΟΛΠ χορηγούνται στους υπαλλήλους άτοκα δάνεια μέχρι του ποσού των 3.000 ευρώ, τα οποία αποπληρώνονται με παρακράτηση από τους μηνιαίους μισθούς.
Ο ΟΛΠ δεν έχει ελεγχθεί φορολογικά για τις χρήσεις μετά το 2002!


Σχολιάστε εδώ