Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε παιχνίδια!

Υπάλληλοι της Νομαρχίας Πειραιά πήραν τον περασμένο Δεκέμβρη δείγματα από δύο είδη πλαστικών παιχνιδιών που διέθετε το κατάστημα, με την επωνυμία «Φίδι 48 πράσινο», προέλευσης Κίνας και «Sprungball – Hopperball», και τα έστειλαν στο υπουργείο Ανάπτυξης και από εκεί στο Χημείο του Κράτους για ανάλυση.
Τα αποτελέσματα του Χημείου, που, σημειωτέον, κοινοποιήθηκαν στη Νομαρχία Πειραιά με καθυστέρηση πέντε και επτά μηνών, αναφέρουν ότι και τα δύο παιχνίδια είναι μη κανονικά και δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην αγορά, καθώς η περιεκτικότητά τους σε φθαλικούς εστέρες δεν είναι σύμφωνη με την εθνική (ΦΕΚ 832 Β΄ 6/7/2006) και κοινοτική νομοθεσία, ενέχουν δηλαδή χημικό κίνδυνο.
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα του Χημείου του Κράτους αναφέρουν ότι τα παιχνίδια περιέχουν την ουσία Dinp (φθαλικός δι-ισο-εννεαϋλ-εστέρας) σε περιεκτικότητα κατά βάρος του πλαστικοποιημένου υλικού κατά πολύ ανώτερη από το επιτρεπτό όριο, που είναι 0,1%, και συγκεκριμένα 42,8% για το προϊόν «Φίδι 48 Πράσινο» και 30% για το προϊόν «Sprungball – Hopperball», για το οποίο επιπλέον σημειώνεται ότι υπάρχει κίνδυνος τμήμα του παιχνιδιού να τοποθετηθεί από τα παιδιά στο στόμα. Αμέσως μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του Χημείου στη Νομαρχία Πειραιά από το υπουργείο Ανάπτυξης, ελεγκτές της διεύθυνσης Ανάπτυξης της νομαρχίας πραγματοποίησαν εκτεταμένους ελέγχους σε υποκαταστήματα της εταιρείας Jumbo ΑΕ στον ευρύτερο Πειραιά, όπου δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη των συγκεκριμένων παιχνιδιών.
Η Νομαρχία Πειραιά καλεί όσους καταναλωτές αγόρασαν τα συγκεκριμένα προϊόντα να πάψουν να τα χρησιμοποιούν, προκειμένου να μην τεθεί σε κανέναν κίνδυνο η υγεία των παιδιών. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι ελεγκτές της νομαρχίας δεν βρήκαν τεμάχια από τα συγκεκριμένα παιχνίδια, έλαβαν δείγματα από παρεμφερή παιχνίδια που διατίθεντο στα καταστήματα της εν λόγω εταιρείας, τα οποία εστάλησαν στο Χημείο του Κράτους, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους. Την ίδια στιγμή οι έλεγχοι της νομαρχίας επεκτείνονται σε όλα τα καταστήματα πώλησης παιχνιδιών στον ευρύτερο Πειραιά, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των μικρών καταναλωτών.
Εκείνο που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε εν προκειμένω είναι γιατί καθυστέρησε να αναλύσει τα δείγματα το Γενικό Χημείο του Κράτους. Αν χρειάζονται πέντε μήνες για να γίνει μια απλή ανάλυση, και μάλιστα σε προϊόντα που χρησιμοποιούν παιδιά και θεωρούνται επείγουσες περιπτώσεις, σε άλλες περιπτώσεις μικρότερης σημασίας πόσος χρόνος χρειάζεται; Καμιά… τριετία; Και αν η επικίνδυνη χημική ουσία ήταν τοξική και προκαλούσε σωματική ζημιά στα παιδιά, τι να τα κάνουμε τώρα τα αποτελέσματα, αφού το κακό θα είχε προλάβει να γίνει;
Παρ’ όλα αυτά, γεγονός παραμένει πως επί μισό χρόνο κάποια παιδιά έπαιζαν με παιχνίδια επικίνδυνα για την υγεία τους χωρίς να το γνωρίζει κανένας, ενώ θα έπρεπε να το γνωρίζουν όλοι από την πρώτη στιγμή!


Σχολιάστε εδώ