εδώ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ…

Ο έλληνας ευρωβουλευτής κάλεσε, εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτισμού, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προστατεύσει την ευρωπαϊκή δημιουργικότητα και ως εκ τούτου να διαφυλάξει το καλλιτεχνικό περιεχόμενο που διατίθεται στα νέα Μέσα Επικοινωνίας, περιορίζοντας την παράνομη δραστηριότητα των χρηστών εις βάρος των πνευματικών δημιουργών. Η ψήφιση της οδηγίας Telecom θα γίνει στη δεύτερη Ολομέλεια του Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο.
w«Την περαιτέρω ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας διότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπεραλίευσης, ενώ παράλληλα παρέχει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας στους καταναλωτές» τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιάννης Γκλαβάκης μετά την έγκριση της έκθεσής του από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος της έκθεσης είναι η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων που ασκούνται στις παράκτιες ζώνες, δίνοντας έμφαση στην αλιεία και κυρίως στην υδατοκαλλιέργεια. Όπως σημειώνεται μάλιστα, στην Ελλάδα οι παράκτιες ζώνες έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, διότι εκεί συγκεντρώνεται σχεδόν το 33% του πληθυσμού της χώρας, οι δώδεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες είναι παράκτιες, ενώ τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, ο Βόλος, η Καβάλα κ.ά. είναι παράκτιες ζώνες. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή από κάθε άλλο μεσογειακό ή ευρωπαϊκό κράτος και αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής ακτογραμμής της ΕΕ των 25.
wΔιευκρινίσεις σχετικά με το «ποια μέτρα προτίθεται να λάβει τόσο για την ουσιαστική προτροπή των πολιτών – καταναλωτών να αντικαταστήσουν τα ρυπογόνα οχήματά τους με οχήματα οικολογικής τεχνολογίας όσο και για την παρότρυνση των κρατών μελών να ορίσουν μια πανευρωπαϊκή καταληκτική ημερομηνία, μέχρι την οποία θα απαγορευτεί η χρήση άλλων οχημάτων εκτός των ΄ʼʽπράσινωνʼʼ εντός της ΕΕ» ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Αγγελάκας. Απαντώντας ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας τόνισε ότι η Επιτροπή ετοιμάζεται να υποβάλει σχετική πρόταση για την προώθηση των «πράσινων» αυτοκινήτων πριν από τα τέλη του 2008.
wΔέσμη μέτρων για την ενδυνάμωση του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης παρουσίασε ο αρμόδιος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Επίτροπος κατά τη διάρκεια συζήτησης για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πακέτο και την προώθηση του δικαιώματος των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, υποστήριξε την ενίσχυση των πολιτικών για τη νέα γενιά, την επέκταση των γονικών και οικογενειακών αδειών και τη φροντίδα και περίθαλψη με σεβασμό στον άνθρωπο.
wΤην απαγόρευση της κλωνοποίησης ζώων για την παραγωγή τροφίμων ζητεί από την Κομισιόν, με σχετικό ψήφισμά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, ζητεί να απαγορευτεί η κλωνοποίηση ζώων για επισιτιστικούς λόγους, η εκτροφή κλωνοποιημένων ζώων ή απογόνων τους, η διάθεση στην αγορά κρέατος ή γαλακτοκομικών προερχόμενων από κλωνοποιημένα ζώα ή από τους απογόνους τους και η εισαγωγή κλωνοποιημένων ζώων ή των απογόνων τους, καθώς και προϊόντων που προέρχονται από αυτά. Όπως δήλωσε σχετικά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιάννης Γκλαβάκης, που έχει καταθέσει και ανάλογο ερώτημα στην Κομισιόν, «η κλωνοποίηση ζώων και η εκτροφή τους για την παραγωγή τροφίμων είναι αντίθετη με τις αρχές του ευρωπαϊκού μοντέλου κτηνοτροφίας και παραγωγής αγροτικών προϊόντων, το οποίο βασίζεται στην προσφορά υγιεινών και ασφαλών προϊόντων, σεβόμενο παράλληλα και τις προϋποθέσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων».


Σχολιάστε εδώ