Δεν θα κατέβει στις εκλογές ο Αλαβάνος
ΜΕ ΒΑΣΗ τις πληροφορίες αυτές, ο Αλέκος Αλαβάνος θα φύγει και οι λόγοι μπορεί να είναι ακόμη και υγείας, όπως παλαιότερα είχε κυκλοφορήσει και είχε ειπωθεί σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όταν είχε ανακοινώσει ότι σκέπτεται να αποχωρήσει.
ΟΙ ΙΔΙΕΣ πληροφορίες λένε ότι ο Αλέκος Αλαβάνος έχει συζητήσει το θέμα με τη γυναίκα του και την οικογένειά του και τα έχουν συμφωνήσει. Ο ίδιος στο ζήτημα αυτό τηρεί σιγήν ιχθύος και όταν του τίθεται το ερώτημα αποφεύγει να απαντήσει. Ίσως να τον έχουν επηρεάσει οι δικοί που του λένε ότι «υπάρχουν και άλλα ωραία πράγματα στη ζωή»…
ΓΙΑ ΤΗ σημερινή πολιτική κατάσταση και τα τεράστια προβλήματα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζεται και όταν ερωτάται για το τι θα γίνει μετά τις εκλογές, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, λέει αυτό θα το δούμε μετά από τόσο μπάχαλο που θα υπάρξει.
ΣΤΟ μεταξυ στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ φαίνεται να υπάρχει έντονος προβληματισμός σε ό,τι αφορά τα θέματα που θέτει ο κόσμος προς τα ηγετικά στελέχη, με κεντρικό την κυβερνητική προοπτική του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ… σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ένα θέμα το οποίο έθεσε και ο Αλέξης Τσίπρας για ανταλλαγή απόψεων.
Θα πρεπει μάλιστα να σημειώσουμε ότι ο προβληματισμός αυτός οφείλεται στο ότι από την πλευρά του κόσμου ασκείται μεγάλη πίεση για το θέμα αυτό.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ δυσκολίες για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχουν αφετηρία δεσμευτική απόφαση του τελευταίου συνεδρίου του κόμματος για κυβερνητική συνεργασία με άξονα τις δυνάμεις της Αριστεράς, κάτι βεβαίως που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και με το πλέον απαισιόδοξο για το ΠΑΣΟΚ εκλογικό αποτέλεσμα.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ερώτημα που δημιουργείται για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφορά κυρίως την περίπτωση της μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος και την προοπτική των δεύτερων εκλογών, αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Και το ερώτημα είναι σαφέστατο και καυτό για το ποιο ποσοστό θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τη σφοδρότατη πίεση του ΠΑΣΟΚ και μεγάλης μερίδας του κόσμου της Αριστεράς να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ…
ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ κυρίως ότι το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και μη σχηματισμού κυβέρνησης, δηλαδή σε περίπτωση δεύτερων εκλογών, θα επιδιώξει με κάθε μέσον να έρθει πρώτο κόμμα για να πάρει το μπόνους και μετά θα συζητήσει για συνεργασία. Και αυτό που επισημαίνουν είναι πως ό,τι κερδίσει το ΠΑΣΟΚ θα το πάρει από τον
ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ όπως είπαμε είναι μεγάλος και τα διάφορα σενάρια για τις εξελίξεις πολλά και σύνθετα… Με κύριο τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία για να μη φορτωθεί την ευθύνη του αδιέξοδου. Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα, ένα είναι βέβαιο και το εκφράζει απόλυτα η χαρακτηριστική φράση ενός στελέχους: «Δυστυχώς βρισκόμαστε στη… στενή».
Διαφωνίες για την κρίση
του Καυκάσου, τη Ρωσία,
τους αγωγούς και το Κυπριακό
Διασταση απόψεων έως και πλήρη αντίθεση παρουσιάστηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα που αφορούν τον Καύκασο και τη στάση της χώρας μας απέναντι στη Ρωσία, τους αγωγούς, αλλά και το Κυπριακό, το οποίο είχε αρχίσει να συζητείται στον ΣΥΡΙΖΑ με σοβαρές διαφωνίες από τις αρχές του καλοκαιριού.
Ειδικοτερα για το θέμα της στάσης απέναντι στα γεγονότα του Καυκάσου, στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, το ΔΗΚΚΙ, οι Ενεργοί Πολίτες, η ΚΕΔΑ, και στελέχη του σοσιαλιστικού χώρου έθεσαν το θέμα μιας άλλης, ριζικά διαφορετικής προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα αυτά, με γνώμονα όχι τις ίσες αποστάσεις αλλά την αντίθεση στη Νέα Τάξη και τον αμερικανικό παράγοντα, και την αξιοποίηση από μέρους της χώρας μας των δυνατοτήτων που ανοίγονται από την επανενεργοποίηση της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή.
Συγκεκριμενα για το θέμα του αγωγού South Stream (αερίου) υπήρξε μετατόπιση από τη θέση που εκφράστηκε στην πρώτη συζήτηση στη Βουλή. Σημειώνουμε ότι υπέρ της επανατοποθέτησης στο θέμα του αγωγού αερίου τάχθηκαν, σε μεταγενέστερη τοποθέτησή τους, και η συντριπτική πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ (υπήρξε μία μόνο ψήφος κατά) και ο Αλέκος Αλαβάνος.
Ωστοσο η γενικότερη διάσταση απόψεων στα ζητήματα αυτά παραμένει. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΗΚΚΙ διοργανώνει στις 21 Σεπτεμβρίου εκδήλωση στην αίθουσα του Βελλίδειου στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον τοπικό σύνδεσμο «Ελληνορωσική Συμμαχία», για τα προηγούμενα θέματα και τις εξελίξεις στη Βαλκανική.
Αλλα το πιο ακανθώδες θέμα που απασχόλησε επί μακρόν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να εξευρεθεί μια πιο στέρεη κοινή αναφορά είναι το Κυπριακό. ΔΗΚΚΙ, ΚΟΕ και στελέχη του σοσιαλιστικού χώρου αμφισβήτησαν έντονα την πορεία που έχει επιλέξει ο Χριστόφιας, θεωρώντας πως μέσα από αυτήν την εξέλιξη το Κυπριακό απο-διεθνοποιείται και ο έλεγχος περνάει στον αμερικανικό παράγοντα, με αποτέλεσμα την έμμεση επαναφορά του Σχεδίου Ανάν. Συνέδεσαν μάλιστα την προηγούμενη πολιτική του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη στάση του στο θέμα της Ευρωσυνθήκης και τη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική που ακολουθεί στο νησί. Το πιθανότερο είναι η κάθε συνεργαζόμενη δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει τη δική της ξεχωριστή πορεία και στο ζήτημα αυτό.
Φαινεται όμως πως μπορούν να κερδίσουν έδαφος οι απόψεις που προτάσσουν την εκ νέου διεθνοποίηση του Κυπριακού ως θέματος ξένης εισβολής και κατοχής και τάσσονται κατά της κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της υποκατάστασής της από ένα νέο κράτος που θα προκύψει από παρθενογένεση σύμφωνα με τις πιέσεις του αμερικανικού και του τουρκικού παράγοντα.