ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΖΥΜΑΡΙΚΑ;

Κατά 14% αυξήθηκε φέτος η παραγωγή σιτηρών σε σχέση με πέρσι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αντίστοιχη είναι η αύξηση και των εκτάσεων που έχουν καλλιεργηθεί για παραγωγή σιτηρών.
Πέρσι, μας είχαν αλλάξει τα φώτα στις ανατιμήσεις στα άλευρα και τα ζυμαρικά και η μπάλα πήρε και το ψωμί, επειδή, λέει, δεν υπήρχαν σιτηρά, οι σοδειές δεν πήγαν καλά και η προσφορά ήταν μικρή και άρα οι τιμές τινάχτηκαν 100% προς τα πάνω.
Σύμφωνα όμως με επίσημες προβλέψεις, φέτος τα πράγματα άλλαξαν και είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξα. Πού θα στηρίξει λοιπόν τώρα η βιομηχανία τις όποιες ανατιμήσεις ζητήσει από τον Οκτώβριο;
Σύμφωνα με απάντηση της Kομισιόν προς τον ευρωβουλευτή της Nέας Δημοκρατίας καθηγητή κ. Γιώργο Παπαστάμκο, η παραγωγή σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την περίοδο εμπορίας 2008-09 εκτιμάται επί του παρόντος ότι θα ανέλθει σε 295 εκατ. τόνους, δηλαδή θα παρουσιάσει αύξηση κατά 37 εκατ. τόνους ή κατά 14% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας.
Από τους επιπλέον 37 εκατ. τόνους, 14 εκατομμύρια προέρχονται από την αύξηση των εκτάσεων και 23 εκατομμύρια από την προβλεπόμενη αύξηση της στρεμματικής απόδοσης. Οι 295 εκατ. τόνοι αντιπροσωπεύουν, εξάλλου, αύξηση κατά 20 εκατ. τόνους ή κατά 7% σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων περιόδων εμπορίας.
Οι καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο εμπορίας 2008-09 είναι μέχρι τώρα σχετικά ευνοϊκές και ο παγετός του φετινού χειμώνα δεν έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες, οι οποίες αναπτύσσονται ικανοποιητικά. Οι βροχοπτώσεις ήταν αρκετές, με συνέπεια να αποκατασταθούν τα αποθέματα υδάτινων πόρων στην κεντρική Ευρώπη και να μετριαστούν οι επιπτώσεις της ξηρασίας στη νότια Γαλλία και την Ιβηρική Χερσόνησο.
Αν ακούσουμε λοιπόν αυξήσεις σε
άλευρα, ψωμιά και ζυμαρικά αυτό τον χειμώνα, θα ξέρουμε καλά τους απατεώνες οι οποίοι θα προσπαθήσουν να βγάλουν
υπερκέρδη σε βάρος των ελλήνων καταναλωτών.
Αρκεί να το δει αυτό και το αρμόδιο
υπουργείο Ανάπτυξης…
Θέλουν να επιβάλουν το κατεψυγμένο ψωμί!
Την ίδια ώρα οι αρτοβιομηχανίες της χώρας κατηγορούν το υπουργείο Ανάπτυξης ότι επιδοτεί την ακρίβεια, θέτοντας όρους στο bake off για τα σούπερ μάρκετ, και υπόσχονται ότι θα ρίξουν τις τιμές στο ψωμί από κατεψυγμένη ζύμη στα 65 λεπτά. Μάλιστα απέστειλαν και σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό, στην οποία μεταξύ των άλλων τονίζουν τα εξής:
«Ο Νόμος 3526/2007 περιορίζει τις επιλογές των καταναλωτών και τους υποχρεώνει να πληρώνουν το ψωμί ακριβά! Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το βασικό καθημερινό ψωμί των Ελλήνων, η χωριάτικη φρατζόλα 350 γρ. έφθασε να πωλείται προς 90 λεπτά.
Το ίδιο υπουργείο, που τώρα δίνει μάχη κατά της ακρίβειας, θέσπισε νόμο που ευνοεί την ακρίβεια στο βασικότερο είδος διατροφής. Ο μεγάλος χαμένος του Ν. 3526/2007 είναι ο έλληνας καταναλωτής!
Στις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε παγκοσμίως και ενώ η κυβέρνησή σας καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να καταπολεμήσει την ακρίβεια, η απελευθέρωση της αγοράς ψωμιού θα ωφελήσει άμεσα τους καταναλωτές.
Εάν η κυβέρνησή σας απελευθερώσει την αγορά άρτου, καταργώντας τους περιορισμούς που ισχύουν για την πώλησή του στα σούπερ μάρκετ και άλλα σημεία, δεσμευόμαστε να διαθέτουμε τουλάχιστον μέχρι 31/3/2009 διαμέσου των συνεργαζόμενων λιανεμπορικών επιχειρήσεων την ίδια χωριάτικη φρατζόλα 350 γρ., φτιαγμένη στην Ελλάδα, με ελληνικές πρώτες ύλες και δίνοντας δουλειά σε εργαζόμενους στην Ελλάδα, στην ανώτατη τιμή των 65 λεπτών».


Σχολιάστε εδώ