«Βασικός μέτοχος» Νο2 το ξεπούλημα του ΟΤΕ…

Παρά τις παρασκηνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης για να πειστεί ο «σκληρός» Τσάρλι ΜακΓκρίβι ότι η μεθόδευση ξεπουλήματος του ΟΤΕ ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς φαίνεται ότι έχει χαράξει πορεία σύγκρουσης με την Αθήνα, όπως και στην περίπτωση του «βασικού μετόχου», που εξελίχθηκε σε φιάσκο για την κυβέρνηση. Ο ιρλανδός Επίτροπος δηλώνει ανοικτά ότι, από την προκαταρκτική έρευνά του για την υπόθεση, «δεν έχει δει ακόμη πώς οι ελληνικές αρχές θα διασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας», σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε την Πέμπτη στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.
Η απάντηση ΜακΓκρίβι εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία στην Αθήνα, καθώς φαίνεται ότι δεν έχει πειστεί από την επιχειρηματολογία που επιστρατεύθηκε, προκειμένου να δικαιολογηθούν τα… αδικαιολόγητα, δηλαδή η κατάφωρη παραβίαση του κατοχυρωμένου δικαιώματος των μετόχων μειοψηφίας να πουλήσουν σε δίκαιη τιμή τις μετοχές τους στον νέο βασικό μέτοχο του ΟΤΕ. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίσθηκε ότι η σχετική Οδηγία της Κομισιόν τής δίνει το περιθώριο αποκλίσεων από αυτήν τη βασική αρχή, για εθνικούς λόγους.
Υπενθυμίζεται ότι το «Π» είχε εξαρχής υποστηρίξει ότι ήταν επιβεβλημένη η εξαγορά των μετοχών μειοψηφίας, μεταξύ των οποίων και πολλών ασφαλιστικών ταμείων, επικρίνοντας μάλιστα με σφοδρότητα τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλέξη Πιλάβιο για την απόφασή του να επιτρέψει τη… σφαγή των μικρομετόχων, υπακούοντας στις υποδείξεις του υπουργείου Οικονομίας.
«Δεν συντρέχει περίπτωση υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από την Deutsche Telecom προς τους μετόχους του ΟΤΕ επειδή εφαρμόζεται διαδικασία αποκρατικοποίησης, η οποία εξαιρείται από τη σχετική υποχρέωση του νόμου 3461/2006», είχε ανακοινώσει προ διμήνου ο κ. Πιλάβιος, εναρμονιζόμενος πλήρως με τον κ. Αλογοσκούφη, αλλά ξεχνώντας ότι το πρώτο καθήκον του είναι να προστατεύει τους μετόχους μειοψηφίας.
Ο κ. ΜακΓκρίβι φάνηκε την Πέμπτη να αντιμετωπίζει με ειρωνεία αυτήν την επιχειρηματολογία: υπενθύμισε ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ διαρκεί δώδεκα ολόκληρα χρόνια, θέλοντας με τον τρόπο αυτόν να υπογραμμίσει ότι ορισμένες παρεκκλίσεις μπορεί να επιτρέπονται, αλλά όχι και να δημιουργούνται από τις κυβερνήσεις… ζώνες μόνιμης εξαίρεσης από την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν οι Γερμανοί είχαν υποχρεωθεί από την κυβέρνηση να προσφέρουν και στους μετόχους μειοψηφίας του ΟΤΕ την ίδια τιμή που πρόσφεραν στο Δημόσιο θα έπρεπε να πληρώσουν άλλα 7 δισ. ευρώ, αφού θεωρείται βέβαιο ότι όλοι οι μέτοχοι θα έσπευδαν προς την έξοδο. Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι οι Γερμανοί θα… τρέπονταν σε φυγή σε αυτήν την περίπτωση, αφού το κόστος της εξαγοράς θα ανέβαινε σε απαγορευτικά ύψη.
Αντί να υποχρεώσει την Deutsche Telekom να αποζημιώσει σωστά τους μετόχους μειοψηφίας, η κυβέρνηση προτίμησε να αφήσει ακόμη και ασφαλιστικά ταμεία να χάνουν τεράστια ποσά, αφού η μετοχή του ΟΤΕ κατέρρευσε μετά την εξαγορά και σήμερα τίθεται σε διαπραγμάτευση κάτω από τα 15 ευρώ.
Στη γωνία οι διοικητές
Οι τελευταίες εξελίξεις διαμορφώνουν ένα όχι ιδιαίτερα ευχάριστο νομικό πλαίσιο για τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που κατέχουν μετοχές ΟΤΕ. Ως τώρα, όλες οι διοικήσεις προτιμούν να ευθυγραμμίζονται με την κυβέρνηση που τους διόρισε, αποφεύγοντας να διεκδικήσουν στα δικαστήρια ίση μεταχείριση με το Δημόσιο και τη Marfin, με σωστή εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου.
Είναι χαρακτηριστική η μεθόδευση της διοίκησης του Ταμείου Αυτασφάλειας της Εθνικής Τράπεζας: οι συνδικαλιστές πίεζαν από τον Ιούλιο για την υποβολή αγωγής, τονίζοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να κατηγορηθεί αργότερα η διοίκηση ακόμη για απιστία στην υπηρεσία. Προς το παρόν, με διάφορα διαδικαστικά τερτίπια, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συνδέονται και με «υψηλές» μεθοδεύσεις, άσχετες με τα συμφέροντα του Ταμείου, η διαδικασία προσφυγής στη Δικαιοσύνη έχει «παγώσει». Πάντως, νομικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι για την όποια αδράνειά τους στην υπεράσπιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων οι διοικήσεις των Ταμείων φέρουν ακέραιη την ποινική ευθύνη.
Ν. Χ.


Σχολιάστε εδώ