ΒΑΖΕΙ ΧΕΡΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ Ο ΦΩΛΙΑΣ
Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα κέρδη φορολογούνται σωστά, δηλαδή σε 17 ανεπτυγμένες χώρες, επειδή δεν τους συμφέρει να πωλούν ακριβά ρίχνουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα και είναι και στο παιγνίδι.
Σε φορολογικούς παράδεισους, όπως είναι η Ελλάδα (όπου όλους τους φόρους τους πληρώνουν τα κορόϊδα οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ελάχιστοι έντιμοι επιχειρηματίες, βιοτέχνες κ.λπ.), δεν έχουν πρόβλημα, αφού δεν φορολογούνται υψηλά, να ανεβάσουν τις τιμές και να έχουν υψηλά κέρδη.
Το υπουργείο Ανάπτυξης με τον νόμο για τις ενδοομιλικές πωλήσεις ή Transfer sailing όπως ονομάζεται στη διεθνή εμπορική γλώσσα, ζητά από τις πολυεθνικές να δίνουν λογαριασμό, δηλαδή κάθε τεσσεράμισι μήνες να δίνουν έναν φάκελο στην αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο της αγοράς που θα συσταθεί σύντομα από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο οποίος να περιέχει κοστολογικά στοιχεία που να δικαιολογούν τον λόγο για τον οποίο το ίδιο προϊόν, ας πούμε ένα κουτί καφέ 300 γραμμαρίων, πωλείται στη Γερμανία ένα ευρώ και στη χώρα μας 1,80.
Να δικαιολογήσουν δηλαδή με πραγματικά και ειλικρινή στοιχεία γιατί πουλάνε ακριβότερα στην Ελλάδα απ’ ό,τι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Αν δεν κάνουν φάκελο με ειλικρινή στοιχεία ή δεν υποβάλλουν καθόλου φάκελο, θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα ίσα με το 10% του τζίρου του προϊόντος για το οποίο ελέγχονται. Μιλάμε δηλαδή για πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ.
Το μέτρο αυτό όχι μόνο δεν προσβάλλει την αρχή του ελεύθερου εμπορίου, αλλά είναι σύμφωνο με τις αρχές του ΟΟΣΑ και της ΕΕ και ισχύει ως νόμος του κράτους και σε 17 ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες βεβαίως οι πολυεθνικές πωλούν σε λογικές τιμές τα προϊόντα που στην Ελλάδα πωλούν με κάμποσα ευρώ παραπάνω.
Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι άργησε να πάρει το συγκεκριμένο μέτρο, που σίγουρα αν εφαρμοστεί σωστά θα ρίξει τις τιμές λιανικής σε τρόφιμα, ποτά, αναψυκτικά, είδη προσωπικής υγιεινής και γενικά σε όλα τα προϊόντα των πολυεθνικών στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Το ΠΑΣΟΚ όμως θα πρέπει να εξηγήσει παράλληλα τι το εμπόδισε να πάρει το ίδιο μέτρο 20 χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό είναι ένα από τα 41 μέτρα που θα έχει άμεση επίδραση στον πόλεμο κατά της ακρίβειας, αν βέβαια εφαρμοστεί σωστά από την κυβέρνηση.