Από το Περιστύλιο…

Περιφερόμενοι αρμόδιοι πηγαινοέρχονταν από τα έδρανα στο καφενείο κι από εκεί στην κάλπη, παραδίδοντας ψηφοδέλτια που ο κ. Αγοραστός διαπίστωνε ότι είναι «εκτός γραμμής» (έξω από το τετραγωνάκι του ονομαστικού ψηφοδελτίου όπου έπρεπε να σημειώσουν την ψήφο τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση, και όπου απλώς οι κ. Τραγάκης, Αγοραστός, Πατριανάκου και Μπούγας άνοιγαν τα μάτια στους ατζαμήδες βουλευτές για να μην είναι άκυρη η ψήφος τους και ο κ. Αγοραστός τα τσαλάκωνε και τα στρίμωχνε άκομψα στην τσέπη του)… Το θέαμα, αν μη τι άλλο, μαρτυρά πλήρη περιφρόνηση προς την κορυφαία διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, που πρώτο είχε απαξιώσει το καταγγέλλον ΠΑΣΟΚ μη συμμετέχοντας στη συζήτηση και στην ψηφοφορία…
νΕίναι πάντως πραγματικό θαύμα: Κανείς δεν είχε ξαναδεί να γίνεται βαβούρα στην αίθουσα της ολομέλειας κατά τις ψηφοφορίες, όπου οι βουλευτές προσέρχονται -ασεβώς- την ώρα που οι επί του καταλόγου συνάδελφοί τους τους καλούν να ψηφίσουν και αποχωρούν τρέχοντας πριν ο πρόεδρος ανακοινώσει το αποτέλεσμα. Και η πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Μπενάκη δεν ξέρει τίποτα και, δοθείσης ευκαιρίας για αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ζητά να γίνει έλεγχος. Μόνο ο κ. Σιούφας γνωρίζει και προς τιμήν του πήρε την ευθύνη πάνω του για την εικόνα «παιδικής χαράς» που παρουσίαζε το κοινοβούλιο.
νΤο «λαβράκι» το έβγαλε ο συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, αντιπρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, λίγο πριν τον Αύγουστο. Ως εδώ καλά. Το θέμα είναι ποιος από τη Νέα Δημοκρατία του το «εμπιστεύτηκε»…
νΤην καταγγελία είχαν αρχικά αποφασίσει στο ΠΑΣΟΚ να την κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος. Το βράδυ της περασμένης Κυριακής ο Γιώργος Παπανδρέου είδε τα επίμαχα κομμάτια του βίντεο με τον Γιάννη Ραγκούση σε ιδιωτικό στούντιο εταιρείας που συνεργάζεται με τη Χαριλάου Τρικούπη. Το πρωί της Δευτέρας ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε σε σύσκεψη στη Βουλή με πράσινη γραβάτα την οποία φορά όταν κάνει σημαντικές αναγγελίες. Δεν του χρειάστηκε όμως διότι άλλαξαν τα σχέδια, είπαν να μην αφήσουν τον πρόεδρο να το πάρει πάνω του και η καταγγελία έγινε από τους κυρίους Ρέππα, Πετσάλνικο και Παπακωνσταντίνου.
νΝοθεία ή όχι, το θέμα πέρασε γρήγορα σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, καθώς την παράσταση έκλεψε ο Σέρλοκ Χολμς του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης. Ο βουλευτής έκανε… υπομονή μέχρι την Τρίτη όπου άρχισαν να σκάνε οι «ρουκέτες» με τις ερωτήσεις του για τις εταιρείες του Γιώργου Βουλγαράκη, τη συμμετοχή του σε off shore και την προσπάθεια να μη φορολογηθεί σε εποχές πριν και κατά τη διάρκεια της ισχύος του ασυμβίβαστου για τους βουλευτές. Από κοντά και η σχετική… αλληλογραφία του με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας…
ν… «Κατά λάθος» συμπρωταγωνιστής του επταημέρου, όσον αφορά τουλάχιστον τις εξελίξεις γύρω από τις real estate δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου, ο βουλευτής της ΝΔ Άκης Γεροντόπουλος. Αφορμή τροπολογία που κατέθεσε και με την οποία επιχειρήθηκε αποχαρακτηρισμός εκτάσεων της Μονής Βατοπεδίου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου που, αφού κάηκε στον χυλό (ήταν κι εκείνη ψηφολέκτης στην επίμαχη ψηφοφορία της 27ης Μαΐου) φυσάει και το… γιαούρτι, πήρε χαμπάρι ότι σε μία τροπολογία που είχε καταθέσει ο βουλευτής κατόπιν αιτήματος, όπως είπε, φορέων του Έβρου για να αποκτήσουν τίτλους οι περιουσίες εξήντα οικογενειών προσφύγων, είχε παρεισφρήσει το Μετόχι Ξηροποτάμου Νομού Χαλκιδικής… ενδιαφέροντος της Μονής Βατοπεδίου.
Ο υπουργός κ. Κοντός διευκρίνισε μεν ότι η τροπολογία δεν είχε γίνει δεκτή (σ.σ.: θα παραήταν προκλητικό από τη στιγμή που είχε ήδη ξεσπάσει το σκάνδαλο), αλλά η κ. Αμμανατίδου επέμενε: «Εγώ, όμως, θέλω να τοποθετηθώ επί της συγκεκριμένης τροπολογίας. Το Ξηροποτάμι είναι υδροβιότοπος. Διακόσια είκοσι στρέμματα έχουν δοθεί στη Μονή Βατοπεδίου. Αυτήν τη στιγμή δεν ξέρω τι πάει να περάσει μέσα από τη συγκεκριμένη τροπολογία που έπεσε εδώ στο μάτι μου. Γιατί κάποιος που δεν γνωρίζει την περιοχή, μπορεί να πει ότι αυτή η προσθήκη μπορεί να μπει. Νομίζω, όμως, ότι είναι περίεργο όταν μπαίνει μέσα στον Νομό Έβρου».
Και ήταν πράγματι περίεργο, καθώς ο κ. Γεροντόπουλος ομολόγησε ότι η τροπολογία ήταν δοτή από παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ότι δεν ήξερε τι υπέγραφε! «Πείτε με χαζό», έλεγε, «δεν είμαι όμως υπηρέτης συμφερόντων».
νΣτην προσπάθειά του μάλιστα να πείσει ότι δεν το παίζει… χαζός αλλά είναι, την επομένη του θορύβου ο κ. Γεροντόπουλος προκαλούσε τους δημοσιογράφους να επικοινωνήσουν με τον δήμαρχο Σταγείρων Χαλκιδικής, ο οποίος, όπως είπε, μόλις του είχε τηλεφωνήσει και του ζητούσε να επανακαταθέσει την τροπολογία γιατί οι εκτάσεις δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα της Μονής. Θου Κύριε…
νΕνοίκιο θα πληρώνει στο εξής το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας που λειτουργεί από το 1984 στο Μέγαρο της Βουλής χωρίς να καταβάλλει αντίτιμο. Η ιδιωτική πλέον Εθνική θα καταβάλει 300.000 ευρώ ετησίως και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/08.
Καλή μπίζνα για τη Βουλή!
νΤις προτάσεις του Χρίστου Βερελή για την πληρέστερη παρουσίαση των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών από τον χρόνο εκλογής τους μέχρι την τελευταία δήλωση πόθεν έσχες υποσχέθηκε να μελετήσει ο πρόεδρος της Βουλής.
Ο βουλευτής θεωρεί ότι κατά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από τα ΜΜΕ θα πρέπει να γίνεται πλήρης και όχι αποσπασματική και ενδεχομένως επιλεκτική παράθεση όλων των στοιχείων και των μεταβολών. Για τον σκοπό αυτό ιδού το καλύτερο που προτείνει: «Να υπάρχει πληρωμένη καταχώρηση της αναλυτικής παρουσίασης του πόθεν έσχες των βουλευτών στον Τύπο, που θα περιέχει τα πλήρη στοιχεία καθώς και τη διαχρονική εξέλιξή τους με ενιαίο και αναλυτικό τρόπο».
νΓια το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει θέση για τα καρτέλ του γάλακτος διαμαρτυρήθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός.
– «Επεβλήθησαν πρόστιμα 60.000.000 ευρώ», απάντησε ο κ. Κοντός και τον προκάλεσε λέγοντας ότι «εμείς την κτηνοτροφία δεν την παρακολουθούμε από την πλατεία Εξαρχείων και από το Κολωνάκι, αλλά την παρακολουθούμε σ’ όλη την Ελλάδα»!
– «Με όλους συζητήσαμε! Και δεν είναι στα Εξάρχεια ή στο Κολωνάκι!», επέμενε ο κ. Ψαριανός.
«Κύριε Ψαριανέ, δεν βρισκόμαστε σε στρούγκα!», πετάχτηκε η προεδρεύουσα Έλσα Παπαδημητρίου…


Σχολιάστε εδώ