Αμόκ των ΗΠΑ κατά Ελλάδας!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», στενοί συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, την τελευταία περίοδο παρακολουθούν με εξαιρετικό ενδιαφέρον ορισμένες «περίεργες συμπτώσεις», τις οποίες αναλύουν και προσεγγίζουν με «τη δέουσα προσοχή», όπως μας υπογράμμισε τακτικός συνομιλητής του Καραμανλή. Δεν τις συσχετίζουν οπωσδήποτε με το αμερικανικό παιχνίδι στη σκακιέρα των Βαλκανίων, αλλά τις επισημαίνουν και… εύχονται να είναι απλές συμπτώσεις:
• Το παιχνίδι εξωθεσμικών-εξωπολιτικών κέντρων με τα σενάρια συγκρότησης «τρίτου πόλου», άλλου κόμματος κ.λπ.
• Τις συνεχείς διαφοροποιήσεις του Π. Τατούλη, σε συνδυασμό με το διαρκές αβαντάρισμά του από πολύ συγκεκριμένα εκδοτικά κέντρα, και κυρίως από «πολύ συγκεκριμένο» εκδότη με μη αποκρυπτόμενες πολιτικές φιλοδοξίες…
• Την «αιφνίδια» στροφή μεγάλων καναλιών –αναφέρονται το MEGA, ο ΑΝΤ1, ο ALPHA– σε σκληρότατη αντικυβερνητική γραμμή, που θυμίζει τις πιο σκληρές αντικυβερνητικές και αντικαραμανλικές εποχές…
• Τη στοχοποίηση συγκεκριμένων στελεχών-συνεργατών του Καραμανλή, που τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει διαστάσεις προκλητικές…
• Την αξιοποίηση της –αναμφισβήτητης– κρίσης και αναξιοπιστίας των δύο πόλων του δικομματισμού από συγκεκριμένα ΜΜΕ, όχι με στόχο την πολιτική κριτική, ακόμα και την ακραία, αλλά τη δημιουργία εικόνας χάους, ακυβερνησίας, γενικευμένης αναξιοπιστίας.
Αμερικάνικη προβοκάτσια;
Στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή μάς τόνιζε ότι ο φόβος μιας αμερικανικής προβοκάτσιας ενάντια στην κυβέρνηση είναι πλέον ορατός.
Η χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποίησε ο συνεργάτης του πρωθυπουργού ήταν «φοβούμαστε αμερικάνικο μπαράζ πριν από τις αμερικάνικες εκλογές».
Και το ερμηνεύουν ως αμερικάνικη αντίδραση σε δύο κινήσεις του πρωθυπουργού:
• Την ψήφιση απʼ τη Βουλή της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream μεσούσης της μεγάλης κρίσης στον Καύκασο και ενώ η Ουάσινγκτον «εντελλόταν» τη διακοπή και των διμερών σχέσεων με τη Μόσχα!
• Τη στάση της κυβέρνησης Καραμανλή έναντι της Ρωσίας, την οποία η Ουάσινγκτον κρίνει ως… φιλορωσική και δεν τη συγχωρεί.
Με τη χαρακτηριστική φράση «δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στον Νίμιτς», ο ίδιος συνεργάτης του πρωθυπουργού μας προσδιόρισε το πώς μπορεί να εξελιχθεί η αμερικάνικη προβοκάτσια, πέραν των εγχώριων μηχανισμών που ήδη χρησιμοποιούνται:
• Με μια απρόσμενη κίνηση του Νίμιτς στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τη στιγμή που έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι μπορεί να υποβάλει πρόταση κοντά στις ελληνικές θέσεις. Ενώ δηλαδή περιμένουμε το «Βόρεια Μακεδονία», ονομασία που κατʼ αρχήν αποδεχόμαστε, ο αμερικανός ειδικός διαμεσολαβητής να προτείνει τελικά μια μη αποδεκτή λύση. Είτε σε ό,τι έχει σχέση με το όνομα, είτε -το πιθανότερο- το «Βόρεια Μακεδονία» μεν, αλλά με ικανοποίηση των σκοπιανών όρων σχετικά με το εύρος χρήσης του ονόματος, αλλά και την απαίτησή τους για αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας.
• Σε μια τέτοια περίπτωση, επισημαίνει ο συνομιλητής του πρωθυπουργού, η Ελλάδα κινδυνεύει να εκτεθεί για «αδιαλλαξία» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να χάσει τη διεθνή υποστήριξη που έχει σήμερα, να απομονωθεί διεθνώς.
• Μεθοδεύσεις για μια λύση του Κυπριακού που θα είναι στην ουσία μια παραλλαγή του καταδικασμένου απʼ τον λαό της Κύπρου Σχεδίου Ανάν. Κάτι τέτοιο επίσης θα έφερνε σε πολύ δύσκολη την ελληνική κυβέρνηση και θα ήταν ένα επιπλέον αγκάθι στα τόσα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Πάντως και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, οι εκτιμήσεις είναι ότι πολύ δύσκολα μπορεί να προχωρήσει, αφού και παρά τη συμβιβαστική διάθεση του Δημ. Χριστόφια η Τουρκία επιμένει αδιάλλακτα και επί της ουσίας εκβιάζει για να έχει ολόκληρη την Κύπρο.
Σε κάθε περίπτωση, στην κρίσιμη αυτή για την Ελλάδα περίοδο η επανενεργοποίηση του αμερικανικού παράγοντα εναντίον της κυβέρνησης και ειδικά εναντίον του Καραμανλή δημιουργεί νέα δεδομένα και κάνει το βαρύ κλίμα ακόμα βαρύτερο, με απρόβλεπτες αυτήν τη στιγμή συνέπειες!


Σχολιάστε εδώ