… Άλλος για την «ηλεκτρική καρέκλα» του «Ελεύθερου Τύπου»!
Μια συνάντηση που προκαλεί ενδιαφέρουσες σκέψεις για το αύριο του «Ελεύθερου Τύπου». Ήδη ακούστηκε έντονα το όνομα του Σεραφείμ Φυντανίδη, που όμως έχει ήδη «κλείσει» στην ΕΡΤ, και ορισμένα άλλα ονόματα δημοσιογράφων. Επίμονες πάντως φήμες έφερναν τον έγκυρο και καταξιωμένο δημοσιογράφο, πρώην διευθυντή της «Καθημερινής» Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο ως επιλογή της Γιάννας, πλην όμως, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες δεν του έχει γίνει καμία κρούση, πέραν του γεγονότος ότι είναι συζητήσιμο αν θα δεχόταν να αναλάβει τη διεύθυνση της εφημερίδας, με αυτήν την πληθώρα των… αξιωματούχων. Εντός της εφημερίδας πάντως ξέσπασαν μεγάλες διαμάχες για το ποιος και ποια ομάδα θα μπορέσει να πάρει τον έλεγχο!
Έκπληξη
Η παραίτηση του Αντώνη Παπαγιαννίδη, ισχυρού συμβούλου της κυρίας Αγγελοπούλου, εν μέρει προκάλεσε έκπληξη, γιατί ήδη από βδομάδες είχαν αρχίσει οι γκρίνιες. Ο ίδιος πολλές φορές έλεγε σε συνεργάτες του ότι είναι «προσωρινός» και θα έφευγε. Όχι όμως με τον τρόπο που τελικά εγκατέλειψε το καράβι του «ΕΤ». Όπως αποκάλυψε το «Π» την περασμένη Κυριακή, μετά τη σύσκεψη της Παρασκευής με την κυρία Αγγελοπούλου παρούσα, έγινε μεγάλος καβγάς με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο. Θυμίζουμε ότι το «Π» από την περασμένη Κυριακή έδωσε το στίγμα των εξελίξεων με τη φράση «θα φύγω μόνος μου», σημειώνοντας πως «η κόντρα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και πρέπει να αναμένονται εξελίξεις», όπως και συνέβη!
Η ευθεία αντιπαράθεση για την κατεύθυνση της εφημερίδας και η δημόσια αμφισβήτηση των επιλογών του διευθυντή λέγεται πως ήταν η αιτία να υποβάλει ο Αντ. Παπαγιαννίδης την παραίτησή του. Ορισμένους όμως δεν τους ικανοποιεί αυτή η εξήγηση. «Δεν καταθέτει κάποιος τόσο εύκολα τα όπλα», έλεγαν, «εκτός αν γνωρίζει κάτι περισσότερο για τις επόμενες κινήσεις της ιδιοκτησίας». Κι όλα αυτά ενώ πρόκειται για έναν σοβαρό και έντιμο άνθρωπο, που αποκατέστησε το καλό κλίμα στην εφημερίδα και έμεινε στη θέση του διευθυντή όσο κανένας άλλος στην περίοδο της Γ. Αγγελοπούλου. Στον Παπαγιαννίδη «φόρτωσαν» ότι οι επιλογές των θεμάτων της πρώτης σελίδας δεν είχαν σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη και τα καυτά θέματα. Σημειώστε ότι ως τώρα έχουν φύγει 4 διευθυντές (Κούτρας, Σμαΐλης, Παπουτσάνης, Παπαγιαννίδης) τα δύο χρόνια που ελέγχει την εφημερίδα η Γ. Αγγελοπούλου. Μέσος όρος παραμονής στην «ηλεκτρική καρέκλα» είναι οι 6 μήνες!
Αναβρασμός…
Στο Μαρούσι μετά την παραίτηση Παπαγιαννίδη επικρατεί αναβρασμός. Όχι ανάμεσα στους εργαζόμενους, που είδαν άλλον έναν διευθυντή να αποχωρεί και ανησυχούν, αλλά ανάμεσα στα τόσα στελέχη που έχουν συγκεντρωθεί. Ήδη, όπως μας πληροφόρησαν, έγινε ένας μεγάλος καβγάς στο πολιτικό τμήμα. Οι φωνές μεταξύ του Σεραφείμ Κοτρώτσου, που ανέλαβε προσωρινά τη διεύθυνση του «ΕΤ» (και ίσως να είναι ο νέος διευθυντής), και του Μανώλη Κοττάκη ακούγονταν ως απέναντι. Θέμα του καβγά η πολιτική γραμμή της εφημερίδας και ο έλεγχος του πολιτικού τμήματος, με αφορμή την ισχνή παρουσία της εφημερίδας στην υπόθεση Βουλγαράκη. Γεγονός περίεργο, αν σκεφθεί κανείς πως ο προσωρινός διευθυντής έχει, έτσι κι αλλιώς, τον έλεγχο ολόκληρης της εφημερίδας κι αυτός έχει την ευθύνη της γραμμής που θα βγαίνει στο πρωτοσέλιδο και της «θέσης» του «ΕΤ». Είναι φανερό πως η απουσία πολιτικής κατεύθυνσης είναι μια από τις αιτίες της κατρακύλας της κυκλοφορίας. Η κατάσταση όμως έχει ήδη ξεφύγει, αφού οι εσωτερικές διαφωνίες ποτέ δεν έγινε δυνατόν να οδηγήσουν σε μια ενιαία κεντρική πολιτική γραμμή, παρά τα τόσα ακριβοπληρωμένα στελέχη της εφημερίδας. Στη σύσκεψη που γινόταν με ανοικτές πόρτες ακούστηκαν βαριές φράσεις, η φράση μάλιστα
«όλοι αξιολογούνται» συζητιόταν επί ώρες στο κτίριο του Blue Land Center. Οι εργαζόμενοι λένε πως είναι φανερό ότι βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια και πολλοί δείχνουν να μην ελπίζουν πλέον σε τίποτε.
Εξελίξεις
Η επιστροφή της Γιάννας Αγγελοπούλου σε λίγες μέρες από τις ΗΠΑ θα σημάνει και την τοποθέτηση νέου διευθυντή. Το ερώτημα είναι αν οι αλλαγές θα είναι εκτεταμένες, δηλαδή αν θα επεκταθούν και στον τομέα της διοίκησης. Αν πάντως δεν κάνει γενική επανατοποθέτηση και δεν καθορίσει ξεκάθαρα ποιος είναι ο στόχος και αν δεν καταλάβει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενδιαφέρον για άχρωμες εφημερίδες, ο «ΕΤ» θα πελαγοδρομεί και θ’ αλλάζει διευθυντές σαν τα πουκάμισα.
Ο διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Ζαχαράτος, που έχει καλές σχέσεις με το τμήμα των ντιζάινερ, δεν διαθέτει συμμαχίες στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθε σε ρήξη με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο. Κάποιοι στη διοίκηση προσάπτουν στη δημοσιογραφική διεύθυνση ότι με τις συνεχείς προσλήψεις ακριβοπληρωμένων στελεχών έχουν ξεφύγει τα οικονομικά μεγέθη. Από την άλλη η δημοσιογραφική ομάδα μιλάει για τις ευθύνες της διοίκησης στο μάνατζμεντ της εφημερίδας. Το πρόβλημα είναι ότι ανάμεσα στα δημοσιογραφικά στελέχη όχι μόνο δεν επικρατεί ομόνοια, αλλά αντιθέτως ο ένας επιρρίπτει ευθύνες στον άλλον. Από το γενικό αυτό κομφούζιο δύσκολα μπορεί να βγάλει κάποιος άκρη για το ποιος μπορεί να έχει ευθύνες για κάτι.
Η κυκλοφοριακή πτώση του «ΕΤ» στο μεταξύ έχει ανάψει κόκκινο. Το πρόβλημα είναι ότι ο Σεπτέμβριος αναμένεται ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, αφού οι άλλες εφημερίδες, καλύτερα οργανωμένες, σχεδιάζουν την εμπορική τους πολιτική δίνοντας βάρος και στο δημοσιογραφικό προϊόν και τις προσφορές. Ένα από τα προβλήματα του «ΕΤ» τα δύο τελευταία χρόνια, όχι όμως και το μοναδικό, είναι η έλλειψη οργάνωσης και η αγαστή συνεργασία μεταξύ των πάμπολλων στελεχών που προσέλαβε η Γιάννα Αγγελοπούλου.
Οι οικονομικές ζημίες στο μεταξύ τρέχουν με αμείωτους ρυθμούς. Τα 55 εκατομμύρια ευρώ, που αποκάλυψε το «Π», καταδεικνύουν πως ο «ΕΤ» δεν κατάφερε να κερδίσει ως τώρα το στοίχημα. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν και τα ακραία σενάρια πως το καθημερινό φύλλο οδηγείται σε κλείσιμο προκάλεσαν έντονη δυσφορία. Μάλλον δύσκολο να μεταφέρουμε στο χαρτί τους χαρακτηρισμούς για τις επιλογές ακριβοπληρωμένων που θα τις πληρώσουν οι απλοί συντάκτες που κράτησαν την εφημερίδα ζωντανή όταν είχε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.