9 άτομα κατηγορούνται για τη δολοφονία του Φιλόπουλου!
Μεταξύ αυτών που κατηγορούνται βρίσκονται το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Μιχάλης Κουντούρης, πρωτοκλασάτα στελέχη του συνδεσμιακού χώρου των «ερυθρολεύκων», καθώς και δύο οπαδοί του Παναθηναϊκού, ενώ για πρώτη φορά η δικαστική έρευνα κατονομάζει τους φερόμενους ως δολοφόνους του 25χρονου οπαδού, οι οποίοι σύμφωνα με το βούλευμα είναι συνολικά εννέα, ανάμεσα σε αυτούς και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού που κατηγορείται για τη συγκεκριμένη υπόθεση!
Το υπ’ αριθμόν 1301/2008 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο δημοσιεύει σήμερα το «ΠΑΡΟΝ», περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα στην Παιανία και τα οποία κατέληξαν στο να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή. Σύμφωνα με το βούλευμα, στο οποίο το Συμβούλιο Εφετών κατέληξε ομόφωνα, 26 άτομα κατηγορούνται συνολικά για τέσσερα κακουργήματα, που είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξη και προμήθεια εκρηκτικών βομβών. Σε περίπτωση καταδίκης, οι ποινές που μπορούν να τους επιβληθούν είναι από 10 χρόνια φυλακή μέχρι και ισόβια κάθειρξη.
Ποιοι κατηγορούνται
Οι εννέα που φέρονται να έχουν προκαλέσει τα θανατηφόρα χτυπήματα με μαχαίρια, γκλοπ και ρόπαλα στον Μιχάλη Φιλόπουλο και οι οποίοι κατηγορούνται και για τα υπόλοιπα αδικήματα είναι οι Μιχαήλ Κουντούρης, Ιωάννης Ανδρόνικος, Μιχαήλ Μπεκάκος, Νικόλαος-Φραγκέσκος Βαγιόπουλος, Βασίλειος Ρουμπέτης, Απόστολος Κοράκης, Χρήστος Σακάτης, Αναστάσιος Πούλος, Βασίλειος Ψικάκος. Κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής ομάδας και κατοχή και χρήση εκρηκτικών είναι οι Γεώργιος-Κωνσταντίνος Αμπουσελάμ, Μιχαήλ Μενδώνης, Γεώργιος Λιάγκας, Παναγιώτης Μήτρογλου, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Γεώργιος Διδυμιώτης, Απόστολος Μαντούβαλος, Εμμανουήλ Γούμενος, Ιωάννης Μαγνήσαλης (οπαδός ΠΑΟ), Άρης Παπαντώνης, Γρηγόριος Χριστοφίδης και Χρήστος Γαλετσάς, ενώ για κατοχή κροτίδων και φωτοβολίδων κατηγορούνται οι Μάριος Μαρκάκης (οπαδός ΠΑΟ), Αλέξανδρος Αδαμαντόπουλος, Κωνσταντίνος Πλουμιστός, Εμμανουήλ Σεγρεδάκης και Δημήτρης Μισαηλίδης.
Πέραν των τεσσάρων κακουργημάτων, υπάρχουν για κάποιους και κατηγορίες για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, οι οποίες προέκυψαν κυρίως από εφόδους της Αστυνομίας σε γραφεία συνδέσμων φιλάθλων μετά τη δολοφονία, αλλά και φθορά ξένης περιουσίας, ενώ πρέπει να σημειωθεί, πως το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης των δύο οπαδών του Ολυμπιακού που κρατούνται, των Γρηγόρη Χριστοφίδη και Βασιλείου Ρουμπέτη.
Από τους 26 συνολικά κατηγορουμένους, ο ένας είναι μέλος του ΔΣ των «ερυθρολεύκων», οι 23 είναι οπαδοί του Ολυμπιακού, οι δύο είναι οπαδοί του Παναθηναϊκού και υπάρχει και ένας ακόμη, ο οποίος στην ουσία απαλλάσσεται, αφού κατηγορείται μόνο για αμέλεια. Το Συμβούλιο Εφετών ζητάει από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και μεταξύ των οπαδών του Παναθηναϊκού.
«Σκότωσαν με πρόθεση και
σε ήρεμη ψυχική κατάσταση»
Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2007 και τη δολοφονία του 25χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού έρχονται στο φως τόσο ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη στιγμή της δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου. Στο πόρισμα περιγράφεται ότι οι εννέα «σκότωσαν από πρόθεση και ευρισκόμενοι σε ήρεμη ψυχική κατάσταση» και στη συνέχεια επακριβώς και με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες
αναφέρεται το πώς οι εννέα επέφεραν τα θανάσιμα χτυπήματα στον Μιχάλη Φιλόπουλο.
Όπως λέει το βούλευμα: «Οι Μιχαήλ Κουντούρης, Ιωάννης Ανδρόνικος, Μιχαήλ Μπεκάκος, Νικόλαος-Φραγκέσκος Βαγιόπουλος και Βασίλειος Ρουμπέτης με βέργες, πέτρες, ρόπαλα και μαχαίρι τον κτύπησαν (σ.σ.: τον Μιχάλη Φιλόπουλο) επανειλημμένα στο κεφάλι, την κοιλιακή χώρα και τους μηρούς. Στη συνέχεια οι Απόστολος Κοράκης και Χρήστος Σακάτης, κάνοντας χρήση σιδηρόβεργας, τον χτύπησαν επανειλημμένα στο κεφάλι προκαλώντας βαριά εγκεφαλική κάκωση. Ο Αναστάσιος Πούλος, κάνοντας χρήση πτυσσόμενου γκλοπ και μαχαιριού, τον κτύπησε επανειλημμένα στο κεφάλι και στους μηρούς, προκαλώντας του βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και τραύματα στους μηρούς, και ο Βασίλειος Ψικάκος, κάνοντας χρήση πτυσσόμενου γκλοπ και μαχαιριού, τον χτύπησε επανειλημμένα στο κεφάλι και στους μηρούς προκαλώντας του βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και τραύματα στους μηρούς». Το πόρισμα καταλήγει στο σημείο αυτό αναφέροντας: «Από τις κακώσεις αυτές ως μόνης ενεργού αιτίας επήλθε ο θάνατος του Μιχαήλ Φιλόπουλου».
«Ραντεβού θανάτου»
Στο βούλευμα περιγράφεται επακριβώς και το πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια και μάλιστα αναφέρεται πως επρόκειτο για «ραντεβού θανάτου», αφού όπως τονίζεται: «Με πρόθεση ενεργώντας και από κοινού, ήτοι μετά από συναπόφαση και με κοινή δράση στην Αθήνα, σε χρόνο που δεν διακριβώθηκε επακριβώς, οπωσδήποτε όμως κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν από την 29.3.2007, συγκρότησαν ομάδα δομημένη με διαρκή δράση και αποτελούμενη από αυτούς, αλλά και άλλα άγνωστα στην ανάκριση άτομα, επιδιώκοντας τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων».
Επίσης περιγράφεται το πώς έγινε η συγκέντρωση το μεσημέρι της 29ης Μαρτίου 2007 στο Καραϊσκάκη και πώς ξεκίνησε η πομπή για την Παιανία και πώς ξεκίνησε η σύγκρουση «με 300 οπαδούς του Παναθηναϊκού που ανέμεναν εκεί για τον σκοπό αυτό».
Εισήγηση απομάκρυνσης
Η αντίδραση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για το μέλος του συμβουλίου της που βρίσκεται μεταξύ των κατηγορουμένων και μάλιστα φέρεται να είναι και εξ εκείνων των εννέα που χτύπησαν τον Μιχάλη Φιλόπουλο και προκάλεσαν το θάνατό του συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε στην ΠΑΕ πριν από τον αγώνα με την Ανόρθωση την περασμένη Τετάρτη. Η εισήγηση που έγινε στον Σωκράτη Κόκκαλη ήταν να τον απομακρύνει από το διοικητικό συμβούλιο έως ότου ξεκαθαρίσει δικαστικά η υπόθεση, αλλά ο πρόεδρος του Ολυμπιακού δεν έλαβε καμία απόφαση. Το σίγουρο είναι μέχρι τη δίκη της ερχόμενης Παρασκευής το θέμα θα ξανασυζητηθεί, μια και μετά τη σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης επήλθε και ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού από την Ανόρθωση, με αποτέλεσμα να πέσει το βάρος στον αγωνιστικό τομέα.