Υποχρεωτικά τα Θρησκευτικά για τους ορθόδοξους

Αντιδράσεις που καθρεφτίστηκαν ανάγλυφα και στα αλλεπάλληλα μαχητικά δημοσιεύματα του «Π», όπως το άρθρο της προηγούμενης Κυριακής με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Θύελλες σπέρνει ο Στυλιανίδης».
Η νέα διευκρινιστική εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ τη μεθεπόμενη ακριβώς του δημοσιεύματος (26/8), που ξεκαθάριζε ότι η υποχρεωτικότητα του μαθήματος των θρησκευτικών δεν άλλαξε, αλλά και το τηλεφώνημα του ίδιου του υπουργού προς την εφημερίδα μας αν μη τι άλλο αποδεικνύουν ότι ο κ. Στυλιανίδης παρακολουθεί, καταγράφει και αφουγκράζεται τις αντιδράσεις και το γενικότερο κλίμα.
Ήδη από την Δευτέρα (25/8) με τις απαντήσεις που είχε δώσει ο υπουργός Παιδείας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο ΠΕΚ Φιλοθέης είχε διαφανεί η κατεύθυνση που θα έπαιρναν τα πράγματα. «Και υποχρεωτικά παραμένει ο χαρακτήρας του μαθήματος και ισχύουν όλα όσα ίσχυαν και στην πρώτη και στη δεύτερη βαθμίδα», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης και κατέστησε σαφές ότι το μόνο που διαφοροποιείται αφορά το ότι «στην υπεύθυνη δήλωση που κάνει ο κηδεμόνας του παιδιού επικαλείται λόγους συνείδησης -διότι η εγκύκλιος αφορά τους αλλόδοξους και τους αλλόθρησκους- και δεν υποχρεούται να αναγράφει λεπτομέρειες για τους λόγους συνείδησης».
Ακολούθησε δε η εξής στιχομυθία:
– Αυτό αφορά και τους ορθόδοξους, όμως;
– Υπουργός: Όχι, δεν αφορά τους ορθόδοξους.
– Οι ορθόδοξοι δεν μπορούν να απαλλαγούν;
– Υπουργός: Δεν αφορά τους ορθόδοξους. Όταν επικαλούμεθα λόγους συνείδησης, σημαίνει ότι είμαστε άθεοι ή ανήκουμε σε άλλο δόγμα.
Τούτο σημαίνει ότι προκειμένου να απαλλαγεί κάποιος μαθητής από το μάθημα των Θρησκευτικών θα πρέπει να επικαλεστεί λόγους συνείδησης, χωρίς να υποχρεούται πια να δηλώσει ακριβώς το δόγμα στο οποίο πιστεύει, δοθέντος ότι αυτό συνιστά ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο.
Άρα, για να πάρει απαλλαγή από τα Θρησκευτικά ο οποιοσδήποτε μαθητής θα πρέπει να επικαλεστεί λόγους συνείδησης. Κατόπιν αυτού το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο θα βρεθούν έλληνες ορθόδοξοι μαθητές οι οποίοι με στόχο να «γλιτώσουν» μία ώρα Θρησκευτικά θα σπεύσουν να επικαλεστούν εγγράφως και πανηγυρικώς λόγους συνείδησης…
Την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε και τους τρόπους απασχόλησης όσων μαθητών δεν θα παρακολουθούν τη διδασκαλία των Θρησκευτικών. Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ1219771/51/109744/26-8-2008, αναφέρεται ότι όσοι:
«… απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης, κατά την ώρα διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος παρακολουθούν υποχρεωτικά τη διδασκαλία διαφορετικού διδακτικού αντικειμένου σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης.
Στην περίπτωση που η συγκεκριμένη τάξη λειτουργεί μόνο με ένα τμήμα, οι μαθητές αυτοί παρακολουθούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που καθορίζεται για τον σκοπό αυτό από τον Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου. Για μεν τους αλλοδαπούς το πρόγραμμα αφορά στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας, για δε τους υπόλοιπους μάθημα ανάλογο με τις μαθησιακές τους ανάγκες».
Η ρύθμιση αυτή έρχεται να αναιρέσει την αίσθηση που είχε δημιουργηθεί ότι την ώρα των Θρησκευτικών όσοι απαλλάσσονταν θα ήταν ελεύθεροι να κάνουν ό,τι επιθυμούν. Να χαλαρώσουν δηλαδή και να κάνουν… κατά το κοινώς λεγόμενο «χαβαλέ». Αποτρέπεται επίσης το ενδεχόμενο παρέες να επιδιώκουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά… χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο, αλλά, έτσι… για πλάκα.
«Ιερά» αγανάκτηση ΣΥΝ!
Η οργισμένη αντίδραση του Συνασπισμού περί υπαναχώρησης της κυβέρνησης προ των πιέσεων και περί εμμονής της Ιεραρχίας, όπως λέει, σε μια αναχρονιστική και σκοταδιστική θέση, μακριά από οποιαδήποτε σύγχρονη εκπαιδευτική αντίληψη, είναι ενδεικτική και μάλλον επιβεβαιώνει τη στροφή και τη διορθωτική πορεία του υπουργείου Παιδείας στο θέμα της υποχρεωτικότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών. Η οξύτητα της επίθεσης αποδεικνύει ότι προφανώς δεν πέρασε η αρχική θέση που υποστήριζε διακαώς το συγκεκριμένο κόμμα για τη μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών από υποχρεωτικό σε επιλογής, δηλαδή προαιρετικό.


Σχολιάστε εδώ