Υπεροχή της Αθήνας έναντι του Πεκίνου

Οι 29οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέρασαν πια στην Ιστορία, με το Πεκίνο να έχει πάρει τη σκυτάλη από την Αθήνα και να την παραδίδει στο Λονδίνο για το 2012. Οι λέξεις «νικήσατε» και «μαγικοί αγώνες» δεν ακούστηκαν από το στόμα του Ζακ Ρογκ στην απολογιστική ομιλία του στην τελετή λήξης, όπως συνέβη πριν από τέσσερα χρόνια στην Αθήνα. Ο βέλγος «αθάνατος» αρκέστηκε να χαρακτηρίσει τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου «πραγματικά εξαιρετικούς», δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το στίγμα για το ποιοι ήταν οι καλύτεροι Αγώνες, της Αθήνας ή του Πεκίνου, με την ελληνική πρωτεύουσα να υπερτερεί συνολικά, αλλά και σε ευαίσθητους τομείς όπως η ατμόσφαιρα, η εικόνα γιορτής και οι βασικές ελευθερίες, που στην κινεζική πρωτεύουσα δεν υπήρχαν. Σε κάποιους ωστόσο τομείς, όπως οι εγκαταστάσεις, η τεχνολογία και το έμψυχο δυναμικό, το Πεκίνο είχε σαφές προβάδισμα έναντι της ελληνικής πρωτεύουσας.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ: Ήταν το μεγάλο πρόβλημα των Αγώνων και της προετοιμασίας αυτών και ήταν ένας τομέας στον οποίο μέχρι και ο Ζακ Ρογκ αναφέρθηκε, λέγοντας ότι δεν έγιναν οι πρόοδοι που ανέμενε. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν ήταν ελεύθερη αλλά ελεγχόμενη, ενώ πριν από τους Αγώνες η Κίνα είχε κατηγορηθεί για παραβίαση των ελευθεριών του Τύπου και όχι μόνο, κάτι που στη διάρκεια των Ολυμπιακών είχε βελτιωθεί, αφού όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο Πεκίνο.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Η Κίνα ήταν σίγουρο ότι θα τα κατάφερνε στον τομέα αυτόν, αλλά τελικά απέτυχε, διότι 2 νεκροί στο Πεκίνο, που σχετίζονται άμεσα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και 20 έξω από αυτό, σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην επαρχία Ζιγιάνγκ, που σχετίζονται έμμεσα με τους Αγώνες, δεν είναι και επιτυχία.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Ήταν ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα των Αγώνων. Η παντελής έλλειψη επικοινωνίας λόγω της άγνοιας ξένων γλωσσών, ακόμη και από τους οδηγούς των διαπιστευμένων ταξί και τους ανθρώπους που δούλευαν στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα. Ούτε καν στα κινέζικα δεν ήταν δυνατή η συνεννόηση κάποιες φορές, καθώς στην αχανή αυτή χώρα υπάρχουν πολλές διάλεκτοι, τις οποίες δεν μιλούν όλοι.
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ: Ήταν κάτι που απουσίαζε παντελώς από το Πεκίνο και υπήρχε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Αθήνα. Η εικόνα γιορτής ήταν το βασικό πράγμα που έλειπε από αυτούς τους Ολυμπιακούς, λόγω πιθανώς και της ιδιοσυγκρασίας των Κινέζων και των πολύ λίγων ξένων επισκεπτών. Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο η Αθήνα υπερτερούσε σαφέστατα και στον οποίο το Πεκίνο απέτυχε οικτρά.
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Το δίκτυο μεταφορών που είχε οργανωθεί ήταν υψηλού επιπέδου, όσον αφορά στους εκπροσώπους του Τύπου και τους διαπιστευμένους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είχαν σχέση με τους Αγώνες. Από εκεί και πέρα, και παρότι υπήρχε το μέτρο των μονών-ζυγών και οι ολυμπιακές λουρίδες αλλά και τα μισά αυτοκίνητα έφυγαν μαζί με τους ιδιοκτήτες τους από το Πεκίνο, υπήρχε μια χαώδης κατάσταση στους δρόμους της πρωτεύουσας του μεγαλύτερου κράτους στον κόσμο.
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ: Ήταν αποπνικτική. Το «φονικό» νέφος έκανε την ατμόσφαιρα αφόρητη τις πρώτες ημέρες των Αγώνων, ενώ τα πράγματα έφτιαξαν στη συνέχεια με τις συνεχείς βροχές, που όμως δημιούργησαν προβλήματα σε ορισμένα αθλήματα. Τελικά, για την πολύβουη και γεμάτη μόλυνση κινέζικη πρωτεύουσα οι 29οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν μια όαση στην καθημερινότητα, αφού στους κατοίκους του Πεκίνου οι Αγώνες έδωσαν για μερικές ημέρες την ευκαιρία να αντικρύσουν και πάλι καθαρό ουρανό, να δουν τον ήλιο και το φεγγάρι με γυμνό μάτι.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: Ήταν εξαιρετικές και σαφώς πολύ καλύτερες της Αθήνας. Ήταν ίσως οι καλύτερες εγκαταστάσεις στην έως τώρα ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, για τις οποίες οι Κινέζοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι έχουν εξασφαλίσει κατά 100% τη μεταολυμπιακή τους χρήση, που και στην περίπτωση της Κίνας δεν θα παραμείνουν ως αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά θα γίνουν συνεδριακά και εμπορικά κέντρα, όπως και στην Αθήνα. Χαρακτηριστική για το Πεκίνο είναι η περίπτωση του ολυμπιακού χωριού, που τα διαμερίσματά του δεν αποδίδονται σε δικαιούχους εργαζομένους, αλλά έχουν ήδη πουληθεί αντί 1 εκατ. δολαρίων το ένα.
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ: Ήταν εξαιρετικοί και πάρα πολλοί, λόγω και της πληθυσμιακής υπεροχής της Κίνας. Ήταν ευγενέστατοι, πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν και εκ των ολίγων που μιλούσαν ξένες γλώσσες και είχαν τη δυνατότητα συνεννόησης.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Υψηλού επιπέδου μπορούν να χαρακτηριστούν οι υπηρεσίες προς τους θεατές και τον Τύπο και καλύτερες από την Αθήνα. Στον τομέα της τεχνολογίας η Κίνα έχει σαφώς προβάδισμα, ενώ στην Αθήνα το συγκεκριμένο σύστημα ενημέρωσης και έκδοσης αποτελεσμάτων λειτούργησε για πρώτη φορά, με αποτέλεσμα να έχει κάποιες ατέλειες οι οποίες διορθώθηκαν στο Πεκίνο.


Σχολιάστε εδώ