Στραβά αρμενίζει το ΠΑΣΟΚ

«Είναι περίοδος περισυλλογής αυτή που διανύουμε», λένε συνεργάτες του. Οργανώνει τη σκέψη του και προετοιμάζεται για γράψιμο. Δεν αποκαλύπτει το περιεχόμενο, αλλά σίγουρα θα αφορά όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο, μετά τις εθνικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, τις εσωκομματικές εκλογές, την υποψηφιότητά του, κόντρα στη σημερινή ηγεσία, και βεβαίως ένα τεράστιο «γιατί». Γιατί το ΠΑΣΟΚ κατάντησε έτσι, γιατί πήγαν λάθος μηνύματα σε λάθος παραλήπτες, γιατί στραβά αρμενίζει, αν και ο γιαλός δεν είναι στραβός…
Τώρα το καλοκαίρι που ο Κώστας επισκέφθηκε την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κω, έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν. Πώς ήταν, πώς ξεκίνησε και πού έφτασε πολιτικά. Πρώτη φορά όμως δεν μπορούσε να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα που του έθετε ο εαυτός του. Τον ενδιαφέρει πρωτίστως η νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ. Αλλά όλα αυτά που γίνονται στο κόμμα, κυρίως όμως το να ασχολούνται όλοι με τα εσωκομματικά, είναι τόσο μίζερα… «Υπάρχει όντως πρόβλημα. Όσο ασχολούμαστε με τα εσωτερικά μας, όσο μας ενδιαφέρει μόνο η οργανωτική ανασύνταξη, όσο το παιχνίδι δεν μοιράζεται και σε άλλους παίκτες, τόσο η εικόνα μας θα μας αδικεί», λέει και ξαναλέει σε όσους τον ρωτούν την άποψή του για το κόμμα του. Ωστόσο το μήνυμα που φροντίζει ο ίδιος να δίνει σε όσους τον ρωτάνε είναι: «Να δώσουμε τώρα τη μάχη, όλοι μαζί. Αυτό προέχει, η νίκη της παράταξης, δεν έχουμε πολλά περιθώρια. Το θέμα είναι να κερδίσουμε τον Καραμανλή, ειδάλλως αν χάσουμε, να μη χάσουμε με κατεβασμένα τα χέρια, να δώσουμε σύσσωμοι τη μάχη και να την κερδίσουμε».
Γιατί τα λέει αυτά ο Σκανδαλίδης; Διότι εκτιμά πως ο Καραμανλής μπορεί ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές να προκηρύξει εθνικές εκλογές και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι προετοιμασμένο μόνο για νίκη απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν έχει να επιδείξει τίποτα το θετικό στους πολίτες. Εξηγώντας πού βασίζει την εκτίμηση αυτή, αναφέρει ότι ο Καραμανλής θα επιχειρήσει να βγει από τα δικά του αδιέξοδα και μάλιστα να ρίξει στο ΠΑΣΟΚ την ευθύνη μη συνεργασίας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. «Αν ο Καραμανλής πάει σε εκλογές και δεν κερδίσει την αυτοδυναμία, τότε θα ρίξει το βάρος της ευθύνης στο ΠΑΣΟΚ, μετριάζοντας το δικό του κόστος, από την άρνηση -πιστεύω- του Παπανδρέου να συνεργαστεί μαζί του. Θα ρίξει τις ευθύνες σε μας που δεν συνεργαζόμαστε μαζί του, για να σωθεί ο τόπος και να μην ξαναγίνουν εκλογές, στις οποίες θα ξαναπροσφύγει για να αποκομίσει και τα οφέλη του νέου εκλογικού νόμου και τα οφέλη από τις κατηγορίες που θα εκτοξεύει εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα τσιμπήσει. Δεν υπάρχει κανένα συμφέρον στο ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Εγώ σ’ ένα τέτοιο πράγμα δεν θα συμμετάσχω και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω πίσω», λέει στους συνομιλητές του. Άρα για το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Θεωρεί επίσης ότι δεν υπάρχει συνεργάτης του Παπανδρέου που να εισηγηθεί στον πρόεδρο μια ανοικτή και ειλικρινή πολιτική συζήτηση των κορυφαίων στελεχών για όλα αυτά τα ενδεχόμενα. Εκείνο που είχε προτείνει ο ίδιος, ένα ενιαίο κέντρο με τη συμμετοχή των κορυφαίων, δεν ξέρει πια αν θα μπορούσε να βοηθήσει. «Καθετί που προτείνεται έχει τη σχέση του με τον χρόνο, την πολιτική συγκυρία, τη σπουδαιότητά του. Τώρα δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο μπορεί να συμβάλει. Ίσως μπορεί ακόμη να γίνει κάτι, αλλά ο Παπανδρέου έχει άλλες επιλογές, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται παρόμοιες κινήσεις». Όλα γίνονται με «ήξεις αφήξεις» και τίποτα με σχεδιασμό και προτεραιότητα, λένε οι συνεργάτες του Κώστα Σκανδαλίδη.
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, χρόνια στη Χαριλάου Τρικούπη, με θητεία κοντά στον Ανδρέα και συμμετοχή στις κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη, έχει φιλική σχέση με τον Γιώργο, ωστόσο δεν είναι αυτό που θα περίμενε κάποιος από τον Γιώργο προς τον Κώστα, λένε τρίτοι με τους οποίους συνομιλήσαμε. Ακόμη και στις δύσκολες στιγμές κανείς δεν τον πήρε στο τηλέφωνο να ρωτήσει την άποψή του για το ένα ή το άλλο θέμα.
Θέλει πάντα ο Κώστας να ενώνει το
ΠΑΣΟΚ, φοβάται όμως πως ορισμένοι συνεργάτες του Παπανδρέου, με τη λογική που προωθούν, δεν επιτρέπουν στον Γιώργο να έχει ανοιχτές και ειλικρινείς σχέσεις όχι μόνο μαζί του, αλλά και με τα υπόλοιπα στελέχη. «Για μας», λέει ο Κώστας, «το πρώτιστο είναι να κερδίσουμε τις εκλογές και είναι καταστροφικό να αρχίσουμε να μιλάμε περί χαλαρότητας της ψήφου στη μάχη που θα δώσουμε σε λίγους μήνες στις ευρωεκλογές. Ποιος του τα εισηγείται αυτά, κανείς δεν ξέρει. Έτσι είναι, αλλά δεν λέγονται αυτά στην πολιτική».
Τι περιμένει από εδώ και πέρα ο ίδιος; Ενδιαφέρεται για το κόμμα του και για τον Δήμο Αθηναίων, όπου ασκεί αντιπολίτευση στον Κακλαμάνη και στον τομέα αυτόν είναι πολύ ικανοποιημένος, γιατί εκεί υπάρχει μια άλλη διάσταση της πολιτικής. «Υπάρχει αμεσότητα με τους πολίτες που με τιμούν με την ψήφο τους», λέει ο ίδιος, «και τους τιμώ με την ενασχόλησή μου με τα προβλήματά τους».


Σχολιάστε εδώ