Στην εκλογή ΜακΚέιν ποντάρουν τα Σκόπια

Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, εκτιμά πλέον ότι η κρίση στον Καύκασο και το παιχνίδι που γίνεται με τις μειονότητες είναι μια πολιτική που εξυπηρετεί και τον ίδιο, λόγω και της πολιτικής που ακολουθούν όλες οι λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις στο θέμα αυτό. Με την εμμονή της να θέσει ένα ανύπαρκτο μειονοτικό ζήτημα και μάλιστα με τόση έμφαση, η σκοπιανή ηγεσία επιδιώκει να ανοίξει «παράθυρο» για μια επέμβαση πρωτίστως των Αμερικανών στην περιοχή σε βάρος της Ελλάδας. Επιπροσθέτως, ο κ. Γκρούεφσκι, παίζοντας με προκλητικό τρόπο το χαρτί της δήθεν «μακεδονικής μειονότητας», επιχειρεί να αντιμετωπίσει την πολιτική της Αθήνας, δηλαδή την πολιτική του «διπλού» ελληνικού βέτο, σε ΝΑΤΟ, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (όπου η Ελλάδα μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να θέσει βέτο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – Σκοπίων σε περίπτωση που δεν έχει εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος).
Η πλευρά των Σκοπίων, με βασικό πλέον όπλο την εθνικιστική πολιτική περί δήθεν «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, επιχειρεί να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο θέμα του ονόματος, αν δεν υιοθετεί την πάγια θέση τους ότι θα χρησιμοποιείται παντού (σε διμερείς σχέσεις, διεθνείς οργανισμούς, διαβατήρια κ.ά.) το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και μόνο στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιείται κάποια σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».
Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, με ψήφισμά του έδωσε πολιτική κάλυψη στη διεκδίκηση περιουσιών όσων έχουν προέλευση από την Ελλάδα και έφυγαν από τη χώρα στη δεκαετία του ’40!
Η σκοπιανή Βουλή ενέκρινε ομόφωνα, διά βοής, το ψήφισμα για «τους πρόσφυγες από τις πολεμικές συρράξεις στην Ελλάδα, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου 1941-1949».
Το ψήφισμα προβλέπει να παράσχει η κυβέρνηση νομική υποστήριξη στους αποκαλούμενους «Αιγαιάτες – Μακεδόνες» για «την επιστροφή των απαλλοτριωμένων περιουσιών τους στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα», καθώς και «να ενημερώνει, κάθε έξι μήνες, τη Βουλή για την εξέλιξη της κατάστασης».
Το προσχέδιο του ψηφίσματος αυτού το είχαν υποβάλει στη Βουλή, τον Δεκέμβριο του 2007, 11 βουλευτές κυρίως από το κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Συγχρόνως τα ΜΜΕ των Σκοπίων προεξοφλούν παρέμβαση των ΗΠΑ και προσωπικά της Κοντολίζα Ράις μέσα στον Σεπτέμβριο -στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη- για να επιλυθούν οι διαφορές με την Ελλάδα. Αυτό δηλαδή που επιδιώκει και ο Ν. Γκρούεφσκι.
Μόνο που ο αμερικανικός παράγοντας -ο οποίος, να μην ξεχνάμε, είναι ο πρώτος που έθεσε θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα διά του επιτετραμμένου της αμερικανικής πρεσβείας Ντάνιελ Φριντ- νίπτει δημοσίως τας χείρας του. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια διέψευσε αναφορές σε ΜΜΕ περί παρέμβασης των ΗΠΑ και της Κοντολίζα Ράις τον Σεπτέμβριο, ώστε να προωθήσει σχέδιο λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας αναφέρεται: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να παρέχει πλήρη υποστήριξη στη διαπραγματευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα του πρέσβη Μάθιου Νίμιτς, και επιθυμεί, όσο το δυνατόν συντομότερα, να δει την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας. Αυτό θα εξυπηρετούσε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των δύο χωρών και της περιοχής γενικότερα. Όλες οι αναφορές ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν διαφορετική διαδρομή δεν βασίζονται σε γεγονότα».
Ο Ν. Γκρούεφσκι ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για ενδεχόμενο παρέμβασης των ΗΠΑ και της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, τον Σεπτέμβριο, ώστε να προωθηθεί σχέδιο λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας.
Επανέλαβε συγχρόνως, για να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο λύσης, ότι εφόσον βρεθεί «σχετικά καλή λύση» για το ζήτημα της ονομασίας, τότε αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα.
Η πολιτική Γκρούεφσκι προκάλεσε νέα κρίση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «παγώνει» τη διαπραγμάτευση και ότι οδηγεί τα πράγματα πολλά χρόνια πίσω.
Για να απαντήσει ο Νίκολα Γκρούεφσκι ότι είναι παράλογο ο κ. Τσερβένκοφσκι να κατηγορεί άλλους για τη μη επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, αφού «επί 15 χρόνια που είναι στην εξουσία δεν κατόρθωσε να επιλύσει αυτό το πρόβλημα».
Η ουσία είναι ότι ακόμα και ο Μ. Νίμιτς διαμήνυσε στον σκοπιανό πρωθυπουργό ότι με την τακτική του οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο.
Είναι πλέον βέβαιο ότι ο κ. Γκρούεφσκι δεν πρόκειται να δεχθεί διαπραγμάτευση. Ελπίζει μόνο να εκλεγεί ο ΜακΚέιν και να συνεχισθεί η τακτική των Ρεπουμπλικανών, δηλαδή ψυχροπολεμικό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή.
Ωστόσο η πολιτική των μειονοτήτων που ακολουθεί ο κ. Γκρούεφσκι εξυπηρετεί πλήρως το αλβανικό στοιχείο της χώρας του.


Σχολιάστε εδώ