Σενάρια εκλογών

Πριν τις διακοπές μας «αντιμετωπίσαμε» ευφάνταστα σενάρια περί εκλογών τον Οκτώβριο. Μετά τις διακοπές μας, πάλι τα ίδια, νέα σενάρια περί εκλογών την άνοιξη, με πυροδότη αυτήν τη φορά τον επαΐοντα Γ. Σουφλιά. Βέβαια ο άνθρωπος μια αιχμή άφησε, αλλά ήταν αρκετή για ν’ ανάψουν οι συζητήσεις περί πρόωρων εκλογών. Το σίγουρο είναι ότι οι πρόωρες εκλογές θα προκύψουν όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει ότι «τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία» ή όταν οι συνθήκες τον καταναγκάσουν να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες, σε κάθε περίπτωση όμως το χρονικό όριο συμπίπτει με εκείνο των ευρωεκλογών.
• Εάν δεχτούμε ως δεδομένο ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει κατά νουν να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, επειδή θα απαιτηθούν δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις για την ποθούμενη αυτοδυναμία, η μία θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και η άλλη λίγο πριν περίπου τον Απρίλιο -οπότε θα επαληθευτεί η ρήση Σουφλιά- ή λίγο μετά τον Ιούλιο, κάτι λιγότερο πιθανόν γιατί πέφτει πάνω στα μπάνια του λαού. Ωστόσο το εγχείρημα εμπεριέχει για τον πρωθυπουργό ένα ρίσκο. Ρίσκο για το οικονομικό περιβάλλον, αφού σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία η χώρα θα μπει σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Ρίσκο για τον ίδιο, καθότι αν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση προκύψει μη αυτοδυναμία, πράγμα που είναι το πιθανότερο, στη δεύτερη αναμέτρηση ο κ. Καραμανλής θα πάει ως πολιτικός αρχηγός κι όχι ως πρωθυπουργός, αφού τις δεύτερες εκλογές θα τις διεξάγει υπηρεσιακή κυβέρνηση και υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
• Επομένως δεν κατανοούμε γιατί ο πρωθυπουργός με δική του βούληση θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογική και οικονομική περιπέτεια, ενώ κάλλιστα μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να κυβερνήσει απρόσκοπτα, αφού η ισχνή πλειοψηφία που έχει στη Βουλή -όπως έχει δείξει η ίδια η ζωή- δεν του δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Άλλωστε υπάρχει και η «δεξαμενή» του ΛΑΟΣ, καθώς και η δεδομένη διάθεση του κ. Καρατζαφέρη να προσφέρει τις «δυνάμεις» του σε μια άτυπη ή τυπική σύμπραξη με την κρατούσα κατάσταση. Άρα…


Σχολιάστε εδώ