Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Αναφέρει ότι η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στην επιδίωξη παρόδου ικανού χρόνου, ώστε μετά την παρέλευση της 28ης Αυγούστου 2008 να έχει συμπληρώσει ο συγκεκριμένος αρεοπαγίτης την τυπικά απαιτούμενη διετία για να μπορεί να εκλεγεί αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου με προοπτική να διαδεχθεί σε ένα έτος τον σημερινό πρόεδρο, και ζητά να ενημερωθεί η Βουλή για την ταυτότητα του δικαστικού λειτουργού.
> Πολιτική λογιστικών αλχημειών στα δημοσιονομικά στοιχεία, με την οποία μετακυλίει συστηματικά τα τελευταία χρόνια τις δαπάνες για τόκους στο μέλλον εκδίδοντας συνεχώς νέα swaps, καταλογίζουν στην κυβέρνηση 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη Λούκα Κατσέλη και παράλληλα θεωρούν ότι τίθεται σοβαρό ζήτημα δημοσιονομικής εκτροπής και μη εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Τονίζουν ότι η κυβέρνηση κινείται με αδιαφάνεια χωρίς να παρέχει οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με την τιμολόγηση των swaps, πολιτική που εκθέτει σε σοβαρότατους κινδύνους την ελληνική οικονομία, καθώς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο του χαρτοφυλακίου του ελληνικού Δημοσίου. Ζητούν να κατατεθεί αναλυτικά η λίστα όλων των swaps που έχουν γίνει από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), οι συμβάσεις και τα αναλυτικά στοιχεία για την τιμολόγηση τους από το 2006 έως το 2008, καθώς και τα αναλυτικά προγράμματα δανεισμού και διαχείρισης χαρτοφυλακίου και οι απολογισμοί των αντίστοιχων προγραμμάτων των δύο τελευταίων ετών και του τρέχοντος έτους.
> Να διερευνηθούν άμεσα από τις αρμόδιες αρχές οι καταγγελίες για την παράνομη ανέγερση δημαρχείου στη Ζαχάρω, με χρήματα που προορίζονταν από την κυβέρνηση της Αυστραλίας για τους πυρόπληκτους της Ηλείας, ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Επικαλείται δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οικοδομείται αυθαίρετο δημαρχείο με πόρους οι οποίοι χορηγήθηκαν από την αυστραλιανή κυβέρνηση για την ανακούφιση των κατοίκων της περιοχής και κατατέθηκαν σε ειδικό λογαριασμό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
> Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει θέσει σε εφαρμογή ένα μεθοδευμένο και συστηματικό σχέδιο απαξίωσης, συρρίκνωσης και τελικά διάλυσης των Ολυμπιακών Αερογραμμών, εκτιμούν 48 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Χάρη Τσιόκα, που επερωτούν σχετικά τον υπουργό Μεταφορών.
Εκτιμούν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπηρέτησε τον ανταγωνισμό αλλά τους ανταγωνιστές των ΟΑ, στους
οποίους «δωρίζει» τη δημόσια προίκα άνευ όρων υπηρετώντας με σχέδιο επιδιώξεις που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον, τον ανταγωνισμό και τον ρόλο της χώρας στον τομέα των αερομεταφορών.
> Η Ηλεία στέγνωσε και η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα προβλήματα της λειτουργίας του αρδευτικού δικτύου Πηνειού – Αλφειού, που επιβεβαιώνουν και οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος. Τονίζεται ότι παρά τις εκκλήσεις των φορέων της Ηλείας κανένα μέτρο δεν έχει ουσιαστικά ληφθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του αρδευτικού δικτύου που οφείλονται στην παλαιότητά του, στην ελλιπή συντήρηση και στην κακή του χρήση.
> Την αντίθεσή του στις προωθούμενες αλλαγές στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας εκφράζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Στρατάκης.
Αναφέρεται στις διαμαρτυρίες των εκπροσώπων των αστυνομικών υπαλλήλων για το προωθούμενο προεδρικό διάταγμα με το οποίο καταργείται η εντοπιότητα και το αμετάθετο των αστυνομικών και ταυτόχρονα επιχειρείται η απαγόρευση της εκλογής τους στα όργανα της αυτοδιοίκησης.
> Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απόδοση οφειλών του ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στάθης Κουτμερίδης. Τονίζει ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις, η απόδοση των οφειλών όχι μόνο δεν έχει επισπευσθεί, αντιθέτως παρατηρείται μεγαλύτερη καθυστέρηση τα τελευταία τρία χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Νομό Σερρών, όπου, σύμφωνα με καταγγελίες, οι οικονομικές υποχρεώσεις του ΟΠΑΔ εκκρεμούν ήδη από τον Φεβρουάριο.
> Σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος «Πράσινη ζωή στην πόλη», που παρουσιάστηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών, ζητά εξηγήσεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Ερωτά με ποια κριτήρια έγινε ο σχεδιασμός των δικαιούχων δήμων, γιατί δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτόν δήμοι που αντιμετωπίζουν σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση και αν πρόκειται να τροποποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός ώστε να περιληφθούν και δήμοι όπως η Ελευσίνα, άλλοι δήμοι του Θριάσιου Πεδίου, αλλά και δήμοι της Ανατολικής Αττικής.
> Την προαγωγή τομεάρχη κατά παράβαση του κανονισμού λειτουργίας, από τον εκλεκτό της κυβέρνησης κ.
Αράπογλου, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, γνωστού όπως αναφέρουν «από τις διευκολύνσεις φοροαποφυγής και ενδεχομένως ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που πλέον παρέχει η ΕΤΕ σε ισχυρούς οικονομικά πελάτες της, αλλά και από τα εκατομμύρια ευρώ σε μετοχές μέσω stock options που μοίρασε επιλεκτικά σε 74 ʽʽεκλεκτούςʼʼ του», καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης, Χρ. Αηδόνης, Θ. Μωραΐτης, Δ. Τσιρώνης, Β. Παπαχρήστος, Μ. Μπόλαρης, Μ. Τιμοσίδης, Στ. Κουτμερίδης, Γ. Πεταλωτής, Χρ. Αράπογλου, Μ. Παντούλας, Ν. Ζωίδης, Τ. Σιδηρόπουλος, Χ. Χάιδος, Β. Κεγκέρογλου, Μ. Στρατάκης, Γ. Σκουλάς, Π. Ρήγας, Λ. Γρηγοράκος, Δ. Βαρβαρίγος, Γ. Δριβελέγκας, Θ. Τζάκρη. Επισημαίνουν ότι, όπως καταγγέλλεται, «η προαγωγή προέκυψε μετά από ευνοιοκρατικό αίτημα του έτερου ”εκλεκτού” της κυβέρνησης, γενικού διευθυντή της Νομικής Υπηρεσίας της τράπεζας, του οποίου οι ”απόψεις” φέρονται να υιοθετήθηκαν και στις πρωτοφανείς ακροβασίες της διοίκησης της ΕΤΕ για τη μη πίστωση της επικουρικής σύνταξης του Αυγούστου σε χιλιάδες δικαιούχους μετά την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου».
> Για τις ημιτελείς εργασίες συντήρησης και επισκευής σε σχολεία της Θεσσαλονίκης λίγο πριν από την έναρξη της νέας χρονιάς καλεί τον υπουργό Παιδείας να απαντήσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα μάλιστα με το χρονοδιάγραμμα, σε κάποια σχολεία της πόλης οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν περίπου σε έξι μήνες, δηλαδή λίγο καιρό πριν τελειώσει η σχολική χρονιά.
> Από τις πομπώδεις υποσχέσεις στις φτωχές δράσεις έπεσε η κυβέρνηση σχετικά με τα θέματα ισότητας, τονίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου. Αναφέρουν ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα εκφράζει ανησυχία σχετικά με τη συνέχεια που θα έχουν τα θέματα ισότητας στον νέο αναπτυξιακό κύκλο που έχει ξεκινήσει με το ΕΣΠΑ 2007-2013, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις ανάλογες όπως αυτές στο Γ΄ ΚΠΣ και με δεδομένο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών της ΕΕ στην ανεργία των γυναικών.


Σχολιάστε εδώ