ΞΕΤΥΛΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ

Tην ώρα που ο φάκελος ντόπινγκ έχει ανοίξει εκ νέου για τις ελληνικές δικαστικές αρχές με την κλήτευση των πρώτων μαρτύρων από τον αθλητικό εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, η ΔΟΕ επιβεβαίωσε και επισήμως τη δικαστική της εμπλοκή στην υπόθεση της Φανής Χαλκιά, για την οποία η εβδομάδα που ξεκινά αναμένεται να είναι κρίσιμη, αφού πρόκειται να κληθούν μάρτυρες-κλειδιά, όπως οι αθλητές που βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση αναβολικών και ο πρόεδρος της ΕΟΕ Μίνως Κυριακού, αλλά και να κατατεθεί στη Βουλή το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τα προνόμια των ολυμπιονικών.

Η δικαστική εμπλοκή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην προκαταρκτική εξέταση για τη Φανή Χαλκιά και τον Τάσο Γκούση, τους δύο αθλητές της ολυμπιακής ομάδας που βρέθηκαν ντοπέ, επιβεβαιώθηκε με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά του προπονητή της αθλήτριας Γιώργου Παναγιωτόπουλου και παντός άλλου υπευθύνου για την υπόθεση. Η κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς έγινε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της ΔΟΕ στην Ελλάδα Αλέξανδρο Λυκουρέζο προχθές, Παρασκευή πρωί, και αυτή θα συμπεριληφθεί στην έρευνα που διεξάγει ο αθλητικός εισαγγελέας, ενώ η ΔΟΕ δήλωσε και παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση και προτείνει ως μάρτυρα στην υπόθεση τον υγειονομικό της υπεύθυνος Πατρίκ Σαμάς, που αναμένεται να κλητευθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Η εβδομάδα αυτή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την έρευνα, καθώς πρόκειται να κληθούν ως ύποπτοι για να καταθέσουν οι δύο αθλητές, η Φανή Χαλκιά και ο Τάσος Γκούσης. Επίσης εντός της εβδομάδας, αναμένεται να κληθεί και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μίνως Κυριακού, ο οποίος θεωρείται μάρτυρας-κλειδί για την υπόθεση με τις σκληρές δηλώσεις που είχε κάνει στο Πεκίνο στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων μετά το κρούσμα ντόπινγκ της Φανής Χαλκιά. Οι πρώτοι μάρτυρες που πέρασαν το κατώφλι των δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων ήταν ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Πεκίνο Ισίδωρος Κούβελος και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής.

Διάλυση ομοσπονδιών
και «κόψιμο» προνομίων

Το νομοσχέδιο για τα προνόμια των ολυμπιονικών και των πρωταθλητών, το οποίο κρατήθηκε από την κυβέρνηση λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, πρόκειται να κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή. Περί αυτού, και για να μπουν οι τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο, θα συναντηθούν αύριο ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης. Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν το θέμα της τελικής μορφής του νομοσχεδίου και τη μορφή που θα έχουν πλέον τα προνόμια που θα λαμβάνουν οι ολυμπιονίκες, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές και οι πρωταθλητές Ευρώπης. Παρότι η οριστική μορφή του νομοσχεδίου θα αποφασισθεί στην αυριανή συνάντηση του Μιχάλη Λιάπη με τον Γιάννη Ιωαννίδη, οι οποίοι είναι σε ανοιχτή γραμμή με την ΕΟΕ και τον Μίνωα Κυριακού, οι κυριότερες αλλαγές και τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου αναμένεται να είναι:

• Κατάργηση της εισόδου σε ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις

• Κατάργηση του διορισμού στο Δημόσιο, στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

• Θα ισχύει μόνο διορισμός στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τους μεταλλιούχους σε Ολυμπιακούς, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ή για τους έξι πρώτους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αντί για τους οκτώ πρώτους που ισχύει σήμερα και τους μεταλλιούχους σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά (θα αποφασιστεί αύριο).

• Διάλυση των ομοσπονδιών σε περιπτώσεις ομαδικού ντόπινγκ μέσα σε σεζόν, όπως για παράδειγμα έγινε στην Άρση Βαρών.

• Αντίστοιχα, τα πριμ θα δίνονται στους μεταλλιούχους σε Ολυμπιακούς, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ή στους έξι πρώτους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αντί για τους οκτώ πρώτους που ισχύει σήμερα και στους μεταλλιούχους σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά (θα αποφασιστεί αύριο).


Σχολιάστε εδώ