Μια άλλη άποψη για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση («Καποδίστριας 2»)
Οι δήμαρχοι -κοινοτάρχες των νησιών- περιοχών του Αργοσαρωνικού εκδήλωσαν την αντίθεσή τους για τον «Καποδίστρια 2» και κατέληξαν στην αδιαπραγμάτευτη θέση της διατήρησης της αυτοτέλειας των νησιωτικών δήμων και κοινοτήτων που εκπροσωπούν, διότι είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει, πέραν της διοικητικής υποβάθμισης αυτών, και στον αναπτυξιακό – κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό.
«Αν εξετάσουμε προσεκτικά τη διάρθρωση της αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού στην Ευρώπη, θα διαπιστώσουμε ότι η αναλογία των κατοίκων ανά δήμο κατά μέσον όρο (Μ.Ο.) στην Ευρώπη των 25 είναι 5.100. Είναι αντιληπτό ότι ο Μ.Ο. των κατοίκων ανά ΟΤΑ Α’ βαθμού στη χώρα μας είναι 10.200. Αυτό δείχνει ότι είναι λάθος να επικεντρωθεί το βάρος της αναβάθμισης του Α’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης στις συνενώσεις.
Χώρα Αριθμός ΟΤΑ Κάτοικοι/Δήμο
Γαλλία 36.565 1.600
Γερμανία 13.854 5.900
Ισπανία 8.106 4.900
Ιταλία 8.100 7.100
Ελλάδα 1.031 10.200
Πέραν του πληθυσμιακού κριτηρίου που έχουν οι υπέρμαχοι του «Καποδίστρια 2» και που φαίνεται από τον πίνακα, το πρόβλημα της αναβάθμισης των ΟΤΑ δεν είναι ο πληθυσμός. Υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως είναι τα οικονομικά των δήμων που αφορούν: α) τον υπερδανεισμό των δήμων (να ενώσουμε τη φτώχεια μας), β) την ελλιπή χρηματοδότηση στη ΣΑΤΑ και στους ΚΑΠ, γ) την ελλιπή χρηματοδότηση του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», δ) τη μη καταβολή των παρακρατηθέντων προηγούμενων ετών, ε) τη λειτουργία του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και στ) την αντιστοιχία αρμοδιοτήτων – πόρων.
Άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους ΟΤΑ είναι: α) οι μεγάλες γεωγραφικές ενότητες που προτείνονται (σε επίπεδο επαρχίας) οι οποίες δεν συνιστούν τοπική αυτοδιοίκηση, θα έχουν δε σαν συνέπεια την απομάκρυνση του πολίτη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να καταστεί ουραγός αντί για συμμέτοχος, β) η έλλειψη αναπτυξιακής ταυτότητας (π.χ. Μέθανα μία από τις 5 μεγαλύτερες και ιστορικότερες λουτροπόλεις της χώρας εθνικής σημασίας) και γ) οικονομική και διοικητική αδυναμία των νέων ΟΤΑ.
Τέλος, σήμερα προτεραιότητα πρέπει να έχουν θέματα όπως η αλλαγή της οργάνωσης του κράτους, τα οικονομικά των ΟΤΑ, η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων αλλά και αντίστοιχων πόρων ώστε να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική αποκέντρωση, η οποία θα είναι αρωγός των προβλημάτων του Πολίτη.