Η χειρότερη εμφάνιση…

sΗ χειρότερη εμφάνιση της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν αυτή στο Πεκίνο από πλευράς συγκομιδής μεταλλίων και εμφανίσεων των αθλητών και των αθλητριών, αλλά και λόγω των κρουσμάτων ντόπινγκ που σημειώθηκαν. Το χειρότερο, όμως, δεν είναι η άσχημη εμφάνιση και το ντόπινγκ, αλλά το ότι ουδείς ξέρει τι αθλητισμό θέλει η Ελλάδα και προς τα πού θα κινηθεί. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει, και μάλιστα σύντομα, αν θέλει να δει και πάλι επιτυχίες, προς τα πού θα βαδίσει. Θα στηρίξει τον υψηλό επιπέδου αθλητισμό ή όχι και αν τον στηρίξει, θα το κάνει με ποια προοπτική και ποιον στόχο.

s Άσχετα με το αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί, από το 1996 έως το 2004 υπήρχε μια κατεύθυνση, η οποία ένα θέμα μόνο δεν κατάφερε να λύσει: τη χρήση των αναβολικών και το ότι χτίστηκε αθλητισμός και με απαγορευμένες ουσίες. Μάλιστα, προπονητής που φέρεται να εμπλέκεται στο αντίστοιχο κύκλωμα και για τον οποίο είχε γίνει έρευνα παλαιότερα, είχε δώσει μέχρι και τις βίλες του προς διάθεση. Το ελληνικό κράτος, το υφυπουργείο Αθλητισμού συγκεκριμένα, τις είχε μισθώσει για να διαμένουν κάποιοι ολυμπιονίκες. Αυτό το παράδειγμα είναι ενδεικτικό του ότι κάποια περίοδο τα πράγματα είχαν περάσει στο άλλο άκρο και είχαν σημειωθεί πολλές υπερβολές.

s Τώρα και μετά την αποτυχημένη εμφάνιση της Ελλάδας στο Πεκίνο, που ίσως τελικά κάνει καλό, υπό την έννοια ότι θα οδηγήσει σε αποφάσεις, θα πρέπει η πολιτική και φυσική ηγεσία του αθλητισμού να επιλέξουν προς τα πού θα βαδίσουμε: στον υψηλό αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό ή σε κάτι άλλο; Υψηλός αθλητισμός και πρωταθλητισμός, βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα και χρήση αναβολικών και κακώς συνδέεται το ένα με το άλλο ή κακώς συνδέθηκε κατά το παρελθόν.

sΗ δικαστική έρευνα, πάντως, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα για τα θέματα αυτά, μπορεί να βγάλει πολλά πράγματα και κυρίως να αποκαλύψει το κύκλωμα για το οποίο έχουμε γράψει εδώ και καιρό. Ένα κύκλωμα που αποτελείται από δύο μεγαλοπροπονητές, έναν τρίτο και δύο προπονητές κολυμβητών. Ήταν η παρέας της Νέας Μάκρης, για την οποία επίσης έχουμε γράψει πολλά πράγματα και που αν η έρευνα πάει σε βάθος, είναι πολύ πιθανόν να αποκαλυφθεί, καθώς πολλοί τη γνωρίζουν, αλλά λίγοι μιλάνε. Ίσως μιλήσουν ενώπιον του εισαγγελέα, στον οποίο έχουν ήδη καταθέσει ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Πεκίνο Ισίδωρος Κούβελος και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, για να βρεθεί άκρη τόσο γι’ αυτή την υπόθεση όσο και για παλαιότερες όπως η υπόθεση του «Αίαντα» ή το τροχαίο Κεντέρη – Θάνου, το οποίο παίρνει συνεχείς αναβολές στα ελληνικά δικαστήρια και πλέον θα εκδικαστεί τον Φεβρουάριο του 2009, σχεδόν πέντε χρόνια μετά το συμβάν.

s Ίσως, τελικά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου να μείνουν στην Ιστορία ως αυτοί που θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στον ελληνικό αθλητισμό. Ίσως να είναι αυτοί που, σε συνδυασμό με το σκάνδαλο ντόπινγκ της Εθνικής ομάδας άρσης βαρών, που αποκαλύφθηκε τυχαία στο εργαστήριο της Κολωνίας, διότι η Αθήνα δεν έβρισκε έως τότε αυτές τις ουσίες, να «καθαρίσουν» το τοπίο.


Σχολιάστε εδώ